Celeb

Letiltotta a könyvét Bangó Margit: csak halála után derülhet ki borzasztó titka

Fái

2016. május 30. hétfő 05:00

Súlyos teher nyomja évtizedek óta a cigányzene királynőjének vállát. Bangó Margit retteg attól, hogy még életében napvilágot lát a titok, amit a róla szóló könyvben leír.

Forrás: Vadnai Szabolcs

Évekkel ezelőtt elkészült a Kossuth-díjas énekesnő életéről szóló könyv, de a kiadás még várat magára. Ennek több oka is van.

– Mindenki nyerészkedni akar rajta, én pedig azt szeretném, hogy mindenkihez eljusson, különösen a fiatalokhoz – jelentette ki Margit. – Azért, hogy lássák, hogyan lehet eljutni a betlehemi istállótól egészen a királyságig. Ez is lett a címe. A betlehemi istállótól egészen a királyságig. Bangó Margit élete.

A szerző egyenesen Ausztráliából utazott haza, hogy találkozzon ikonjával, és megírja az életrajzát.

– Beke László intelligens úriember, tanár volt – folytatja Margit. – Élete álma volt, hogy találkozzon velem, és megírja az élettörténetem. Ausztráliából hívott fel, és amikor végre elért, elcsuklott a hangja az örömtől. Mesélte: ha örült, ha bánata volt, mindig engem hallgatott. Sokat tudott rólam, de nem eleget, ezért szeretett volna találkozni velem. A hangja teli volt szeretettel, őszinteséggel, ezért ráálltam. Amikor felhívott, hogy leszállt a gépe, éppen Szenes Ivánnál voltam tévéfelvételen. Első útja hozzám, oda a stúdióba vezetett. De szívesen fogadtam az otthonomban és Velencén, eljött velem fellépésre is. Sokat beszélgettünk, ő jegyzetelt, felvette, aztán megírta. Amikor készen lett, megkértem, hogy várjunk, nem kell elkapkodni. Nem örült neki, de megértette.

Mi a másik ok, amiért Margit húzza az időt? Az egy sokkal személyesebb probléma, amiről akkor beszélt, amikor megkértük, hogy árulja el a legizgalmasabb történetet a könyvből.

– A sok rossz közül az egyik legmegdöbbentőbb… Hát, jó, bevallom, azért nem sietek a könyvkiadással, mert az a szörnyű történet, ami benne van, a két húgomnak is fájdalmas lenne. Súlyos családi titok. Éppen ezért eredetileg úgy akartam, hogy csak a halálom után jelenjen meg a könyv. Nem véletlen, hogy ennyi ideje ülök rajta.

De egy olyan történetet azért megosztott velünk Margit, ami szó szerint az életét befolyásolta.

– A szüleim Vásárosnaményban éltek, és 1944-ben bevagonírozták őket a nácik. Édesanyámat, édesapámat és a nagyszüleimet is. Aznap hajnalban jöttek be a városba az oroszok, akik nem engedték kifutni a vonatot. Így maradtak életben, így születhettem meg én. Naményban sok zsidó barátom volt, ott éltünk köztük. Nagy vágyam volt eljutni Izraelbe, és ez sikerült is. A ’80-as években én voltam az első magyar énekesnő, aki kiment. Olyan boldog voltam, hogy azt se kérdeztem, mit fizetnek. Nem véletlen a kötődés. Van abban valami különleges, hogy idén elhívtak az Élet menetére, ahol elénekeltem a Jiddise Mámet és a cigány himnuszt.

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

borsonline.hu

Lesújtó hírt jelentett be a színház: elhunyt a 43 éves magyar színész

origo.hu

Kékvérű kolosszus a német SUV-ok ellen - Range Rover (2022) bemutató

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

bama.hu

Kádban tapossa a fejeket a szalántai család

origo.hu

Harcol a véres Pokémon-játékkal a Nintendo

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

origo.hu

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

ripost.hu

Összeomlottak Varga Irén rajongói. Kedvencük bejelentette, hogy nincs tovább

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

A Telex már december 7-én elkészítette a 'Meghalt Csollány Szilveszter' cikket - mutatjuk a bizonyítékot