Celeb

Házilag fabrikált erősítőt Demjén – 2. rész

A. T.

Létrehozva: 2014.12.09.

Demjén Ferenc az ország egyik legnépszerűbb énekese. Dalait szinte kívülről fújjuk, de magán­életéről alig tudunk valamit, noha mozgalmas hatvanhét évet tudhat a háta mögött.

Mi legyek, ha nagy leszek? Erre a kérdésre sokáig Demjén Rózsi sem tudta a választ. A zene ugyan már kissrácként rabul ejtette, de az, hogy a szenvedélye adja majd a kenyerét, csak fiatal felnőttként körvonalazódott számára. Bátyjával, Istvánnal rengeteget hallgatta a kor slágereit játszó Luxemburg Rádiót, ami meghatározta a jövőjét.

 – A zeneiskolába egy nagyon jó énektanárhoz jártam. Elkezdtem zongorázni, és apám bérelt egy hangszert, amit később lassanként megvettünk. Szorgalommal jártam az órákra. Egyszerre dzsúdóztam, vívtam és zongoráztam. Egy percre sem álltam meg. Később gitározni is elkezdtem. Úgy terveztem, hogy bejutok majd a zenekonziba, de ahhoz mindez kevés volt – eleveníti fel a kezdeteket az énekes. – Apámnak voltak kapcsolatai, és így felvettek egy vegyésztechnikumba. A kémia nálam kedvenc volt. A zene viszont egyre előrébb került az életemben, ezért az érettségim is nagyon szép kettesre sikeredett.

A Demjén családnak nem volt pénze hangszervásárlásra, de a muzikális testvérek nem ismertek lehetetlent. Rádióból készítettek erősítőt, és az utcai telefonfülkékből nyert mágnes segítségével pick upot gyártottak, melyekre kezdeti haknizenekaraikban nagy szükségük volt. Rózsi arcára ma is mosoly szökik, ha ezekre a „katasztrofális cuccokra” gondol, de a közönségük élvezte, és egyébként sem volt összehasonlítási alapjuk.

Emlékezetes évek következtek. Először garázsokban, pincékben zenéltek. Játszott a Számumban, a Dogsban, a Liversingben, majd a tehetséges Rózsira egyre többen felfigyeltek. Az igazi nagy áttörést a Bergendy zenekarba való belépés hozta meg számára. A hetvenes évek végén a szólókarrier mellett döntött, és a V’Moto Rock nevű formációval beírta nevét a magyar zenetörténetbe.

Azt mondja, amíg fizikai erővel bírja, a színpadon fog állni. Most épp szokásos év végi koncertjére készül, ami december 30-án a Papp László Sportarénában lesz.

(Folytatjuk)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek