6 egészséges étel, ami titokban megemelheti a vércukorszintedet

cukorbetegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 10. 11:30
Az egészséges ételek fogyasztása nagyon fontos a szervezetünk számára. Viszont oda kell figyelni, mert ezek között akad olyan, amely megemeli a vércukorszintet.

A vércukorszintet nemcsak az édességek emelhetik meg  – sok, elsőre egészségesnek tűnő étel is okozhat problémát. A zabtejtől a gyümölcslén át a barna rizsig számos mindennapi alapanyag felelős lehet a vércukor-ingadozásért, fáradékonyságért és állandó édességvágyért.

vércukorszint
Léteznek az egészséges ételek között olyanok, amelyek bezavarják a vércukorszintet Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

A vércukorszintet meglepően sok étel képes megemelni

Sarah Steele, kaliforniai dietetikus szerint az olyan ételek, mint a zabtej, a „magányos szénhidrátok” (vagyis a fehérje és rost nélküli szénhidrátok), illetve a frissen facsart gyümölcslé gyakran egészségesnek tűnnek, de a valóságban komoly vércukor-emelkedést okoznak. A gyakori vércukor-ingadozás fokozott inzulintermeléshez vezet, hosszú távon pedig inzulinrezisztenciát okozhat, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. A szakértők szerint azonban néhány tudatos ételválasztással és a megfelelő étkezési sorrenddel stabilan tartható a vércukorszint. - olvasható a Fox News cikkében

 

1. Zabtej
Bár népszerű növényi ital, magas keményítőtartalma miatt gyorsan emeli a vércukorszintet. Steele szerint táplálkozás szempontból úgy viselkedik, mint egy pohár folyékony cukor. Válassz cukormentes változatot, és fogyaszd fehérjével vagy zsírral – például mandulatejjel, kókusztejjel vagy teljes tejjel – hogy lassabban szívódjon fel a cukor.

 

2. Aszalt gyümölcsök
Bár vitaminban gazdagok, a víz hiánya miatt a természetes cukor koncentráltabb bennük. Egy marék mazsola például ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy teljes csésze szőlő. A vércukor egyensúlyban tartásához érdemes diófélékkel, magvakkal vagy joghurttal együtt fogyasztani.

 

3. „Magányos szénhidrátok”
A csak szénhidrátot tartalmazó ételek – például egy tál tészta önmagában – gyorsan emelik a glükózszintet. Ahogy Jessie Inchauspé, a Glucose Revolution szerzője mondja: „Ha hozzáadsz spenótot, csirkét és olívaolajat, a fehérje és zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását.” Segíthet az is, ha először a zöldséget és fehérjét esszük, és csak utána a szénhidrátot – így kisebb lesz az étkezés utáni vércukorcsúcs.

 

4. Gyümölcslé
A gyümölcs rostjainak eltávolításával a lé gyors cukorlöketet ad a szervezetnek, ami hosszú távon a májat is megterheli. Még a 100%-os gyümölcslé is emelheti a vércukorszintet. Jobb választás egy egész gyümölcs vagy egy zöldséggel dúsított smoothie, esetleg hígított gyümölcslé.

 

5. Barna rizs
Bár egészségesebbnek tartjuk, mint a fehér rizst, a barna rizs is keményítőben gazdag és vércukor-emelő hatású. A kutatások szerint a quinoa, árpa vagy hajdina egyenletesebb energiát biztosítanak. Steele a zöldségek, halak és „lassú szénhidrátok” – például édesburgonya – kombinációját javasolja.

 

6. Müzliszeletek
Sok bolti müzliszelet cukorral, mézzel vagy sziruppal készül, miközben alig tartalmaz rostot vagy fehérjét. Az ilyen szeletek gyorsan megemelik a vércukorszintet.
A dietetikusok szerint érdemes olyan szeletet választani, amely kevesebb mint 6 gramm hozzáadott cukrot és legalább 5 gramm rostot tartalmaz. A dióval, magvakkal és teljes kiőrlésű gabonával készült változatok a legjobb választások.

Steele egy utolsó tanácsa: „Étkezés után szánj időt egy rövid sétára vagy könnyű mozgásra – ez segít a szervezetnek hatékonyabban feldolgozni a cukrot.”

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.