Fantomként teszteli az éttermeket Pierre

étel
PUBLIKÁLÁS: 2014. szeptember 01. 12:00
Tizennégy éve ír étteremkritikákat, vendéglőbe pedig sosem megy éhesen Vajda Pierre. A konyhafőnök zsűritagja filmrendezőnek tanult, ám az ételek iránti szenvedélye a konyhába csábította.
kbv

Végigette már Ausztria, Olaszország, Franciaország, Belgium számos ázsiai ország, az USA nyugati parti és New York, London legmenőbb éttermeit, de a hagyományos magyar konyhát is kiválóan ismeri Vajda Pierre, ezért is vállalta el a feladatot, hogy A konyhafőnök zsűritagjaként lelkes amatőrök főztjét bírálja.

– 2000 óta írok étel- és étteremkritikákat, 2004 óta a Dining Guide oldalon Ted Aprajev néven közlöm őket. Eredetileg filmrendező a végzettségem, de 1990 óta nem vagyok aktív a filmszakmában – kezdte a rettegett étteremkritikus, akit sokan irigyelhetnek, azt gondolva, hogy a legjobb éttermekben a legjobb fogásokat eszi nap mint nap. A látszat azonban csal, a kóstolás komoly munka.

– Nem jó éhesen beülni egy étterembe, mert a tesztétkezések nem az éhség csillapításáról szólnak. Rendkívül fontos a nyersanyagok ismerete és hosszú évek saját főzési élményei, kudarcai, mindaz a tudás, tapasztalat, amit az ember kínkeservvel megtanul a konyhában – mesélte Pierre, aki mindemellett a nemzetközi trendekkel és a tradíciókkal is pontosan tisztában van.

Inkognitóban járja a vendéglátóhelyeket, úgynevezett fantomlátogatásokat tesz, nehogy másfajta kiszolgálást kapjon, mint egy „mezei” vendég. – Bemegyek egy kiválasztott étterembe, tanulmányozom az étlapot, megállapítom, hogy milyen kulináris stílust képviselnek az étlapon szereplő ételek. Az étterem hova pozi­cionálja magát, milyen a „személyisége” – mesélt munkamódszeréről Pierre, akinek egy ételleírás, recept olyan, mint a zenésznek a kotta.

A hazai gasztrokultúráról nincs túl hízelgő véleménye, azt mondja, az átlagos magyar konyha a nyersanyagon és a rossz beidegződéseken bukik el. – A nyersanyag minősége a döntő. Nem ismerem jól az átlagos háztartások konyháit, de amíg egy átlagos étteremben kizárólag a mennyiség és az ár dönt, addig nehéz minőségi gasztrokultúráról beszélni. Vannak nemes hagyományai a magyar gasztronómiának, de tudomásul kell venni, hogy technológiai értelemben a francia gasztronómia vívmányai határozzák meg a konyhaművészet irányát – állítja a kritikus.

Tízmillióért küzdenek

A konyhafőnökben mindig újabb kihívás vár a versenyzőkre, akiknek egy tehetségkutatóhoz hasonlóan kell bizonyítaniuk: ők forgatják legügyesebben a fakanalat. A versenyzőknek újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük, fogásokat kell reprodukálni, időre teljesíteni, és csak a legjobbak küzdhetnek meg A konyhafőnök címért. A nyeremény tízmillió forint. A műsor zsűrijében Vajda Pierre mellett zsűrizik, kóstol Bernáth József, aki több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott már, most épp Londonból tért haza, és Fördős Zé gasztroblogger is. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.