10 ezer jelentkezőből választották ki a Nemes Jeles új főszereplőjét

Nemes Jeles László rég­óta tervezett második nagyjátékfilmje, a Sunset forgatása nyár elején kezdődhet. A hét végén nyilvánosságra került, ki alakítja majd a főbb szerepeket. A fő­hősnőt, Íriszt Jakab Juli forgatókönyvíró-színésznő játssza, az egyik fontos férfihőst, Oszkárt pe­dig a román Vlad Ivanov. A díszletek már hetek óta épülnek a Múzeum utcában, a Magyar Rá­dió régi épülettömbjének udvarán, ahol a díszletezők fából egy élethű városi palotát és környezetét húzták fel. A semmiből he­tek alatt elkészült építmény több elemében emlékeztet az egyik terézvárosi épületre, a Hajós utca 41. számú házra. Azt azonban nem árulta el Rajk László látványtervező, hogy ennek a terézvárosi háznak szerepe lesz-e az új film történetében, vagy csak véletlen, hogy egyes elemei ha­sonlítanak az épülő díszlethez.

Így épült a századelőn játszódó film egyik külső díszlete Budapesten

Nemes Jeles Lászlót már a Saul fia előtt foglalkoztatta ez a monarchiabe­li történet, amely az 1910-es évek elején játszódik Budapesten. Korábban Írisz címen futott a forgatókönyve. Akkor még arról szólt a történet, hogy Írisz, egy békebeli ifjú szépség beleszeret egy sorozatgyilkosba. Az­óta a sztorit nem ke­vés rá­for­dí­tás­sal to­vábbfej­lesztették. Új cí­me is lett: Sunset. A főhősnő ma­radt Írisz, aki 21 éves, épp nagykorú lesz, amikor Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről.

A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.

Jakab Juli (jobbra) alakítja majd a főhősnőt. Ő az Oscar-díjas Saul fiában is szerepelt korábban © MTI

Nemes Jeles László furcsa kettős aspektusból, az alvilág és vele szemben a kalapszalon által képviselt felsőbb körök, azaz a sötétség és a fény kontrasztjában szeretné felmutatni a régi európai civilizáció összeomlása előtti pillanatokat.

Tavaly lefutott egy hatalmas casting: olyan megjelenésű hölgyeket kerestek, akik megfelelnek a száz évvel ezelőtt jellemző ka­raktereknek. Több mint tízezren je­lentkeztek, közülük választották ki Jakab Julit a főszerepre. Ő már szerepelt egyébként Nemes Jeles előző filmjében, a Saul fiában is, egy rövid, de fontos jelenet erejéig. Érdekes, hogy a Sunset előzményének tekinthető Írisz című pilotfilmben még Sztarenki Dóra alakította a főhősnőt. Az alkotást a Magyar Nemzeti Filmalap mintegy 1,5 milliárd fo­rinttal támogatta, és Eurimages-apanázsra is számíthat. A bemutató 2018-ra várható.

Pillanatkép az 1910-es évek Budapestjéről. A készítők nagyon ügyelnek a korhű megjelenésre © Fortepan

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors