Celeb

Nagy szerelmek: még a betegség sem állhatott Michael J. Fox és párja közé

Bors

2016. szeptember 18. vasárnap 16:00

<p>Michael J. Fox immár 25 éve él a Parkinson-kór árnyékában, de a még mindig csak 55 éves színész nem lett kevésbé aktív azóta: gyerekei születtek, dolgozik, segít másokon.</p>

Michael J. Fox kölyökképéről, izgágaságáról, apró termetéről, örökös jókedvéről volt híres, éppen ezért imádták a nők az amerikai-kanadai színészt. A Vissza a jövőbe sztárja olyan ismert nőknek hódította meg a szívét, mint például Sarah Jessica Parker. Sikert sikerre halmozott, leginkább pozitív hősöket játszott, ezzel az arccal nehéz is gonosz szereplőt alakítani. Karrierje csúcsán ismerte meg Tracy Pollan színésznőt a Családi kötelékek című sorozat forgatásán, de Tracy akkor még Kevin Baconnel járt. Fox és Pollan ismeretségéből csak később, egy másik film forgatásán lett szerelem: 1988-ban házasodtak össze. Négy gyermekük született: Sam 1989-ben, az ikrek, Aquinnah Kathleen és Schuyler Frances 1995-ben, míg Esmé Annabelle 2001-ben. Az ikrek születésekor a világ még nem tudta, hogy a színész Parkinson-kórban szenved, ám a házaspár már annak tudatában vállalta a gyermeke­ket, hogy tudhatták: az élet a Parkinson árnyékában bizony nem könnyű.

Az első jelek 1991-ben mutatkoztak meg. A Doc Hollywood című film forgatásán vett észre a színész magán több tünetet, de egy évbe telt, amíg megszületett a biztos diagnózis: ez bizony Parkinson-kór, ami az érintetteknél hatvanéves korban szokott jelentkezni, Fox azon ritka betegek egyike, akinek már harminc­éves kora körül szembe kellett nézni a szörnyű ténnyel.

A végtagremegéssel, felgyorsult öregedési tünetekkel, elbutulással járó idegrendszeri betegség híre letaglózta a színészt, az italhoz fordult, évekbe telt, amíg kigyógyult az alkoholizmusából. De felesége kitartott mellett, óvó szeretettel vette körül, és együtt sikerült feldolgozniuk a sokkoló tényt: nekik a betegséggel együtt kell boldogulniuk. A színész hátrahagyta az önsajnálatot, létrehozta alapítványát, amely azóta már több mint 450 millió dollárt gyűjtött a betegség kutatására, gyermekeket vállaltak – Samen kívül mindhárom gyermek már a betegsége alatt született –, és a nyilvánosság elé is kiállt: 1998-ban beszélt először Parkinson-kórjáról. Ma már a betegség legismertebb szóvivője, számos jótékonysági akcióban vesz részt, de szakmájához is visszatért, a Jó feleségek című sorozatban egy ügy­védet alakít, aki ezúttal nem jófiú.

– Tetszik ez a szerep, Louis Canning, akit alakítok, szintén beteg, de ami ennél is fontosabb, nem valami jó ember. A legtöbb filmben a betegek, fogyatékosok jó emberek, megható zene kíséri megjelenésüket a vásznon, mindenki meghatódik, annyira életszerűtlen. Végre megmutatjuk, hogy egy beteg ember is lehet seggfej – mondta Fox, aki humorát megőrizve halad a saját útján, szerelmétől támogatva, tehetségét minden gond ellenére kamatoztatva.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A baloldali polgármesterek szerint nekik nem kell spórolni, elég, ha az emberek spórolnak - videó

vg.hu

Magyar sorozatokat is letörölt az HBO Max

borsonline.hu

Leállt a forgalom Budapesten, brutális baleset történt

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

vg.hu

Az Egyesült Királyság elzárja az EU-ba vezető vezetékeket, ha az orosz gázválság fokozódik

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

travelo.hu

A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megszólalt egy közeli barát, elmondta az igazat Michael Schumacher állapotáról

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

borsonline.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

További cikkek

Videó

Pataki Ági elárulta: Ő maga is félt, amikor felvállalta ősz haját

Kötekedés

Parázs vita alakult ki az Exatlon Hungary Bajnokának dögös fotója miatt