Celeb

Korda szervezte be Garbót a titkosszolgálatba

M. G.

Létrehozva: 2012.08.05.

A Stockholmban született hideg szépségről nagy titkot árul el David Bret. Greta Garbo a második világháború hőse, többet tett a szövetségesek győzelméért, mint az összes hollywoodi sztár együtt.

Az új könyv szerzője egy angol író, David Bret, a kötet Greta Garbo: Divine star (Grate Garbo, az isteni csillag) címmel került a boltokba.
A kaméliás hölgy és számos más legendás film néhai, titokzatos csillaga életéről évtizedeken át találgatott a sajtó, miközben még arra a misztériumra sem talált választ, hogy miért tűnt el karrierje csúcsán, 36 évesen a filmvászonról? Szexuális hajlamairól is csak jóval később kezdtek találgatni. Sokak szerint mindig is a férfiakat szerette, de hogy kiket, azt eltitkolta. Mások szerint mindkét nem vonzotta, de újabban már azt rebesgetik, a szex nem is érdekelte, illetve azt, hogy igazándiból csak a nők vonzották, különösen pedig egy svéd hölgy, még fiatal korából.

Korda szervezte be

Érdekes módon azonban David Bret nemrég megjelent könyve előtt senki nem foglalkozott Greta Garbo második világháborús szerepvállalásával. Az erről szóló egyetlen adat az volt, hogy az álomgyár akkori sztárjai közül sokan nehezteltek rá, amiért európai létére nem csatlakozott azokhoz, akik nyíltan vállalták Hitler-ellenességüket, sőt a fronton a harcot is vállalták ellene. Közismert, hogy noha Marlene Dietrich német volt, az amerikai katonákat szórakoztatta a világégés bármely harcterén. Clark Gable és James Stewart az amerikai légierőben szolgált, és számos bevetésen vett részt úgy, hogy az életét kockáztatta. Mindketten megsebesültek, és hősiességükről legendás történeteket közölt a sajtó.

Az új könyv szerint viszont Greta Garbo náluk is nagyobb hős volt. – Többet tett a szövetségesek végső győzelméért, mint Hollywood összes sztárja együtt – állítja a szerző. Kutatásai alátámasztják, hogy a svéd szépség teljes anonimitásban, hírverés nélkül vállalta a nácik elleni küzdelemben a brit Mata Hari szerepét. A világhírű színésznőt a könyv szerint a magyar származású, szintén világhíres filmrendező-producer, Korda Sándor szervezte be az angol hírszerzéshez. Garbo és Korda A bagdadi tolvaj című film forgatása előtt ismerkedett meg. Ez lett volna a díva nagy visszatérése A kétarcú nő című, 1941-ben készült alkotás után, ami óriási bukás volt. A háború miatt azonban A bagdadi tolvaj Garbóval soha nem készült el, viszont megkezdődött a sztár pályájának minden korábbinál veszélyesebb szakasza.    

Elbűvölte a nácit

Korda Sándor hozta össze a svéd sztárt Sir William Stephensonnal, aki a nyugati félteke MI–6-os hírszerzési osztályát vezette. Garbo első megbízása az volt, hogy kapcsolatba lépjen Axel Wenner-Gren svéd mágnással, aki hatalmas vagyonát az Electrolux cég tulajdonosaként hozta össze porszívók és hűtőgépek gyártásából. A milliárdos üzletember a náci eszmék elkötelezett híve is volt, mi több, Hermann Göring barátja, akivel üzleti kapcsolatokat is ápolt. Axel cégei a háború előtt átálltak egy másik tech­-nológiára is: a német sereg szükségleteihez gyártottak elektronikus berendezéseket, amelyek nélkül többek között a Luftwaffe repülői fel sem szállhattak volna. 

A mágnás bahamai nyaralójában a világ legismertebb uralkodói is megfordultak. Köztük Windsor hercege is, aki abban az időben a szigetek kormányzója volt. Amikor apja halála után, 1936-ban VIII. Edward néven trónra lépett, még senki nem sejtette, hogy a brit korona történetében az egyik legnagyobb botrány főszereplője lesz. Edward ugyanis még trónörökös korában beleszeretett egy amerikai férjes asszonyba, bizonyos Mrs. Simpsonba, aki Edward trónra lépése után elvált ugyan a férjétől, de a király az anglikán egyház előírásai miatt nem vehette feleségül.

Mivel a nőt bojkottálta mindenki, alkotmányos válság tört ki, Edward pedig inkább a szerelmét, mint a koronát választotta, s pár hónapi uralkodás után lemondott a trónról. A már lemondott király után azért kellett kémkedni, mert mint később kiderült, járt a birtokon, de felmerült annak gyanúja, hogy felesége, Wallis Simpson nácibérenc lehet, hisz korábban, Németországban találkozott Hitlerrel is. Greta Garbónak, a világ legismertebb svéd állampolgáraként mi sem volt könnyebb, mint találkozót összehozni a világ leggazdagabb svédjével. És ez sikerült is.  

A király ártalmatlan

A titkosszolgálat utasításai alapján a hollywoodi sztár levelet írt a svéd milliárdos Axel Wenner-Grennek, amiben arra kérte, hogy találkozzanak, mert az államokban mindenki a háborúval van elfoglalva, őt pedig ez rettenetesen fárasztja. A mágnás pár nap múlva már hívta is.

A telefonbeszélgetés során Garbo a nácizmus és Hitler új világrendjének feltétlen híveként mutatkozott be, amit honfitársa, a célszemély abszolút el is hitt, hiszen abban az időben a svédek többsége hasonlóképpen vélekedett a Führerről és a III. Birodalomról. Mindamellett a dúsgazdag „áldozatot” elbűvölte a híresség és csábos megjelenése. A színésznőnek tehát nem volt nehéz megszerezni azokat a bizalmas információkat, amelyekre a titkosszolgálat számított: számos részletet megtudott a műszaki felszerelésekről, amiket a svédek a német seregnek szállítottak.       

Ez azonban csak a másodlagos feladat volt. Garbónak a windsori herceg kegyeit is meg kellett szereznie. Ez szintén sikerült. Viszonylag rövid idő alatt elkészült a jelentés a lemondott királyról és feleségéről. „A herceg teljesen megbízható és veszélytelen. Felesége, Wally Simpson úgyszintén” – írta jelentésében a színésznő, aki szerint a hatalmas botrányt kiváltó házasság után a pár csak nyugalomra vágyik. „Az övékénél nagyobb szerelmet még soha nem tapasztaltam. Imádják egymást, s csak egymás társaságára vágynak, a világ dolgai egyáltalán nem foglalkoztatják őket” – summázta véleményét a díva.   

Szégyellte a munkáját

Garbo további titkosszolgálati megbízásai lehet, hogy a kívül­állónak izgalmasnak tűnnek, de ő nem volt elragadtatva tőlük. Színésztársait kellett megfigyelnie. Állítása szerint egy kicsit szégyellte a dolgot, de miután meggyőzték róla, hogy ez is a Hitler elleni harc része, megcsinálta. A „taktika” egyszerű volt: elterjesztette magáról, hogy a nácizmus híve, s a beszélgetések során ezzel tesztelte kollégáit, hogy kiderítse, van-e köztük olyan, aki hasonló elveket vall.
Legismertebb „megfigyeltje” a kor egyik nagy filmsztárja, Errol Flynn volt.

Tudniillik a legismertebb hollywoodi Robin Hood híres volt szabadszájúságáról, és kemény politikai színezetű rendszerbírálatairól is. Közismert volt például a Roosevelt elnökkel szembeni ellenszenve. „Téved, aki ezt komolyan veszi” - derítette ki pár hónap kemény megfigyelőmunka után Garbo. „Errol semmit sem tud a nácikról, csak a szája jár. Különösen akkor beszél ezekről a dolgokról összefüggéstelen hülyeségeket, amikor néhány whisky már benne van. Tehát gyakran” – jelentette megbízóinak a díva. Hasonló megállapításokat fogalmazott meg az akkor még feltörekvő fiatal színészrôl, a későbbi amerikai elnök Ronald Reaganről is. „A politika ezt az embert egy csöppet sem érdekli” – írta egyik jelentésében a sztár kém.

Egy idő után azonban kezdte komolyan szégyellni a munkáját. Különösen azután kezdett számára kellemetlen lenni, amikor egykori partnerét, Ramon Navarrót kellett megfigyelnie. Vele épp a Mata Hari című, 1931-ben forgatott filmjében élt át felejthetetlen pillanatokat. Kezdett elhatalmasodni rajta a depresszió, és emiatt mind többször keresett vigaszt maga is a piálásban.  Egy ilyen rossz időszak végén fogant meg a fejében a legmerészebb gondolat: megöli Hitlert.

Gyűlölte a Führert

Kész tervvel kereste meg titkosszolgálati kapcsolatát, s felvázolta neki, hogyan kívánja véghez vinni a tervét, ami egyébként nem is volt olyan rossz. A brit hírszerzőknek elmesélte, hogy a Führer még a háború kirobbanása előtt írt neki néhányszor és hívta Németországba, mert szerinte Gretának ott a helye. A „szíves invitálás” különösen akkor vált már-már erőszakos zaklatássá, amikor Marlene Dietrich, a német filmgyártás legnagyobb sztárja Amerikába távozott. Hitler majd' felrobbant dühében, s személyesen Joseph Goebbelst bízta meg a feladattal, hogy „cserébe” szerezze meg Németországnak Garbót. A diktátor közölte: a pénz e terv megvalósítása során nem számít. Ha kell, arannyal szerezze meg a kor legnagyobb csillagát.    

Nos, ezt a „vonzalmat” kívánta a negyvenes évek elején meglovagolni a színésznő, és közölte hírszerző főnökeivel, hogy talán ő az egyetlen külföldi nő, aki eljuthat Adolfig, ha pedig ott lesz, végez is vele. Ezt úgy képzelte el, hogy a kalapjában mérgezett tűt rejt el, s ha Hitler mellé kerül, végez vele. „Az életem nem számít” – közölte a britekkel a könyv szerint.

Egy dologról feledkezett meg csupán a világhírű színésznő: arról, hogy megváltoztak az idők és a körülmények. A világháború kitörése előtt a náciknak a propaganda mindennél fontosabb volt, s akkor Garbo kérhetett volna tőlük akármit. Ám ő nem kért belőlük. Miután azonban a világégés megkezdődött, sőt már javában tombolt, Hitlernek és Goebbelsnek a legkisebb gondja is nagyobb volt annál, mint hogy az immár felajánlkozó sztárral tárgyalásokba kezdjen.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174750_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, miért balhézott össze a liverpooli Szalah és Klopp

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714460418
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170875_auto_resized.jpg
life.hu

Kiderült, hogy nevezik Sarolta hercegnőt az iskolában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714460418
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714460418
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/LqwcpFUScuwgn1arb8bd4-j5v-VG1CCu7MyIuIi2nAQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhZDI1Mjc5ZjgzMTQ2NTA4NDg4MzMxNDFiZjU3Y2Y5.webp
Költözés

Miért titkolózik Gáspár Győző? Sejtelmes utalást tett rá, hova költöztek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nu78MtZk1MGSCM9DdX8Kcp3f-hdcys0Hn1LZPqErMxw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhMWViN2Y2YTIxYTQxZDdhNjNmZDRiOTk5Yjc3NDdm.webp
Kiakadás

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon