Steiner Kristóf: csak semmi hús!
Bár sokan hiszik, hogy a szezámmagot csak mutatóba szórják a hamburgerbuci tetejére, a közel-keleti konyhában rengeteg ételnek ez a fehérjében, B-vitaminban, kalciumban, vasban és magnéziumban gazdag csodakaja a fő alapanyaga.
Nemcsak ízletes, de erősíti az idegrendszert, az izomzatot, és segít megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot is. Íme, az én kedvenc fogásaim szezámmaggal – mind könnyen és gyorsan elkészíthető, vegán (azaz nemcsak húst, de tejterméket és tojást sem tartalmaz), és őrülten finom.
Libanoni padlizsánkrém
Hozzávalók
1 közepes padlizsán, olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva, 3 kövér gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csipet római kömény
Nagyszemű só és durvára őrölt bors
6 evőkanál tahini (bioboltokban kapható, de házilag is készíthető: 20 dkg szezámmagot kávédarálóban egészen finomra őrölök, majd összekeverem 1 dl vízzel)
1 apró csipet sáfrány két kanál meleg vízben feloldva
1 nagy marék friss menta, petrezselyem és korianderzöld vegyesen, apróra vágva
1 marék fenyőmag
fél zöldcitrom leve
Elkészítés
A padlizsánt rácson héjastul, minden oldalán szinte szénné égetve megpuhítom. Hagyom kihűlni, finoman lehámozom róla az égett héjat. Serpenyőben megpirítom a fenyőmagot, majd félrerakom. Olívaolajat hevítek, majd beleszórom a római köményt, sót, borsot, fokhagymát és a hagymát. Addig pirítom, míg lekvárszerű lesz.
A padlizsánt a sáfránnyal és egy-két löttyintésnyi olívaolajjal keverőtálba dobom. Mehet bele a zöldfűszer, a tahini, pici só. A kézi mixerrel pürét készítek az összetevőkből. Két tányéron elosztom a padlizsánkrémet, majd megpakolom a maradék sülthagymával, megszórom fenyőmaggal és a maradék zöldfűszerrel.
Halvás banánfagyi
Hozzávalók (6 gombóchoz)
l 5 érett banán
l 5 dkg halva
Elkészítés
A banánokat előző este meghámozom, apróra vágom, majd a mélyhűtőbe teszem őket. Amikor eljön a fagyikészítés ideje, a konyhai robotgépbe dobom a banánt és a morzsolt halvát, majd 10-20 másodperc alatt tökéletesen krémes fagylalttá turmixolom.
Rózsaszín hummusz
Hozzávalók
1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve
1 csésze tahini
3 gerezd fokhagyma
1 egész citrom leve
só, bors
1 szem cékla, hámozva, apróra vágva
Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálba szórom a csicseriborsót, beleöntöm a tahinit, ráfacsarom a citrom levét, és belepréselem a fokhagymát. Mehet bele a cékla is, majd egy kis só és bors. A botmixerrel krumplipürészerű masszát készítek az összetevőkből.
Spenótos, tofus burekász
Hozzávalók (6 darabhoz)
l Egy csomag levelestészta
l 15 dkg (egy kocka) tofu, túrószerűre morzsolva
l 2 csésze spenótpüré, vagy 6-8 marék spenót-levél
l 1 hagyma apróra vágva
l 2 gerezd fokhagyma
l só, bors és egy apró csipet szerecsendió
l 1 csésze szezámmag
Elkészítés
A sütőt 190 fokra melegítem. Egy serpenyőbe olívaolajat csurgatok, és ha már forró, belepréselem a fokhagymát, a hagymát, sót, borsot és szerencsendiót. Ha már illatoznak, mehet bele a spenót és a tofu is. A spenóttól nem lesz krémszerű a töltelék, de ettől még ugyanolyan finom. Öt perc kevergetés után félreteszem.
A felgöngyölt levelestésztát kihajtogatom, és a felénél kettévágom keresztben, majd az így kapott téglalapokat hosszában három felé vágom, hogy nagyjából 35x10 centis csíkokat kapjak.
Minden csíkot megpakolok töltelékkel, majd a hosszanti oldalánál fogva feltekerem, hogy hosszú, töltött tésztakígyókat kapjak. A végüket összecsippentem, majd feltekerem őket, mint a kakaós csigát, és alaposan megszórom fenyőmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt sülnek készre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.