Az elmúlt években rohamosan megnőtt a cukormentes édességek utáni kereslet, hiszen a termékekről a legtöbb embernek a fittség jut először eszébe. És persze ki ne akarna egészségesebb lenni csupán úgy, hogy egy isteni édesség cukormentes verzióját kapja le a polcról? Ez az opció ugyanis jóval egyszerűbb, mint lemenni az edzőterembe vagy főzni magunknak valami táplálót.
Több dolog is szerepet játszott abban, hogy megnőtt a „diétás” élelmiszerek utáni kereslet. Egyfelől az emberek egy része egészségtudatosabbá vált, hiszen jobban odafigyelnek testük jelzéseire és az alacsonyabb cukorbevitelre. Emellett az utóbbi évtizedekben megnőtt a cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők száma is, akik bátran fogyaszthatják ezeket a finomságokat. Továbbá felbukkantak a speciális diéták, melynek következtében sok fogyókúrázó követ keto vagy hasonló étrendet. Mindemellett pedig az sem elhanyagolható, hogy a gyártók is felfigyeltek a fokozódó igényre, melynek következtében megnőtt a cukorhelyettesítők piaca.
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban többek között a fehérjeszeletekben, valamint a cukormentes energiaitalokban megtalálható népszerű édesítőszer hozzájárulhat a stroke kockázatához.
A Coloradói Egyetem kutatói az eritritet vizsgálták mélyrehatóbban, melynek során az édesítő agysejtekre gyakorolt hatását vették górcső alá. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vérrögök lebontásáért felelős fehérjék mennyisége csökkent, ami hatalmas szerepet játszik a stroke megakadályozásában.
Bár az eritritolt széles körben használják a cukormentes termékekben, amelyeket egészségesebb alternatívaként forgalmaznak, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük az érrendszeri egészségre gyakorolt hatását
– nyilatkozta Auburn Berry, a kutatás vezetője a Daily Mail Onlinenak.
Emellett megdöbbentő tény, hogy 2011 óta közel 15 százalékkal nőtt azoknak a 45 év alattiaknak a száma, akik strokeot kaptak.
Az eritrit egy természetes édesítőszer, amit manapság már rengeteg ételbe csempésznek bele, hiszen szinte nulla a kalóriatartalma. A tanulmány azonban elég nagy aggodalomra adhat okot, bár ennél több bizonyítékra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét következtetéseket vonhassunk le az édesítőszer egészségre gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban. Ennek ellenére nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egy 2023-as tanulmány szerint az eritritet fogyasztók nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot, szélütést vagy korai halált.
Tehát egyelőre valóban kevés vizsgálat áll a rendelkezésünkre az eritrit negatív hatásával kapcsolatban, nem árt azonban, ha törekszünk az egyensúlyra és nem tömjük tele magunkat édesítős élelmiszerekkel.
Az alábbi videó rangsorolja a népszerű édesítőszereket a legjobbaktól a legkárosabbakig:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.