Az Izraelben élő exműsorvezető-író Tel-Avivban ételküldő szolgálatot működtet. Lapunknak legkedveltebb ételei összetevőit és elkészítési módját árulja el.
Steiner Kristóf: csak semmi hús!
Bár sokan hiszik, hogy a szezámmagot csak mutatóba szórják a hamburgerbuci tetejére, a közel-keleti konyhában rengeteg ételnek ez a fehérjében, B-vitaminban, kalciumban, vasban és magnéziumban gazdag csodakaja a fő alapanyaga.
Nemcsak ízletes, de erősíti az idegrendszert, az izomzatot, és segít megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot is. Íme, az én kedvenc fogásaim szezámmaggal – mind könnyen és gyorsan elkészíthető, vegán (azaz nemcsak húst, de tejterméket és tojást sem tartalmaz), és őrülten finom.
Libanoni padlizsánkrém
Hozzávalók
1 közepes padlizsán, olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva, 3 kövér gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csipet római kömény
Nagyszemű só és durvára őrölt bors
6 evőkanál tahini (bioboltokban kapható, de házilag is készíthető: 20 dkg szezámmagot kávédarálóban egészen finomra őrölök, majd összekeverem 1 dl vízzel)
1 apró csipet sáfrány két kanál meleg vízben feloldva
1 nagy marék friss menta, petrezselyem és korianderzöld vegyesen, apróra vágva
1 marék fenyőmag
fél zöldcitrom leve
Elkészítés
A padlizsánt rácson héjastul, minden oldalán szinte szénné égetve megpuhítom. Hagyom kihűlni, finoman lehámozom róla az égett héjat. Serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, majd félrerakom. Olívaolajat hevítek, majd beleszórom a római köményt, sót, borsot, fokhagymát és a hagymát. Addig pirítom, míg lekvárszerű lesz.
A padlizsánt a sáfránnyal és egy-két löttyintésnyi olívaolajjal keverőtálba dobom. Mehet bele a zöldfűszer, a tahini, pici só. A kézi mixerrel pürét készítek az összetevőkből. Két tányéron elosztom a padlizsánkrémet, majd megpakolom a maradék sülthagymával, megszórom fenyőmaggal és a maradék zöldfűszerrel.
Halvás banánfagyi
Hozzávalók (6 gombóchoz)
l 5 érett banán
l 5 dkg halva
Elkészítés
A banánokat előző este meghámozom, apróra vágom, majd a mélyhűtőbe teszem őket. Amikor eljön a fagyikészítés ideje, a konyhai robotgépbe dobom a banánt és a morzsolt halvát, majd 10-20 másodperc alatt tökéletesen krémes fagylalttá turmixolom.
Rózsaszín hummusz
Hozzávalók
1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve
1 csésze tahini
3 gerezd fokhagyma
1 egész citrom leve
só, bors
1 szem cékla, hámozva, apróra vágva
Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálba szórom a csicseriborsót, beleöntöm a tahinit, ráfacsarom a citrom levét, és belepréselem a fokhagymát. Mehet bele a cékla is, majd egy kis só és bors. A botmixerrel krumplipürészerű masszát készítek az összetevőkből.
Spenótos, tofus burekász
Hozzávalók (6 darabhoz)
l Egy csomag levelestészta
l 15 dkg (egy kocka) tofu, túrószerűre morzsolva
l 2 csésze spenótpüré, vagy 6-8 marék spenót-levél
l 1 hagyma apróra vágva
l 2 gerezd fokhagyma
l só, bors és egy apró csipet szerecsendió
l 1 csésze szezámmag
Elkészítés
A sütőt 190 fokra melegítem. Egy serpenyőbe olívaolajat csurgatok, és ha már forró, belepréselem a fokhagymát, a hagymát, sót, borsot és szerencsendiót. Ha már illatoznak, mehet bele a spenót és a tofu is. A spenóttól nem lesz krémszerű a töltelék, de ettől még ugyanolyan finom. Öt perc kevergetés után félreteszem.
A felgöngyölt levelestésztát kihajtogatom, és a felénél kettévágom keresztben, majd az így kapott téglalapokat hosszában három felé vágom, hogy nagyjából 35x10 centis csíkokat kapjak.
Minden csíkot megpakolok töltelékkel, majd a hosszanti oldalánál fogva feltekerem, hogy hosszú, töltött tésztakígyókat kapjak. A végüket összecsippentem, majd feltekerem őket, mint a kakaós csigát, és alaposan megszórom fenyőmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt sülnek készre.