Tényleg cukorsokkot kaphatunk az édességtől?

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 06. 14:30
Amikor átadjuk magunkat az édes élvezet bűvöletének, az agyunk örül a hirtelen endorfinbombának, a szervezetünk viszont már kevésbé díjazza a cukorcunamit. Cukorsokkot kaphatunk, ha túl sok édességet eszünk, és ennek bizony fele sem tréfa.
  • A cikkben kitérünk részletesen a cukorsokk jelei és kellemetlen tüneteinek bemutatására.
  • Bemutatjuk, hogy melyek azok a betegségek, amelyek növelik a cukorsokk kialakulásának esélyét. 
  • Mutatunk praktikákat a cukorsokk tüneteinek enyhítésére.

Cukorsokkot kaphatunk, ami rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat. Első jele, hogy zúg a fejünk, remeg a kezünk, a pulzusunk szapora, a gyomrunk ég. Bár a köznyelv ezt cukorsokknak hívja, valójában nem klasszikus orvosi sokkállapotról van szó, hanem egy hirtelen vércukor-emelkedésről, amelyet gyakran egy gyors zuhanás követ. A tünetek viszont valóban rémisztőek.

Cukorsokkot kaphatunk a túl sok édesség.
Tényleg cukorsokkot kaphatunk, ha az ünnepek alatt vagy egy stresszesebb, bánatosabb időszakban túl sok édességet eszünk.
Fotó: YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock 

Mi a cukorsokk?

A cukorsokk jelentése egy olyan kissé kellemetlen állapot, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű édességet fogyasztunk, majd a szervezetünk túlzott inzulintermeléssel próbálja helyrehozni a hirtelen emelkedett vércukorszintet. A testünk ilyenkor pánikszerűen reagál, hiszen az egyszerre bevitt cukorcunami próbára teszi a hasnyálmirigyet és az idegrendszert, ami ijesztő tüneteket produkálhat. A jelenség különösen akkor válik kellemetlenné, ha érzékenyebben reagálunk a vércukoringadozásra, vagy már eleve anyagcserezavarral küzdünk.

Mik a cukorsokk tünetei?

Először gyors hiperglikémiás, vagyis magas vércukorszintű állapotba kerülünk, amely fejfájással, szájszárazsággal, fáradtsággal, heves szívdobogással, gyengeséggel járhat. Ezután az inzulinreakció miatt a vércukor hirtelen leeshet (ez a reaktív hipoglikémia), ami remegést, verejtékezést, szédülést, idegességet, vagyis a „leesett a cukrom” érzését okozhatja. Tehát valójában nem életveszélyes, nem allergia és nem valódi sokk, mégis komoly rosszullétet válthat ki. A háttérben az áll, hogy a testünk nem szereti a hirtelen, intenzív ingadozásokat – különösen nem egy nagy adag finomított cukor formájában. A hullámvasút pedig annál intenzívebb, minél éhesebben és minél több gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk. A cukor fogyasztásának számos negatív hatása lehet az itt felsoroltakon túl is. 

A cukorsokk miatti rosszullét.
A cukorsokk  tünetei ijesztőek lehetnek: szédülés, fejfájás, heves szívdobogás jelentkezhet.
Fotó: Photoroyalty / Shutterstock 

Bárki kaphat cukorsokkot?

A vércukoringadozás bárkinél előfordulhat, de nem egyformán reagál rá a szervezetünk. Ha például inzulinrezisztenciával küzdünk, metabolikus szindrómánk van vagy anyagcsere-zavarunk, túlsúlyosak vagyunk, hormonzavarban érintettek, vagy a családunkban előfordult már cukorbetegség, akkor jobban megvisel minket egy édességfaló nap. És persze akkor is, ha krónikus betegségünk van, vagy nem diagnosztizált cukorbetegségünk. Ilyen esetekben ugyanis a hasnyálmirigy túlműködése gyakran túl nagy inzulinlöketet eredményez, ami hirtelen vércukorszint-zuhanást okoz. A gyerekek szintén hajlamosabbak a gyors vércukoremelkedésre, részben gyorsabb anyagcseréjük, részben kisebb testtömegük miatt. Ha nagyon stresszes időszakot élünk meg, kialvatlanok vagyunk vagy éhgyomorra édességet majszolunk, akkor szinte biztos, hogy jelentkezik nálunk a cukorpánik.

Mit tehetünk cukorsokk ellen?

Ha a rosszullét cukortúlterhelés miatt jelentkezik, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba – a tünetek általában gyorsan enyhülnek. Első lépésként érdemes leülni, folyadékot inni, és kerülni az újabb cukorfogyasztást. A panaszaink idővel maguktól csökkennek, de sokat segíthet, ha eszünk egy-két falat fehérjét vagy lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételt, például egy marék diót, joghurtot vagy teljes kiőrlésű kekszet. Ez stabilizálja a vércukorszintet, és megszünteti a remegést vagy gyengeséget. Sokan nem tudják, de az olyan trükkök, mint az almaecet fogyasztása, is segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában.  A kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres mozgás és az étkezések közötti éhezések kerülése hosszú távon megelőzhetik ezt a jelenséget. Ha viszont a tünetek gyakran visszatérnek, mindenképp érdemes laborvizsgálatot kérnünk, ez segíthet feltárni, van-e inzulinrezisztenciánk vagy kezdődő cukorbetegségünk. Súlyos, hányással vagy extrém gyengeséggel járó rosszullét esetén pedig mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

Ha szeretnél többet megtudni a cukorsokkról, nézd meg a videót!

 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.