Fotó: Pixabay.com
Mi a koleszterin?
A koleszterin a lipidek (zsírok) közé tartozik, amely többek között a sejtfal, a D-vitamin és a nemi hormonok fontos összetevője, így szervezetünk számára nélkülözhetetlen. A koleszterin egy részét a táplálékkal visszük be a szervezetünkbe (exogén koleszterin), de májunk is képes az előállítására (endogén koleszterin szintézis). Legnagyobb részt állati eredetű táplálékokban fordul elő, úgy mint tojás, hús, állati zsiradékok stb.
A jó és rossz koleszterin
A vérben a koleszterint különböző fehérje molekulák szállítják a sejtekhez. Ezek a fehérjék az LDL és HDL lipoproteinek. A labor vizsgálatban is ezen a néven találkozhatunk velük. Nagyon leegyszerűsítve, ha magas az LDL-koleszterin, ill. alacsony a HDL-koleszterin szint, akkor – a tudomány mai állása szerint – jelentősen emelkedik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata (szívinfarktus, agyi infarktus, érelmeszesedés), hiszen az LDL-koleszterin a vérben felszaporodik és ún. plakkok formájában lerakódik, ami érelmeszesedést, érszűkületet okoz. A szív verőereiben (koronáriák) előforduló érelmeszesedés okozza a szívinfarktust. Ha a nyaki (carotis) vagy agyi verőerekben rakódik le a koleszterin és érelmeszesedés alakul ki, akkor nagy az esély a stroke-ra vagy agyi infarktusra. A kutatások azt is bebizonyították, hogy minél magasabb a HDL koleszterin-szint annál jobban csökken ezen megbetegedések kockázata. Ezek alapján elmondható, hogy:
az LDL a rossz koleszterin, a HDL a jó koleszterin. A rosszból keveset szeretnénk, a jóból pedig sokat. Tehát a laborvizsgálat eredményének akkor örüljünk, ha az LDL (rossz koleszterin) és összkoleszterin alacsony és a HDL (a jó koleszterin) magas.
Mit tegyünk, ha magas az összkoleszterin és az LDL?
A vér magas koleszterin-szintjét különböző gyógyszerekkel csökkenthetjük, amit a kezelőorvos ír fel és kizárólag receptre kapható. De nem kizárólag gyógyszeres megoldás létezik, tudatos életmóddal, rendszeres mozgással, egészséges étrenddel, diétával a vér koleszterin-szintjét, akár 20-25%-kal is csökkenthetjük. Íme néhány tipp és jó tanács:
Mozogjunk rendszeresen, akár sportolhatunk is.
A rendszeres testmozgással a HDL (jó koleszterin) szintjét emelhetjük, ezzel csökkenthetjük a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.
A zöldségek és gyümölcsök jóval kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint az állati eredetű táplálékok. A növényi eredetű termékek rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a vér koleszterin-szintjének csökkentéséhez.
Hal fogyasztása
A tengeri halak és egyes hazai fajok is magas omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek ismeretes a szívvédő hatása is.
Zsírszegény állati eredetű táplálékokat fogyasszunk
Zsírszegény nyersanyagok közé tartozik a csirkemell, pulykamell és egyéb szárnyas ételek. Ezen ételek fogyasztásával a vér koleszterin-szintje nem növekszik, persze ehhez az is kell, hogy kevés zsiradékban készítsük el az ételeinket.
Vannak bizonyos betegségek, úgymint a familiáris hypercholesterinaemia (genetikai vagy családi eredetű magas koleszterin-szint), amely során az LDL-szint a zsírszegény diéta és a tudatos, egészséges életmód ellenére is továbbra is magas. Ennek a betegségnek az előfordulása elég magas hazánkban, hiszen minden 500. ember érintett. Ilyenkor mindenképp szükséges a gyógyszeres kezelés, akár kombináltan, több gyógyszer szedésével. A gyógyszeres kezelés mellett is érdemes egészségesen élni és életmódot váltani, hiszen ártani nem ártunk vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.