Celeb

Vakságot tanít az iskolákban a Voice-os Szilvi

Bors

Létrehozva: 2015.08.22.

Egyfolytában mosolyog, nevetve fogadja az élet legnehezebb akadályait is, közben mindent elkövet, hogy látássérült sorstársain segítsen. Ám ahelyett, hogy a gyengénlátók közt szónokolna arról, hogy vakon is szép az élet, Agárdi Szilvi az egészségeseknek mutatja be azt, mennyit ér egy ember, aki nehézségekkel küszködik.

Az énekesnő már több tucat középiskolában és egyetemen járt, ahol a látóknak elmondja, miként viselkedjenek, ha fogyatékos emberrel találkoznak.

A fény árnyékában az előadássorozat címe. A tanulók eleinte mindig meglepődnek, hogy egy aliglátóval találkoznak, nem tudják, hogyan kellene viselkedniük a társaságomban. Mesélek a mindennapjaimról, arról, hogyan tanultam meg olvasni, egyedül közlekedni. Az előadás felére feloldódnak, elkezdenek érdeklődni, kérdezgetnek, miként tudnának segíteni. Van a programnak egy része, amikor kapnak egy szemüveget, amely annyira torzítja el a látásukat, amennyire az enyém torzult. Általában sokkolja őket az, hogy mennyire nehéz másokra utalva létezni – magyarázta Szilvi, aki azt vette észre, hogy a mai fiatalok rendkívül érzékenyen reagálnak a több mint egy órás előadásra.

– Meglepően nyitottak, s ez nagyon jó, hiszen kell, hogy beszéljünk erről – mondta a lány, aki szerint az utcán is egyre segítőkészebbek az emberek. – Szoktam egyedül közlekedni, ilyenkor mindig azt veszem észre, hogy hamar reagálnak az emberek, átadják a helyüket, megszólítanak. Ez fontos is, mielőtt megpróbálnak például átsegíteni az úton, hiszen nem látom őket, így nem tudom, hogy milyen szándékkal közelítenek – folytatta az énekesnő, aki csak fényt, sötétet és elmosódott alakokat lát.

Mégis: idén leérettségizett, dolgozik és a továbbtanuláson gondolkodik.

Pál Dénessel a Voice-ban emlékezetes pillanatokat szereztek a nézőknek:

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek