stroke, szívroham, rosszul van

Finom, népszerű, de halálos – Ez a hétköznapi összetevő növeli a szívroham és a stroke kockázatát

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 23. 09:45
A legtöbben rajongunk a gasztronómiai élvezetekért, viszont míg a lelkünknek jót teszünk, nem biztos, hogy a testünk is meghálálja. Nemrég ugyanis fény derült arra, hogy egy népszerű összetevő, ami rengeteg ételben megtalálható, növelheti a stroke és a szívroham kockázatát. Vajon te mennyit eszel belőle?

Összevesztél a főnököddel, elfelejtetted a prezentációd szövegét vagy az egész nap egy konkrét katasztrófa volt? Rohanó világunkban, amikor folyamatosan a magas teljesítmény és a maximalizmus lebeg a szemünk előtt, sokan az ínycsiklandó ételekben keresik a menedéket. Biztosan veled is előfordult már, hogy hazaértél egy fárasztó nap után, lehuppantál a kanapéra és valami finomság után nyúltál, ami adott némi vigaszt. A tudósok azonban most figyelmeztetnek, hogy egy rendkívül népszerű összetevő, amit számos étel tartalmaz, növeli a stroke, a szívroham és a korai halál esélyét.

stroke, magas vérnyomás, betegség
Rengeteg ételben megtalálható, pedig magas vérnyomáshoz és strokehoz vezethet!
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Finom, de halálos? Strokehoz vezethet ez az ismert hozzávaló

Köztudott, hogy a túl sok só fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomáshoz, de arra csak most derült fény, hogy a cukor ugyanilyen hatással van a szervezetre. Több tanulmány ugyanis felfedte, hogy azok, akik a napi kalóriájuk negyedét hozzáadott cukorból viszik be, háromszor nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben. Hozzáadott cukrot pedig szinte minden élelmiszer tartalmaz, mint a cukros üdítők, a készételek, a szószok, a kenyérfélék vagy éppen a müzliszeletek.

A túlzott sóbevitel vagy a jelentős cukorfogyasztás a károsabb?

A magas vérnyomás már népbetegségnek számít, amivel hazánkban is rengetegen küzdenek és komoly problémákhoz vezethet, ha nem diagnosztizálják időben. Bár mind a só, mind pedig a cukor negatívan befolyásolja a szív egészségét, az utóbbi túlzott bevitele számos más következményt vonhat maga után. A cukor ugyanis például kapcsolatban áll a metabolikus szindrómával (inzulin rezisztencia szindrómával), ami fokozza a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke esélyét. Egyes tudósok emellett úgy vélik, hogy a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása növeli a húgysav szintjét, ami negatív hatással lehet a vese működésére és növelheti a vérnyomást.

stroke, ultrafeldolgozott élelmiszer, fánkozó lány
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a stroke esélyét.
Fotó: SimpleImages / Getty Images

Korábbi kutatások, amik szintén megdöbbentő eredményre jutottak

Egy korábbi, kínai kutatás is alátámasztotta a cukor és ezzel együtt az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatását, melynek során arra is fény derült, hogy a túlzott cukor- és nátriumbevitel közel 15 százalékkal növelte a vérnyomás kockázatát a felnőttek körében. Az egy évvel ezelőtti adatok pedig azt mutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti korai halál az utóbbi évtizedben hatalmas méreteket öltött.

Az alábbi videóban egy orvos magyarázza el, miért lenne érdemes elkerülnöd a cukrot:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.