Celeb

Rékasi Károly: Felmerült, levágják a lábam

A. T., kbv

2016. október 22. szombat 05:00

<p>Az amputáció gondolatától az életet is el akarta dobni magától a színész. Mára megbarátkozott állapotával, és egy mozgáskorlátozottak számára átalakított autóval jár.</p>

Kifejezetten jókedvűen, a felolvasó szerepében lubickolva tért vissza a színpadra Rékasi Károly. A színész 16 hónapja szenvedett súlyos motorbalesetet, és bár korábban egyszer már megpróbálkozott a játszással, orvosi utasításra be kellett fejeznie a munkát. Így természetesen nagy-nagy örömmel fogadta a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör felkérését, pedig csak két napja volt, hogy felkészüljön Az örök Szindbád című egyórás előadásra. A színház kamaratermébe még mindig bottal érkezett, sérült jobb lábát csak kézzel tudja arrébb pakolni, de jókedvű volt, és már ez is nagy szó az ő esetében. Pár hónapja ugyanis olyan tragikus hírt kapott orvosaitól, ami miatt az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

– Kifejezetten kedvelem a kamaraszínpadokat, ahol ennyire közel lehet lenni a nézőhöz. Ez nekem egy ajándék, és ha tudnék rendesen mozogni, még izgalmasabb dolgokat lehetne csinálni. Óriási ajándék volt nekem ez az előadás. Nemcsak a lábamnak, hanem a lelkemnek is szüksége van gyógyulásra – mondta az előadás után lapunknak Rékasi, aki élvezte a játékot, de a zavaró körülményekkel meg kellett küzdenie.

– Rettenetes dolog, hogy a lábamat még mindig nem tudom behajlítani, és kézzel kell arrébb tennem, vagy nehezen állok fel, ha éppen arra van szükség a darabban. De igyekeztem nem ezzel foglalkozni, inkább örülök minden olyan pillanatnak, ami ebben a helyzetemben is adódik egyáltalán. Legyen az egy szinkron vagy egy felolvasóest. Pici dolgok ezek azokhoz képest, amit a baleset előtt csinálhattam, de most ez van – folytatta a színész, akinek nem csak a színpadi lét nehézségei miatt kényelmetlenek a hétköznapjai. A lábát korábban is megtámadott baktériumfertőzés újra és újra kiújul, ilyenkor pedig Rékasinak újra és újra be kell feküdnie a kórházba antibiotikumos kúrára.

– Egyelőre csak időszakosan sikerül legyőzni a gyulladást. Amikor fellép a gyulladás, a gyógytornát is abba kell hagynom, és a csontfejlődés is leáll. Még mindig van hiátus a combcsontomban, ezért a lábam rövidebb lett – magyarázta a színész, akinek teljes combcsontja mellett egy sín fut végig, amit 13 csavar tart. 

Ami azonban még ennél is szörnyűbb és egészen megrázó, az az, amit a színész egy lehetséges amputációról mondott lapunknak. – Felmerült, hogy le kell vágni a lábam, de nem a fertőzés miatt… – harapta el a mondat végét Rékasi, érthetően, hiszen ez a momentum volt az, amikor megfordult fejében az öngyilkosság gondolata is. Inkább eldobta volna magától az életet, csak ne kelljen fél lábbal élnie. A színésznek szakember segít, a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör felkérésére is szüksége volt, hogy ezt a tényleg minden szempontból megrázó és az egész életét drasztikusan megváltoztató hírt fel tudja dolgozni. Óriási szerencse, hogy végül orvosainak hála, el tudta kerülni az amputációt. Sérülése ugyanis olyan magasan van a combján, hogy ha el kellett volna távolítani a végtagját, azt csak csípőből lehetett volna. Rékasi ma már képes a jövőre pozitívan is tekinteni: ha lehet, újra edzeni szeretne majd, és visszaszerezni a baleset előtti alakját. 

Rögös volt a 16 hónap

A színész 2015. június 30-án szenvedett súlyos, életveszélyes motorbalesetet a XXII. kerületben. Motorja egy autónak csapódott. Intenzív osztályon kezelték, életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Feje, mellkasa, csípője, lába, bokája és gerince is sérült. Júliusban engedték haza a kórházból. Ősszel ismét visszakerült, és rehabilitáción is volt. Januárban volt egy premiere és a Barátok közt stúdiójába is visszatért, de a csavarok is eltörtek a lábában, amiket februárban újabb operációval cserélni kellett. Azóta műtét műtétet követ a fertőzés miatt. Intézményt is váltott, ahol újra kiszedték és visszatették a csavarokat a lábába, és a fertőzést is kezelik.

További cikkek

SZERELEM

Csuti: Együtt gyakoroltuk ezt a dalt, csak nem tudtam, hogy rólam szól

Bizarr

Eddig használt bugyikat árult, de most még meredekebb területre merészkedett Rebekka

Ez is érdekelhet

ripost.hu

"Fogok kapni hideget-meleget" - Megszólalt a válásról az ötgyermekes magyar sztárénekes

origo.hu

Így búcsúztak gyermekei Csollány Szilvesztertől

vg.hu

Kétségek között tartja a világot az omikron

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: óriási fordítás, a svédek drámai hajrával elődöntősök

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

ripost.hu

Ez a hatalmas, kerek fenék nem kellett Tóth Dávidnak, talán megijedt tőle? - Fotó

ripost.hu

Ez mindent megváltoztat: súlyos bejelentést tett Szlávik János az omikronnal kapcsolatban

ripost.hu

Jaj, de kellemetlen: Fotóval üzent Csuti Kulcsár Edinának

origo.hu

Újra látták a rejtélyes kiskunsági fekete párducot