Celeb

Három hétig nem látták a halála előtt Robin Williamst

Bors

Létrehozva: 2014.08.12.

Nem csak egész Amerika, hanem az egész világ gyászolja Robin Williamst. Kollégái és szerettei szívhez szóló üzenetekben búcsúznak tőle, közben egyre több részlet lát napvilágot a 63 évesen meghalt színész utolsó szomorú időszakáról is.

Magyar idő szerint hétfő éjjel holtan találták kaliforniai otthonában a legendás színészt, Robin Williamst. Halálát fulladás okozta és az idegenkezűséget kizárták, vagyis feltehetően saját maga vetett véget életének, ám a további vizsgálatok még árnyalhatják a történteket.

Annyi már bizonyos, hogy az elmúlt időszakban a színész nagyon maga alatt volt. A halálát megelőző három hétben egyáltalán nem mutatkozott nyilvánosan, teljesen bezárkózott, feleségén és legközelebbi szerettein kívül nem is találkozott vele senki. Azt megelőzően heteket töltött el egy szanatóriumban súlyos depressziója miatt, sajnos, mint a tragédia mutatja, ebből ott sem sikerült őt kigyógyítani. Azt még nem tudni, hagyott-e búcsúlevelet.

A környékbeliek egyébként mosolygós, kedves embenek ismerték a színészt, akinek nem voltak sztárallűrjei, és az otthona közelében biciklizve gyakran szóba elegyedett a járókelőkkel. A gyerekek csak „a vicces bácsi”-nak nevezték.

Depressziójában a visszatérő alkoholizmus elleni küzdelem mellett szerepe lehetett annak is, hogy agyondolgozta magát, csak az elmúlt évben hat filmben játszott, emellett egy tévésorozatban is szerepelt.  

Sírás a mosoly mögött

Bár a mozivásznon egy jó kedélyű, mindig mosolygós és kedves emberként ismerhettük, a valóságban már a 80-as évek óta küzdött démonaival és függőségeivel. Először 1982-ben döntött úgy, leteszi a drogokat és a poharat, miután egyik legjobb barátja, John Belushi kábítószer-túladagolásban meghalt.

– A kokain Isten üzenete arról, hogy túl sok pénzt keresel. A leszokás tulajdonképpen ultimátum volt, mindenkitől azt hallottam: le kell szoknod. És tudtam, igazuk van – vallott egy korábbi interjúban a kemény droggal való kapcsolatáról.

Belső vívódás

2003-ban azonban mindenki megdöbbenésére bevallotta, hogy 20 év után ismét súlyos alkoholizmusban szenved.

– Az egész egy üveg whiskyvel kezdődött újra. Csak egyet, az íze kedvéért. Egy hét múlva már majdnem mindennap részeg voltam. Aztán az Álmatlanság forgatása alatt nagyon magányosnak éreztem magam, és úgy gondoltam, az alkohol segít a rossz érzésemen.

Abban az évben egy rehabilitációs kúrán vett részt, de problémái visszatértek, ezért idén júniusban ismét elvonóra vonult Minnesotában. Nagyon elszánt volt, és szeretett volna megszabadulni szenvedélybetegségétől, és bár akkor menedzsere szerint már nem volt függő, szüksége volt a segítségre és a támogatásra, hogy továbbra is tiszta maradjon.

– Két egymást követő film után Robin egyszerűen szeretett volna egy kis levegőhöz jutni, és mivel nagyon szeretne továbbra is tiszta és józan maradni, ezért megragadta az alkalmat, hogy szakértő kezek között pihenhessen egy kicsit – nyilatkozta június végén Mara Buxbaun, aki védence hirtelen és tragikus halála után egy közleményben elismerte: Williams jó ideje depresszióval küszködött, amiből a jelek szerint sajnos nem sikerült kilábalnia.

Fel a csúcsra

Pedig egész életében a nevetés játszotta a főszerepet. 1951-ben született Chicagóban, ám a sok költözés és a nehéz beilleszkedés miatt a humorával próbált érvényesülni, sikerrel. Már fiatal korában bárhol is járt, mindenhol a legviccesebb és legélesebb eszű embernek számított, nem csoda, hogy első improvizációs műsorai után az Egy úr az űrből című sorozattal azonnal befutott. Minden kollégája szerint egy élmény volt vele együtt dolgozni, hiszen a legváratlanabb pillanatokban is volt valami vicces megjegyzése, ezért sokszor még szövegeket sem kellett írni neki a sorozathoz.

Sikerfilmjei:

Jó reggelt, Vietnám!
Holt költők társasága
Ébredések
Jumanji
Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van
A halászkirály legendája
Good Will Hunting (Oscar-díj)
A kétszáz éves ember

Bár csillaga az 1980-90-es években ragyogott a legfényesebben, a 2000-es években sem panaszkodott munkanélküliségre. Azonban az Isaac Asimov regényéből készült A kétszáz éves ember hiába volt óriási kasszasiker, ekkor már kétségtelenül túllépett pályafutása csúcsán, amit nehezen tudott feldolgozni. Halála előtt több filmet is forgatott, köztük A legdühösebb embert is, amiben fura módon egy depresszióra hajlamos, elviselhetetlen modorú férfit alakított.

Család

Életét három feleség kísérte végig, akiktől három gyermeke született. Utoljára 2011-ben Susan Schneider grafikust vette nőül, aki kaliforniai otthonukban talált rá a színész holttestére. Az özvegy arra kérte a közvéleményt, tartsák tiszteletben gyászát.

– Ma elveszítettem a férjemet és legjobb barátomat, a világ pedig az egyik legszeretettebb művészét és egy csodálatos embert. Gyógyíthatalanul összetört a szívem. A család nevében mindenkit kérünk, hogy tartsa tiszteletben ezt a gyászt, és reméljük, hogy a világ a halála helyett inkább arra a számtalan pillanatra fog emlékezni, amikor emberek millióinak szerzett örömet.

A színész utolsó Instagram-posztjában lányának, Zelda Rae Williamsnek kívánt boldog 25. születésnapot a világhírű filmsztár. – Negyedszázadnyit éltél már, de nekem már csak mindig a kislányom maradsz - írta.

Így siratja a világ

Barack Obama: – Robin Williams, egy álmodozó volt, orvos, zseni, mesehős, professzor, Péter Pán, dadus – és minden, ami ezeket összeköti. De kétségkívül egyedülálló tehetség volt. Megnevettetett és elgondolkodtatott minket.

Zelda Williams, a színész lánya A kis herceg című kötetből idézett: – De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak… (…) - Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (...) Szeretlek, hiányzol, igyekszem kitartani.

Kevin Spacey: – Robin Williams megnevettette és elgondolkoztatta a világot. Mindig emlékezni fogok erre és hálás leszek érte. Csodálatos ember, nagyszerű színész, remek barát. Nincsenek rá szavak, mennyire fog hiányozni.

Danny De Vito: – Megszakad a szívem

Ben Stiller: – Roppant nagyság volt Robin Williams, szív, lélek és tehetség. Ez annyira szomorú. Akkor találkoztam vele, amikor 13 éves voltam, és nagy rajongója voltam; és ő olyan kedves volt.

John Travolta: – Soha nem ismertem édesebb, fényesebb, figyelmesebb embert, mint Robin. Elkötelezett művész volt (...) Ő szeretett minket mindig, és mi szerettük, viszontszerettük őt 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek