Celeb

Bűnös, aki rákos? – a fél sztárvilág kiakadt

Munkatársunktól

Létrehozva: 2017.01.24.

Őrült felháborodást váltott ki a Magyar Rákellenes Liga reklámja, ami azt sugallja: a beteg felelős azért, hogy daganatos lett.

Őszes hajú, megtört férfi áll lehajtott fejjel a bíróságon, szigorú tekintetű bírónő olvassa fejére a bűneit. Nem sportolt, egészségtelenül élt, ezért büntetése: rák. Fellebbezésre nincs lehetőség, a diagnózis megmásíthatatlan. Illetve talán egy út még maradt: amit a Magyar Rákellenes Liga adhat, ha adónk egy százalékát nekik utaltatjuk. 

A képsorok az alapítvány idei 1 százalékos kampányának kisfilmjéből valók, és bizony sokakat sokkolt. A rákot már maguk vagy családtagjuk révén megtapasztalt internetezők kiakadtak, a hozzászólók szerint a film bűnbakot csinál a betegekből.

A tapintatlan reklámfilm, ami országos kereskedelmi csatornákon is fut, celebeknél is kiverte a biztosítékot. Sarka Kata is mélységesen felháborodott

„Szégyellje magát mindenki, aki ennek a készítésében részt vett! Követelem, hogy azonnal tüntessék el az internetről és mindenhonnan! Az én családomban is volt daganatos beteg, és nem volt bűnös, nem tehetett róla. Senki sem tehet róla! Mi van a daganatos gyerekekkel? Ők sem sportoltak, azért lettek betegek? – tette fel a jogos kérdést Kata, aki így Tallós Ritának is üzent, a ráktúlélő színésznő alakítja ugyanis a szigorú bírónőt a reklámban.

Demcsák Zsuzsa a Mokkába is behívta a liga elnök asszonyát, hogy ott vonja felelősségre a filmért. Mint mondta, egy szerette miatt ő is érintett az ügyben. 

Fásy Ádám sem tudta megállni, hogy ki ne fejezze ellenérzését. 

„Az én kisfiam is rákban halt meg. Nem ivott, nem dohányzott, sportolt és egészségesen élt. Ez a reklámfilm felháborító” – írta a mulatós sztár, aki 2000-ben vesztette el fiát. Az élsportoló Fásy Viktor Ádám szervezetét a gyilkos kór hónapok alatt felemésztette. 

Tereh István, az Első Emelet menedzsere még náluk is sarkosabban fogalmazott: „ezek idióták” – írta.

A legjobban mégsem ők, hanem egy gyermekét elvesztett édesanya fakadt ki a kisfilmre. Fülöpné Benjamin Gabriella haragja nagyon is érthető, élsportoló futballista fiát, a 32 éves korában 2015 novemberében elhunyt Fülöp Mártont, korábbi magyar válogatott kapust a mai napig gyászolja. 

„Gyermekek, fiatalok, idősek, nők, férfiak esnek áldozatául ennek a szörnyű betegségnek. Sportolók is! Én úgy tudom, hogy Tallós Rita maga is átesett ezen a betegségen, és sportolt egész életében. Ők, akik betegek, mind azok közül kerülnek ki, akik otthon ülnek a tévé előtt, dohányoznak, isznak, tespednek? Ha csak egy ellenpélda lenne, ak­kor is gyalázatos lenne ez a film. De sajnos nem egy van. A legtöbben semmi olyat nem tettek, amivel kiérdemelték volna ezt a sorsot” – írta Gabriella.

Megkerestük a liga elnökét. Dr. Bittner Nóra elmondta, nem tervezik a film visszavonását, mert éppen az erős hatás volt a céljuk. 

Csípős

Érzéketlenek vagyunk, de jót akarunk, úgyhogy adjatok nekünk pénzt, és meglátjátok, segítünk azokon, akik különben nem érdemelnék meg, mert nem sportolnak és össze-vissza esznek, és amikor az adományokat megszámoljuk, kiderül, hogy jó filmet csináltunk. Vagy rosszat. Bajnok Dorottya

– Akkor, amikor a médiából mindennap háborúk, természeti katasztrófák és halál zúdul ránk, ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek egy-egy reklámra, sokszor szélsőséges eszközökre és hangra van szükség – mondta az elnök. – Mivel a nemzetközi rákellenes unió tematikáját kell követnünk nekünk is, és annak az az idei üzenete, hogy magunk mit tehetünk a rák ellen, a filmben egyértelműen az egyén felelősségét szerettük volna hangsúlyozni. Bizonyított: amellett, hogy az ember hol él, milyen a genetikája, a rák kialakulásában az is szerepet játszik, hogyan él. Az elhízásban, a dohányzásban, az egyéb károsító tényezőkben mi vagyunk a felelősek. Nem a betegségen már átesettek bűntudatát szerettük volna felkelteni, hanem azt, hogy aki tudja, kerülje el ezt a megbetegedést, akár életmódváltással.

Dr. Bittner Nóra elmondta azt is, a felháborodás ellenére megtartják a kisfilmet. 

– Nem az egy százalék megszerzése ezzel az elsődleges cé­lunk, hanem az, hogy hosszútávon csökkenjen a daganatos megbetegedések száma – szögezte le.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177048_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181416_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Továbbra sem beszél a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről Niedermüller Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180009_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27663_resized.jpg?avcount=1714644313
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714644313
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/HBQ18bE334AgpXeCEzFngzxe1v08zNvIOrsKFA31prU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I0MDQyZmU1ODNkMDRlNDM4MTU2ZmRjNzIxYWZjMTYx.jpg
Szépségverseny

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mt4fh_6Pexqj1W4HfLpjKGTfXd-UV_zYCq90dEGrz3I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkwOTBiMzA4NDgxMTRiMjNiNjY4MjU0Y2YyZjg3ZjIw.jpg
Szerelem

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira