Celeb

Hollywood lecsapott az Egri csillagokra

BLN

2015. november 11. szerda 04:20

Komoly tárgyalások folynak az álom­gyárban Gárdonyi Géza regényének megfilmesítéséről. Scott Fales forgatókönyvíró Bornemissza Gergelyék hősies harcából a Rettenthetetlenhez hasonló filmet képzelt el.

A magyar producerek eddig titokban tartották, egy Los Angeles-i forgatókönyvíró azonban nemrég elárulta: bizony nagy fantáziát lát az Egri csillagok újragondolásában, és a kornak megfelelő, látványos, háborús drámát készítene belôle. Scott Fales nemrég el is készült a Gárdonyi Géza regényéből írt forgatókönyvével.

– Maga a cím is nagyon találó. Igen érdekes, ugyanis a csillag nem más, mint az egyéni sors jelképe. A történet a csatában harcoló emberek, sokszor holtukig küzdő hősök sorsát mutatja be. Megértettem az üzenetét, és megírtam a magam sajátos módján a film angol nyelvű forgatókönyvét – árulta el a hellomagyarok.hu portálnak az író. Könyvének az Eclipse of the Crescent Moon, azaz a Félhold-fogyatkozás címet adta. 

Scott Fales többször járt már Magyarországon, Eger különösen megbabonázta. A Mel Gibson-féle Rettenthetetlen, illetve a Mennyei királyság példaérté­kű történelmi film számára, ha­sonlóan képzelte saját moziját.

Jól ismeri Várkonyi Zoltán 1968-as mûvét Sinkovits Imrével, ám szemben azzal, az ő története a fiatal Bornemissza Gergely kalandos életére fokuszálna. Terveik szerint újraépítenék az egri vár egy részét és a katedrálist, ami a film végén felrobbanna, s természetesen a végváriak győznének ezúttal is. Mindehhez 35-40 millió dolláros (9-11 milliárd forintos) költségvetést képzelt el.

– Nem kis összegről beszélünk, de a magyar kormány és magánszemélyek támogatásával biztosítható – mondta. Igaz, a Rettenthetetlen 1995-ben csaknem kétszer ennyiből, 72 millió dollárból valósult meg.

Az évekig mérnökként dolgozó, korábban a börtönt is megjárt Fales munkájából egyébként eddig nem készült film, ez az első forgatókönyve. Úgy tűnik azonban, a Disney egyik alvezetője és a Simpson-család egyik rendezője is érdeklődik a könyv iránt.

– A kulcsemberekkel, mint például a potenciális amerikai és magyar producerekkel már régóta tárgyalunk – mondta Fales. 

Habis László egri polgármester segített az előkészítésben, szakirodalommal, történelmi forrásokkal. A forgatás leghamarabb jövőre kezdődhet, 2017 előtt azonban biztosan nem készülne el film. 

További cikkek

Elválás

Vége, újabb sztárpár házassága ment tönkre

Tragédia

Gyász: váratlanul elhunyt a csodálatos színésznő

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna – Sagosen

likebalaton.hu

Két törpekecske nevet keres! Lennél te az ötletgazda?

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Az Európai Bíróság nem dönthet a tagállamok helyett

szon.hu

A hét ingatlana: kondi, úszómedence, szauna egy nyíregyi otthonban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása

metropol.hu

Borzalmas körülmények között halt meg a tatabányai földrajztanár, rejtély mi történt Róberttel

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

origo.hu

Elszabadult a pokol a behavazott utcán, a hólapátoló férfi reakciója eszméletlen volt