Persze a tárcsázás mellett bográcsozni is szoktunk, általában pörköltet, gulyást, slambucot készítünk ebben az esetben, de én a lecsót is nagyon kedvelem szabadtűzön főzve.
Már a kommentekben is jeleztem, hogy nagyon szeretek a szabadban főzni. Legújabb szerelmem a tárcsa, amely gyakorlatilag teljesen kiváltotta nálunk a grillezést. Előnye, hogy jobban szabályozható hőt biztosít, egyszerre lehet rajta párolni és sütni is, az alapanyagok nem potyognak a tűzbe, és szaftosabb fogásokat, sőt akár egytálételeket is lehet készíteni vele, a húsokat a körettel együtt lehet rajta elkészíteni. Mi nem a tűzrakóhelyen gyújtott tűzre tesszük a tárcsát, hanem egy gömbgrillre, a rácsra, és faszenet gyújtunk meg alatta, így a teraszon is tudunk sütögetni.
Most ebben a témában igyekszem egy pár ötletet adni. A képek jelen esetben sajnos csak illusztrációk lesznek, mert a nagy sütés-főzés közben egyszerűen nem jut eszembe elővenni mostanában a fotóapparátot:-(
Hozzávalók:
A hússzeleteket az inas részeknél bevágom, kicsit meglapogatom, sóval, borssal bedörzsölöm. Az olajból a mustárral, a reszelt fokhagymával, a borókával (a bogyókat kicsit megtöröm) és a kakukkfűvel pácot keverek, és ebbe fektetem a hússzeleteket, úgy, hogy közéjük karikára vágott hagymaszeleteket dugdosok. Ha kész, ráöntöm a sört és egy éjszakán át a hűtőben pihentetem. A sütés előtt két órával szobahőmérsékletre teszem a pácolt tarját, majd felforrósított tárcsán megsütöm, közben a sörös páccal locsolgatom-kenegetem. Köretként mellette sült, héjas apró szemű újkrumplit és sok salátát kínálok.
Grillezéshez, tárcsán sütéshez általában csirkecomb-filét használok, mert ez sokkal szaftosabb, és kevésbé szárad ki mint a mell, de természetesen csirkemell szeletekből is el lehet készíteni ezt az ételt, ha valaki azt jobban kedveli.
Hozzávalók:
A fokhagymát és a gyömbért lereszelem, és az olajjal, szójaszósszal pácot keverek belőle, melyhez hozzáadom a mozsárban megtört szegfűborsot is. A húsokat csak gyengén sózom, mert a szójaszósz is sós, és a pácba fektetem, egy éjszakán át hűtőben pihentetem, hogy jól összeérjen. A sütés előtt egy-két órát szobahőmérsékleten hagyom állni, majd felforrósított tárcsán vagy faszenes grillen megsütöm. A pácba egy evőkanál paradicsomszószt/ketchupot is lehet keverni. Tetszőleges körettel, salátákkal adom asztalra.
Hozzávalók:
A nyárshoz:
A csirkemellet falatnyi kockákra vágom (túl apró ne legyen), és beleforgatom a joghurtból, olajból és a fűszerekből kevert pácba. Éjszakára ezt is hűtőbe teszem, sütés előtt szobahőmérsékleten pihentetem. A sütés előtt elkészítem a nyársakat: a pácolt csirkét váltogatva fűzöm fel a másfél-két centis karikákra vágott zöldségekkel és a hagymával. A hagymát én negyedelni szoktam, majd szirmaira bontom, így könnyebb a nyársra húzni, mintha karikáznánk. A nyárskészítésbe a gyerekek is bevonhatók, az enyémek nagyon szeretnek vele bíbelődni.
Valamilyen laposkenyérrel, fokhagymás joghurtttal és vegyes salátával tálalom.
Hozzávalók:
A barbecue szószhoz:
Az oldalast egyben hagyva besózom, megszórom korianderrel, rozmaringgal és a köménymaggal, kevés borssal, és a fűszereket (a darált erőspaprika-krémet is, ha úgy tetszik) jól beledörzsölöm a húsba. Egy evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetem és a gáztűzhelyen minden oldalán erős tűznél körbesütöm. A tűzről levéve mellédobom a fokhagymagerezdeket héjastul, öntök alá annyi vizet, hogy a hús derekáig érjen, alufóliával lefedem és előmelegített 170 fokos sütőben puhulásig – kb. egy óráig – sütöm. Ha az oldalas puha, kiveszem a tepsiből és tetszőleges méretűre darabolom. A szaftját tálba öntöm, belenyomom a megsült fokhagymát, hozzáadom a ketchupot, szójaszószt és mézet, majd megkenem vele az oldalasdarabokat. Mivel a hús még jó forró, beszívja a szószt, ezért a kenést még egyszer megismétlem. A mártást hagyom kicsit rászáradni a húsra, amíg a faszénparázs elkészül.
Ha már jó a parázs, a húsdarabokat a grillrácsra teszem és kb. 10-15 perc alatt megsütöm gyakori forgatás közepette. A maradék szószt a sült hús mellé tálalom, és adok még hozzá hagymás tört krumplit és káposztasalátát is.
Hozzávalók:
A fehérkáposztát kitorzsázom, a fél fejet kettévágom és késsel vékony csíkokra szeletelem. (Lehet reszelni is, de én késsel vágva jobban szeretem, így roppanós marad). A répát tisztítás után durvára reszelem, a hagymát félbevágás után vékony szeletekre vágom (azaz félfőre szelem). A tejföllel a majonézből a ketchuppal (cukorral), sóval, frissen őrölt feketeborssal öntetet keverek, tetszés szerint ízesítem ecettel/citromlével és beleforgatom a felcsíkozott zöldségeket. Pár órán keresztül hűtőben érlelem, hogy összeállhassanak az ízek, fogyasztás előtt, viszont negyed órát szobahőmérsékleten hagyom állni. Néha reszelek bele egy savanykásabb almát is, nem rontja el.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?