A tanulmányban 290 alany agyszövetmintáját vizsgálták meg, akiknek kognitív funkcióit korábban hosszú távon figyelték. A kutatók az agy négy régiójában vizsgálták a D-vitamin szintjét, köztük két olyan agyterületet, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, továbbá egy olyan agyi régióban, amely az érbetegségekkel összefüggő (vascularis) demenciával kapcsolható össze, és egy negyedik régióban, amely nem hozható összefüggésbe a kognitív hanyatlással. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akiknek magasabb volt a D-vitamin-koncentrációja az agyszövetükben, jobb kognitív funkciókról számoltak be a haláluk előtt.
Ez azt jelenti tehát, hogy akinek több D-vitamint tárol az agyszövete, annál kisebb eséllyel alakulhat ki demencia vagy enyhe kognitív zavar.
A kutatók számos további kérdésre nem találtak választ. Például nem tudták összekapcsolni a D-vitamin szintjét az Alzheimer-kórral összefüggő fiziológiai markerekkel az agyban, így további vizsgálatokat javasolnak.
Hangsúlyozzák: ezek az eredmények is megerősítik, hogy fontos tanulmányozni, hogyan segíthetnek az élelmiszerek és a tápanyagok megvédeni az idősödő emberek agyát az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy az egyéb demenciák.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.