Igyekeztem olyan fogásokról írni, amelyek legalább részben előkészíthetők, ezáltal meggyorsíthatjuk az ünnepi készülődést.
Őzfilé aszalt szilvás almaszósszal, burgonyafánkkal
Múlt héten valaki jelezte, hogy vadhúst kíván készíteni karácsonyra, ezért ezt a receptet neki ajánlom. Vadhús helyett kacsa-vagy libasülttel is nagyon finom ez a fűszeres gyümölcsös mártás. A köret és a szósz jól előkészíthető, a mártást előre is megfőzhetjük, nem árt neki – sőt!-, ha áll egy kicsit.
80 dkg őzfilé
8 szelet bacon
rozmaring
feketebors
kevés olaj
2 evőkanál olaj
egy kis fej hagyma
2 cm-es gyömbér
25 dkg aszalt szilva
2 alma
3-4 dl vörösbor
2 evőkanál cukor
fahéj
só
Először a mártást készítem el. Ehhez az olajat felforrósítom és a cukrot karamellizálom benne. Ha a cukor már barnul, hozzáadom a felaprított hagymát és gyömbért. Ha ezek átpárolódtak, felöntöm 3 dl vörösborral, beleszórom a szilvát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott almát, és puhára főzöm. Ha szükséges, lehet még rá bort önteni. Ha a gyümölcs már puha, a levét beforralom, fahéjjal, sóval ízesítem. A végére olyan állaga lesz, mint egy hígabb lekvár.
Mielőtt ennénk, elkészítem az őzet is. A filéből négy darabot vágok, mindet körbetekerem 2-2 szelet baconnel, ezt fogpiszkálóval megtűzöm. Én nem sóztam meg, mert a szalonna elég sós volt. Egy tepsiben felforrósítok egy kevés olajat a gázon, és hirtelen megkapatom benne az őzdarabokat. Tekerek rá frissen őrölt borsot, mellédobok egy rozmaringágat és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm, akkor jó, ha a közepe még angolos.
Az őzfilét a szilvás-almás szósszal és burgonyafánkkal tálalom.
Burgonyafánk
6-8 szem héjában főtt burgonya
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
6 dkg vaj
só, szerecsendió
A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit még melegen áttöröm, belekeverem a vajat, sóval szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ha már hideg, a liszttel és tojásokkal összedolgozom, kb. olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem.
Vajhal spenótos krumplipürével
Ez az étel nagyon könnyű, könnyen is készíthető, egy hátránya, hogy frissen kell (érdemes) készíteni. Vajhal helyett bármilyen vastagabb húsú halfilé (pl.: lazac, harcsa) is használható hozzá, de akinek módjában áll, kóstolja meg a vajhalat, mert nagyon finom.
személyenként egy szelet vajhal-filé
só, frissen őrölt feketebors
olaj, vaj
tetszés szerint citrom
A körethez
egy kiló krumpli
vaj, tejföl, tej
só, szerecsendió
15 dkg spenótlevél (vagy fagyasztott leveles spenót)
10 dkg reszelt edami
A körettel kezdem a főzést. Megfőzöm a krumplit, áttöröm, a vajjal, tejjel, tejföllel a megszokott módon krumplipürét készítek, amit sóval, szerecsendióval és vajon megfuttatott, csíkokra vágott spenóttal ízesítek. A forró pürébe belereszelem a sajtot és tálalásig melegen tartom.
A halat közvetlenül a sütés előtt megsózom, vaj és olaj keverékén megsütöm úgy, hogy ne száradjon ki. Frissen őrölt borsot tekerek rá sütés közben.A megsült halszeleteket a pürével tálalom és adok mellé citromgerezdeket, melynek levével ízesíthetjük a halat.
Dorozsmai molnárponty
Egy igazi magyaros halételt is hoztam, ami elég jól elő is készíthető – bár tudom, hogy a HACCP az előre főzött tésztával nincs nagy barátságban -, tálalás előtt csak be kell dugni a sütőbe, és fél óra múlva már ehetjük is.
6 pontyszelet vagy filé
50 dkg gomba
5 dkg szalonna
1 db zöldpaprika
2-3 karika hegyes erős zöldpaprika (opcionális)
1 db paradicsom
3-4 levél friss rozmaring
1 fej hagyma
liszt, só, bors
pirospaprika
2 dl tejföl
50 dkg csuszatészta
olaj a hal sütéséhez
Első lépésként gombapaprikást készítek, azaz a szalonnát kiolvasztom, rádobom a felaprított hagymát és paprikaféléket. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadom a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot, megszórom pirospaprikával, beledobom a nagyobb szeletekre vágott gombát és puhára főzöm. (Ha nincs elég leve, kevés vizet öntök alá.) Ízesítem sóval, borssal és a rozmaringgal, ha megpuhult, lisztes tejföllel behabarom. A halat besózom, paprikás lisztbe forgatom, majd bő olajban 4-5 perc alatt kisütöm, lecsepegtetem, félreteszem.
A csuszatésztát kifőzöm, leszűröm, összekeverem a gombapaprikással, kiolajozott tepsibe terítem, a tetejére fektetem a halszeleteket, és az egészet forró sütőben 15-20 perc alatt összesütöm. Akkor jó, ha a tészta szélei megbarnulnak, ropogósra pirulnak.
Baconös szűzpecsenye kelbimbóval és sütőtökpürével
négy szűzpecsenye
30-35 dkg vékonyra szeletelt bacon
dijoni mustár
frissen őrölt feketebors
friss kakukkfűlevelek
só
fél deci száraz fehérbor
3 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
olaj
A szüzet lehártyázom, enyhén sózom, bedörzsölöm borssal, rászórom a kakukkfüvet, vékonyan bekenem a mustárral. Ezt követően darabonként négy-öt szelet szalonnát felhasználva betekerem, a baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítem.
Egy olyan serpenyőben, amelyet sütőben is lehet használni, felforrósítok két evőkanál olajat, majd beledobom a vajat is. Ha a zsiradék forró, belefektetem a szűzpecsenyéket és minden oldalukon nagy lángon körbesütöm őket.
Közben a sütőt 160 fokra előmelegítem. Ha a hús elősütésével végeztem, az edényt betolom az előmelegített sütőbe és kb. 15 percig sütöm. A sütési idő vége előtt pár perccel a hús levébe öntöm a bort meg a tejszínt, és így fejezem be az ételt. Akkor van kész, ha a sült tapintásra már kemény, de azért enyhe nyomásnál van még benne egy kis rugalmasság.
A sültet ezután a sütőből kiveszem, deszkán tíz percet pihentetem,a fogpiszkálókat eltávolítom, és a kelbimbóval, meg a tökpürével kínálom
Szalonnás-gesztenyés kelbimbó (Gordon Ramsay receptje)
50 dkg kelbimbó
10 dkg húsos szalonna
15-20 dkg pucolt, főtt gesztenye
olaj, só, feketebors
egy citrom
A kelbimbók külső leveleit leszedem, talpukat levágom, és hosszában félbevágom a szemeket. Forró sós vízben 2-3 percig előfőzöm, majd lecsepegtetem. Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a szalonnát felkockázom és ropogósra pirítom. Hozzáadom a kelbimbót, 2-3 percig pirítom, közben néha keverek rajta egyet. A gesztenyét durvára vágom, az ételhez adom, ráreszelem a citrom héját és kevés citromlevet facsarok rá. Ha kell, sózom, borsozom és a szűzpecsenyéhez tálalom.
Rozmaringos sütőtök-püré
egy kisebb kanadai sütőtök
2-3 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
5 dkg vaj
só
reszelt parmezán
A tököt meghámozom, felkockázom és a rozmaringgal, valamint egy gerezd fokhagymával ízesített, enyhén sós vízben puhára főzöm. Levét leszűröm. A vajat megolvasztom, megfuttatom benne a maradék fokhagymát, amit vékony szeletekre vágtam. Rádobom a tököt és kevergetve összetöröm. Pár percig erősebb lángon elpárologtatom belőle a vizet. Sóval és reszelt parmezánnal adom meg az ízét. Kacsasülthöz is nagyon jól illik.
Jó főzőcskézést kívánok a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.