Celeb

Ki hitte volna? Molnár Anikónak 132 az IQ-ja

Bors

2015. július 29. szerda 11:30

Az emberek alig 3 százaléka ér el olyan magas szintet az intelligenciateszten, mint a volt Nagy Ő.

Egy celeb aligha lehet okos – a hajszínén és a sminkjén kívül nemigen érdekli más. Nagyjából ez a sztereotípia él bennünk a hírességekről. Jó néhányukra valószínűleg illik is a leírás, Molnár Anikóra nem. Neki ugyanis papírja van róla, hogy átlag fölötti intelligenciával rendelkezik. Szakpszichológus felügyeletével töltött ki egy hivatalos intelligenciatesztet, aminek 132 lett az eredménye. Ilyen magas IQ-val a föld lakosságának csak három százaléka rendelkezik.

– A pánikbetegségem miatt a mai napig rendszeresen járok pszichológushoz, vele készítettük el az úgynevezett MAWI-tesztet. Nem lepett meg az eredmény, 10-12 éve már csináltam egyet, annak csak egy-két ponttal volt rosszabb az eredménye – mondta el a Borsnak Anikó, akitől arról is érdeklődtünk, milyen hasznát vette a magas IQ-jának.

– Sosem voltam jó matekos vagy magyaros, a kötelező olvasmányokat sem szerettem elolvasni. Bár a tesztek mérik a műveltséget is, a hangsúly nem azon van. A pszichológus szerint ha elolvasnék ezer könyvet, csak tájékozottabb lennék, az eredményem nem változna.

Zsenitől a bugyutáig

140 feletti IQ-val a géniuszok rendelkeznek, közéjük az emberek mindössze 0,2 százaléka tartozik (például Bill Gates és Stephen Hawking).

A 131-140 közötti érték kivételes intelligenciának minősül, az emberek 3 százaléka éri el. A 111-130-as értéket szintén átlagon felülinek tartják. Alkotó területen kiváló eredmények érhetők el vele. A 91-110 közötti IQ átlagosnak számít, ide sorolható az emberek fele. 90-es érték alatt átlagon aluli intelligenciáról beszélünk.

Az általa is kitöltött tesztet David Wechsler az első világháború idején az amerikai hadsereg számára fejlesztette ki, és eredetileg az újoncok kiválasztásában segített. Magyarországon MAWI (Magyar Wechsler Intelligenciateszt) néven használják. Tíz részfeladatot tartalmaz: összehasonlító, műveltségi, élethelyzetekre vonatkozó, számterjedelemmel, számolással foglalkozó, mozaikpróbás, képkiegészítő, képeket sorba rendező, tárgyösszeillesztő és rejtjelező feladatokat – ezt Anikó mind jól teljesítette.

További cikkek

Kínos

Olyan intim videót tett közzé véletlenül Tóth Andi, hogy azonnal törölni kellett

Vallomás

Házasságáról vallott Tápai Szabina: Más lett a fontossági sorrend

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

metropol.hu

„Erre a vonatra jó sokan felszálltak” – Kulcsár Edina durván kiakadt

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

nemzetisport.hu

PL: drónnal zavarták meg a Brentford és a Wolves meccsét – videó

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza