Borban az igazság: valóban egészséges a vörösbor?

Borban az igazság: valóban egészséges a vörösbor?

PUBLIKÁLÁS: 2024. július 30. 19:37
A vörösbor jótékony hatásairól már elődeink is tudtak, azonban az utóbbi évek tudományos kutatásai során egyre több előnyös tulajdonságára derült fény. Míg az alkoholfogyasztás általánosságban kerülendő, napi 1-2 pohár vörösbor fogyasztása nem csak megengedett, de kifejezetten pozitív hatással is lehet egészségünkre nézve.

​Fotó: pixabay.com

A vörösbor jellegzetes színét a szőlő héjából kioldódó vegyületek adják, azonban a szőlőhéjban nem csak a színért, de a jótékony hatásokért felelős anyagok is megtalálhatóak. Ezek az anyagok elsősorban az ún. polifenolok, melyek nem csak a szőlőben, hanem többféle gyümölcs héjában is megtalálhatóak, és egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságaikért elsősorban antioxidáns hatásuk a felelős.

A vörösbor jótékony hatásait az ún. francia paradoxon szemlélteti legjobban: a franciák magas zsírtartalmú étkezése, valamint jellemzően mozgásban szegényebb életmódjuk ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma alacsonyabb Franciaországban, mint más országokban. Ez a jelenség valószínűleg a franciák mértékletes, minőségi vörösbor fogyasztására vezethető vissza, ezen belül pedig a vörösbor magas antioxidáns tartalmára, mely védő hatással van szív- és érrendszerünkre.

A szív-és érrendszert érintő jótékony hatások a már említett polifenoloknak, elsősorban a resveratrol nevű vegyületnek köszönhetőek. Ezek az antioxidáns hatással rendelkező vegyületek csökkentik a vérben az ún. "rossz koleszterin", az LDL mennyiségét, melynek magas szintje érelmeszesedést okozva mind a szívet, mind az érrendszert károsítja. A vörösbor fogyasztása továbbá gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, tehát ezen hatása is védelmet nyújt az érrendszer számára.

Egy nemrég megjelent kutatás eredményei alapján mindezeken túl a vörösbor hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, mely feltehetően magyarázhatja egészségre gyakorolt előnyös hatásainak jó részét. A normál bélflóra felborulása gyenge immunrendszert, súlygyarapodást, és magasabb koleszterinszintet is okozhat, így fenntartása több szempontból is kifejezetten fontos.

A bélflóra sokszínűségének elősegítéséért feltehetően szintén a vörösborban lévő polifenolok a felelősek, melyek táplálják a szervezetünkben normálisan előforduló bélbaktériumokat. Ennek a hatásnak a következtében a vörösbort fogyasztók körében kisebb arányban fordult elő elhízás, és vérükben is alacsonyabb koleszterinszinteket mértek.

A kutatás keretein belül többféle alkohol bélflórára kifejtett hatását is megvizsgálták, azonban a vörösborral ellentétben a fehér bor, sör, cider, és égetett szeszek esetén nem sikerült bélflórára kifejtett jótékony hatást megfigyelni.

A vörösbor mértékletes fogyasztása tehát segíthet megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, csökkenti a vér „rossz koleszterin” szintjét, és a normál bélflóra fenntartásában is segíthet. Nőknek naponta max. 1-2 dl, míg férfiaknak max. 2-3 dl vörösbor fogyasztása javasolt a jótékony hatások érvényesülése érdekében.

Fontos, hogy a vörösbor jótékony hatásai csak minőségi, valóban szőlőből készült vörösbor fogyasztása esetén jelennek meg, valamint az ajánlott maximális napi mennyiség túllépése esetén az alkoholfogyasztás negatív következményei érvényesülnek! A vörösbor fogyasztása tilos terhesség, valamint egyes betegségek és gyógyszerek szedése esetén, így ilyen esetekben mindig tájékozódjon arról, megengedett-e Önnek alkoholt fogyasztania!

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.