Zsuzsi főz: Almás sütemények másképp

Zsuzsi főz: Almás sütemények másképp

álma
PUBLIKÁLÁS: 2012. október 19. 11:00
Erre a hétre almás süteményeket hoztam, hogy bebizonyítsam, van élet az almáspitén túl is (persze, azt is imádom).

Az almának most van szezonja, sokfélét lehet kapni, érdemes variálni a fajtákat az egyes receptekhez. Én a magam részéről sütéshez a sárga vagy zöld héjú, kevésbé édes, nem kásás húsú almát szeretem a leginkább. Igyekeztem többféle tésztával készülő recepteket hozni, így került a válogatásba kevert, leveles, illetve omlós tésztás sütemény is. Remélem, az alábbi receptekkel sikerül kedvet csinálnom egy szelet sütihez a délutáni kávé vagy tea mellé.

Almás túrótorta

Amikor először megsütöttem, döbbentem rá arra, hogy a túró és az alma milyen jól illik egymáshoz. A recept Korpádi Péter és Patyi Árpád A nemzetközi konyha remekei című könyvéből származik.

Hozzávalók

4 alma
35 dkg túró
5 dkg darált mandula
5 dkg kekszmorzsa
3 tojás
reszelt citromhéj
4-5 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
őrölt fahéj

a tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 sütőpor
2 tojássárga

A tésztához valókat összegyúrom, ujjnyi vastagra nyújtom, kibélelek vele egy kapcsos tortaformát és 6-7 perc alatt közepes lángon elősütöm.
Közben az almát héjastul lereszelem, kb. 2 evőkanál porcukorral és fahéjjal megpárolom (kb. 5 perc). Ha túl sok levet enged, leöntök belőle és hozzákeverem a mandulát és a kekszmorzsát.

Az áttört túrót a cukorral, vaníliáscukorral, tojássárgákkal, citromhéjjal kikeverem, majd hozzáadom a tojásfehérjéből vert kemény habot.
Az elősütött tésztalapra rákenem az almás tölteléket, majd elterítem rajta a túrókrémet. Kb. 180 fokon 50 perc alatt készre sütöm.

Krémes almás sütemény

Nálam ez egy alaprecept, minden gyümölccsel nagyon jól működik és nagyon gyorsan megvan.

A tésztához

11,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
egy tojás
22,5 dkg liszt
3 db teljes kiőrlésű lisztből készült keksz (Hobbits, Győri Zabfalatok stb.)

A töltelékhez
1-2 nagy alma
2,5 dl tejszín
két tojássárgája
két evőkanál cukor
fahéj

A tésztát készítem el először. A vajat robotgéppel habosra keverem, hozzáadom a cukrot, amivel tovább keverem, addig, amíg a massza kifehéredik. Ekkor hozzáadom a tojást, teljesen eldolgozom, majd beleöntöm a lisztet is. Az állaga morzsalékos lesz, kézzel golyóvá gyúrom, kinyújtom, kibélelek vele egy 23 centis kapcsos tortaformát (nekem ilyen van) és két órára hűtőbe teszem. Állítólag ez megakadályozza, hogy sütéskor a tészta tovább zsugorodjon a formában.

A pihentetett tésztára ráreszelem a kekszet és egyenletesen elsimítom, ez fogja majd fel az alma levét. (Lehet helyette darált diót is tenni). Az almát vékony, kb. 3 mm-es szeletekre vágom, kirakom vele a tészta tetejét. A töltelék többi hozzávalóját összekeverem, és a krémet az almára locsolom. 180 fokra előmelegítem a sütőt és a süteményt addig sütöm, amíg a tejszínes krém meg nem kocsonyásodik a tetején. Kicsit remegősnek kell maradnia.
Langyosan vagy hidegen tálalom.

Pudingos leveles almás

Extragyorsan elkészíthető édesség, aki szereti a fornettis és hasonló sütiket, az ebben sem fog csalódni. Váratlanul betoppanó vendégnek is tökéletes, ha a tészta nem fagyasztott, hanem friss. Az alma természetesen minden egyéb keményebb gyümölccsel (körte, nektarin) helyettesíthető.

Hozzávalók

egy csomag fagyasztott leveles tészta
4-5 db közepes méretű alma
egy csomag főzős vaníliapuding
3,5 dl tej
5 evőkanál cukor
egy citrom leve
2-3 evőkanál baracklekvár

Először is a pudingot készítem el, amihez a megszokottól eltérően csak 3,5 dl tejet használok és 3 evőkanál cukorral édesítem, így sűrűbb lesz, de legalább nem fog folyni a tésztán. Ha kész, hagyom kihűlni, néha habverővel belekeverek, hogy ne bőrösödjön meg.
Az almát megmosom, magházát kiszúróval eltávolítom, félbevágom és vékony szeletekre vágom. Megszórom a maradék két evőkanál cukorral és ráfacsarom a citromlét, majd félreteszem.

A kiengedett leveles tésztát akkorára nyújtom, mint a gáztepsi, és – minő meglepetés – sütőpapírral bélelt gáztepsibe terítem. Minden oldalán felhajtom kb. két centire, az így kapott keret közepét megkenem a sűrű vaníliapudinggal. A krémes tésztán elosztom az almaszeleteket, majd szilikonecset segítségével a baracklekvárt vékonyan az almára kenem, mint valami mázat.

Előmelegített 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a tészta aranybarna lesz és a gyümölcs is megpuhul (kb. 20 perc). Langyosan vagy hidegen tálalom, a legelvetemültebbek ehetik tejszínhabbal is.

Nonna Luciana almás süteménye

Ági kolléganőm anyósának receptje, aki természetesen olasz. A sok almától a sütemény tésztája könnyű, felfújtszerű lesz, de aki ettől netán idegenkedne, nagyon apróra vágva is beleteheti a gyümölcsöt.

Hozzávalók

1 kg alma (a recept szerint golden)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
2 kanál zsemlemorzsa+ vaj a tepsihez
fahéj

A két tojást 12 dkg cukorral habosra keverem, majd beledolgozok 10 dkg olvasztott vajat. Utána hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a citrom reszelt héját is. Jól összekeverem. Egy sűrű masszát kapok, azonban nem kell megijedni, az alma fogja fellazítani az egészet.
A gyümölcsöt megtisztítom és kis darabokra vágva vagy reszelve belekeverem a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleterítem az almás tésztát. A maradék 2,5 dkg puha vajat a 3 dkg cukorral és fahéjjal összedolgozom és kis darabokban a tészta tetején elosztom, ahol majd kicsit ropogós kérget fog képezni (ez a legjobb az egészben). A süteményt előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.

Holland almás (Rachel Allen receptje)

Hozzávalók

2 tojás
13 dkg cukor
egy vaníliáscukor
8,5 dkg vaj
75 ml tej
12,5 dkg liszt
fél teáskanál őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
2 nagyobb méretű alma

A sütőt 200 fokra előmelegítem, egy kb. 20x20 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek.
Az egész tojásokat a cukorral és vaníliáscukorral addig keverem elektromos habverővel, amíg habos nem lesz és a színe kifehéredik. A vajat a tejjel felolvasztom (mikróban a legegyszerűbb), hozzáöntöm a tojásos cukros keverékhez, közben folyamatosan keverem (itt már kézi habverő is elegendő). A lisztet a fahéjjal és a sütőporral összeszitálom –nem muszáj, de ettől lesz könnyed a sütemény - , majd beleforgatom a tojásos masszába. A tésztát a tepsibe öntöm, a meghámozott, vékonyra szeletelt almával kirakom, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd kockákra vágva tálalom.
Elég kis adag, nem is emelkedik fel úgy, mint a piskóta, úgyhogy akinek nagyobb a családja, eleve dupla adaggal próbálkozzon. Készíthető körtével, málnával és esetleg nektarinnal is, lényeg, hogy ne túl lédús gyümölcsöt válasszunk.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.