Hogyan főzzünk egészségesen kávét?

Hogyan főzzünk egészségesen kávét?

PUBLIKÁLÁS: 2022. október 16. 10:43
A kávé világszerte a leggyakrabban alkalmazott élénkítőszer, és valószínűleg a legbiztonságosabb is. Sokan nem csak élénkítő hatásáért, hanem az ízéért is fogyasztják, akár naponta több pohárral is. A kávénak számtalan elkészítési formája van, minden kávéfogyasztó megtalálhatja a saját szája ízének megfelelőt.

A kávéfogyasztásnak azonban egészségügyi vonatkozásai is vannak. A szakirodalomban eltérő eredményeket találhatunk arra nézve, emeli-e a kávéfogyasztás a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozás kockázatát, és ha igen, milyen mennyiségű kávé fogyasztása biztonságos még, és mi az a pont, ahol már károssá válik a koffein iránti szenvedély.

Arra nézve azonban mindeddig nem volt információ, hogy vajon van-e különbség az eltérő módszerrel készített kávéfajták, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata között. Aage Tverdal és munkatársai által a napokban megjelentetett tanulmányból azonban most választ kaphatunk arra, milyen módszerrel is készíthetjük a leginkább szívbarát kávét.

A kutatásban 508,747 középkorú nő és férfi vett részt, akiknek kávéfogyasztási szokásait és egészségük alakulását 20 éven keresztül követték. Ez idő alatt a vizsgálatban résztvevők közül 46,341 fő hunyt el, ebből 12,621 fő szív- és érrendszeri betegség következtében.

A vizsgálatban résztvevők beszámoltak kávéfogyasztási szokásaikról (mennyi kávét isznak naponta, és milyen módon készítik el), valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító egyéb tényezőkről is biztosítottak információt: dohányzás, iskolázottság, testmozgás, magasság, testsúly, vérnyomás és vér koleszterinszint.

A kutatók végül azt találták, hogy a szűrt kávé fogyasztása (amikor kávéfőzés során valamilyen szűrőn is keresztülmegy a kávé) csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást mind a szűretlen kávét fogyasztók, mind a kávét egyáltalán nem fogyasztó emberekhez képest.

A szűretlen kávé fogyasztása továbbá nem növelte egyértelműen a szív- és érrendszeri halálozást, kivéve 60 év feletti férfiak esetén. A szűretlen kávé ezen hátrányos tulajdonsága valószínűleg abból adódik, hogy olyan anyagokat tartalmaz, melyek emelik a vér koleszterinszintjét – a magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai közé tartozik. Ezek a káros anyagok a szűrőkön nem jutnak át, így a szűrt kávé már nincs előnytelen hatással a koleszterinszintre.

A szűrt kávé előnyös hatásának további magyarázata, hogy a kávé antioxidánsokban gazdag, így trombózis-ellenes hatása van, kedvező hatása van a vérzsír szintre, és segíti az erek belsejét borító hám működését. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is, tovább védve a szervezetet a szív- és érrendszeri megbetegedések és szövődményeinek kialakulása ellen.

Bár a vizsgálati eredmények nagy számú részt vevő két évtizeden keresztüli követéséből adódtak, ez egy megfigyelésen alapuló vizsgálat, így az eredmények megerősítésére további vizsgálatok szükségesek.

Mindezek alapján azonban elmondható, hogy a kávéfogyasztók számára előnyösebb lehet a szűretlen kávé helyett szűrt kávé fogyasztása, sőt, a szűrt kávé mértékletes fogyasztása csökkentheti a halálozást a szív- és érrendszeri megbetegedésre emelkedett kockázatú betegek esetén is.

Forrás: Aage Tverdal et al, Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?, European Journal of Preventive Cardiology (2020). DOI: 10.1177/2047487320914443

Fotó: pixabay.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.