Újabb hajlamosító tényezőt azonosítottak, mely megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát

Újabb hajlamosító tényezőt azonosítottak, mely megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát

PUBLIKÁLÁS: 2023. március 21. 19:33
A mellrák előfordulása a többi tumoros megbetegedéshez hasonlóan egyre növekvő tendenciát mutat, így a betegség kezelése mellett a lehetséges kiváltó okok keresésére, ezzel pedig a megelőzés lehetőségeinek megtalálása egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A különböző típusú emlődaganatok kialakulásának hátterében számtalan okot feltételeznek, és a további tényezők feltárására is rengeteg kutatás folyik. Gary Fraser és munkatársai az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelentetett tanulmányuk eredménye szerint újabb feltételezett hajlamosító tényezőt azonosítottak: az állati eredetű tej fogyasztását.

A kutatás keretein belül kb. 53,000 észak-amerikai hölgy egészségi állapotát követték 8 éven keresztül, akik közül a vizsgálat kezdetekor senkinél nem volt ismert emlődaganat. A résztvevőktől részletes családi és személyes anamnézist vettek fel, valamint kérdőívek használata segítségével követték az állati eredetű, valamint növényi eredetű tejtermékek fogyasztását.

A vizsgálati időszak végére 1,057 hölgy esetén diagnosztizáltak emlődaganatot. A kérdőíveket összevetve az emlődaganatok kialakulásával azt találták, hogy azok esetén, akik napi szinten legalább negyed pohár tejet fogyasztottak, magasabb volt mellrák kialakulásának kockázata.

Azt is megfigyelték a kutatók, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyaszt valaki állati eredetű tejet, annál jobban megnő az emlődaganat kialakulásának kockázata: napi rendszerességgel negyed pohár tej fogyasztása esetén 30%-ra, míg 1 pohár tej fogyasztása esetén 50%-ra, 2-3 pohárnál már akár 70-80 %-ra növekedhet mellrák kialakulásának kockázata.

Tejtermékek, mint a joghurt vagy a sajt fogyasztása esetén nem figyelték meg a mellrák kockázatának emelkedését, valamint a szójatej fogyasztók esetén sem figyeltek meg összefüggést emlődaganat kialakulásával. Az állati tejtermékek fogyasztásának mellrák kockázatra gyakorolt hatását nem befolyásolta továbbá a tejek zsírtartalma.

A kutatók által leírt eredmények összhangban vannak egy korábbi megfigyeléssel, mely szerint a vegetariánus értendet fogyasztók körében az átlag populációhoz képest alacsonyabb a mellrák kialakulásának valószínűsége, míg ez a lacto-ovo-vegetariánusok esetén, akik a növényi étrend mellett tejtermékeket is fogyasztanak, ilyen összefüggés nem figyelhető meg.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi állhat a jelenség hátterében, azonban tekintettel arra, hogy az emlődaganatok bizonyos típusainak növekedése az ösztrogén, illetve progszteron nevű hormonok által befolyásolt, a tejfogyasztás kedvezőtlen hatásai eredhetnek a tejek magas hormontartalmából.

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi táplálkozási javaslatok tartalmazzák a tej- és tejtermékek napi rendszerességű fogyasztását az egészséges, változatos étrend részeként, az új megfigyelések tükrében szükség lehet ezen ajánlások újragondolására, valamint további vizsgálatokra a leírt összefüggések pontosabb megértése érdekében.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-02-associates-intake-dairy-greater-breast.html

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.