A vércukorszintet nemcsak az édességek emelhetik meg – sok, elsőre egészségesnek tűnő étel is okozhat problémát. A zabtejtől a gyümölcslén át a barna rizsig számos mindennapi alapanyag felelős lehet a vércukor-ingadozásért, fáradékonyságért és állandó édességvágyért.
Sarah Steele, kaliforniai dietetikus szerint az olyan ételek, mint a zabtej, a „magányos szénhidrátok” (vagyis a fehérje és rost nélküli szénhidrátok), illetve a frissen facsart gyümölcslé gyakran egészségesnek tűnnek, de a valóságban komoly vércukor-emelkedést okoznak. A gyakori vércukor-ingadozás fokozott inzulintermeléshez vezet, hosszú távon pedig inzulinrezisztenciát okozhat, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. A szakértők szerint azonban néhány tudatos ételválasztással és a megfelelő étkezési sorrenddel stabilan tartható a vércukorszint. - olvasható a Fox News cikkében.
1. Zabtej
Bár népszerű növényi ital, magas keményítőtartalma miatt gyorsan emeli a vércukorszintet. Steele szerint táplálkozás szempontból úgy viselkedik, mint egy pohár folyékony cukor. Válassz cukormentes változatot, és fogyaszd fehérjével vagy zsírral – például mandulatejjel, kókusztejjel vagy teljes tejjel – hogy lassabban szívódjon fel a cukor.
2. Aszalt gyümölcsök
Bár vitaminban gazdagok, a víz hiánya miatt a természetes cukor koncentráltabb bennük. Egy marék mazsola például ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy teljes csésze szőlő. A vércukor egyensúlyban tartásához érdemes diófélékkel, magvakkal vagy joghurttal együtt fogyasztani.
3. „Magányos szénhidrátok”
A csak szénhidrátot tartalmazó ételek – például egy tál tészta önmagában – gyorsan emelik a glükózszintet. Ahogy Jessie Inchauspé, a Glucose Revolution szerzője mondja: „Ha hozzáadsz spenótot, csirkét és olívaolajat, a fehérje és zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását.” Segíthet az is, ha először a zöldséget és fehérjét esszük, és csak utána a szénhidrátot – így kisebb lesz az étkezés utáni vércukorcsúcs.
4. Gyümölcslé
A gyümölcs rostjainak eltávolításával a lé gyors cukorlöketet ad a szervezetnek, ami hosszú távon a májat is megterheli. Még a 100%-os gyümölcslé is emelheti a vércukorszintet. Jobb választás egy egész gyümölcs vagy egy zöldséggel dúsított smoothie, esetleg hígított gyümölcslé.
5. Barna rizs
Bár egészségesebbnek tartjuk, mint a fehér rizst, a barna rizs is keményítőben gazdag és vércukor-emelő hatású. A kutatások szerint a quinoa, árpa vagy hajdina egyenletesebb energiát biztosítanak. Steele a zöldségek, halak és „lassú szénhidrátok” – például édesburgonya – kombinációját javasolja.
6. Müzliszeletek
Sok bolti müzliszelet cukorral, mézzel vagy sziruppal készül, miközben alig tartalmaz rostot vagy fehérjét. Az ilyen szeletek gyorsan megemelik a vércukorszintet.
A dietetikusok szerint érdemes olyan szeletet választani, amely kevesebb mint 6 gramm hozzáadott cukrot és legalább 5 gramm rostot tartalmaz. A dióval, magvakkal és teljes kiőrlésű gabonával készült változatok a legjobb választások.
Steele egy utolsó tanácsa: „Étkezés után szánj időt egy rövid sétára vagy könnyű mozgásra – ez segít a szervezetnek hatékonyabban feldolgozni a cukrot.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.