Károsabb a szeszes ital, mint gondolnánk
Már heti 3 doboz sör elkortyolgatása összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással - az ivás összefüggésben áll a vas felhalmozódásával az agyban – közölte egy új tanulmány.
Az alkoholfogyasztás károsítja az agyat – ez régóta ismert tény. Most azonban egy nagyszabású, megfigyeléses tanulmány arra is rávilágított, hogy az ivás összefüggésben áll a vas felhalmozódásával az agyban – mindkét dolog a kognitív hanyatlás előidézője.
A kutatók meglévő brit Biobank-adatokat elemeztek a tanulmányhoz, összesen 20.729 emberét. Mint minden, ehhez hasonló megfigyeléses vizsgálatnál, levonhatók voltak asszociációk, ám az ok-okozati összefüggés meghatározását szükséges ellenőrzött vizsgálatokkal igazolni. Azonban az asszociációk is arra késztetik a szakembereket, hogy tovább kutassanak egy adott témában.
„Mióta elolvastam egy kisméretű tanulmányt arról, hogy az alkoholfüggő férfiaknál magasabb vasszintet figyeltek meg, érdekelt, hogy a vas valóban felelős-e az alkohollal összefüggő agykárosodásért. Kíváncsi voltam, előfordul-e hasonló jelenség a mértékletes ivóknál is” – mondta el dr. Anya Topiwala, az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének munkatársa.
Hozzátette: következtetése alapján a megemelkedett vasszint olyan lehetséges mechanizmus, amellyel az alkohol károsíthatja az agyat és memóriazavarokhoz vezethet. A károsodás mechanizmusának megértése természetesen fontos, ha meg szeretnék védeni a betegeket.
A vizsgálat során elemzett személyek 48,6 százaléka volt nő, átlagéletkoruk 55 év. Az alanyok kérdőíveken számoltak be alkoholfogyasztásukról, a kutatók pedig végrehajtó jellegű funkciótesztek sorozatával értékelték a kognitív funkciókat - beleértve a nyomkövető tesztet, a rejtvényfeladatokkal tesztelt intelligenciát és a reakcióidőt, Snap kártyajátékon alapuló feladattal.
A soha nem ivók a teljes minta 2,7 százalékát tették ki.
Az átlagos alkoholfogyasztás körülbelül 17,5 egység volt hetente. Ez valamivel többet jelent, mint 7 doboz sör, körülbelül 8,5 közepes pohár bor vagy valamivel kevesebb, mint 18 pohár gin, rum, vodka, whisky, tequila vagy sambuca.
A kutatók MRI-vizsgálatok segítségével közvetetten mérték a vas jelenlétét az agyban. A kutatók elsődleges érdeklődési területei a bazális ganglion régiók voltak – ezek kapcsolódnak az érzelmi, kognitív és mozgással kapcsolatos funkciókhoz.
A tanulmányt a PLOS Medicine szaklap közölte.
A károsodás már néhány sörrel elindul
Azoknál az embereknél, akik hetente 7 vagy több egységnyi alkoholt isznak – mérsékelt mértékű fogyasztással – a vas fokozott felhalmozódását lehetett megfigyelni az agyban.
„Ebben a tanulmányban nem találtunk bizonyítékot arra, hogy magasabb a vas jelenléte 4 egységnyi vagy ennél kicsit több italnál; csupán 7 egység felett. Ez körülbelül három sör egy héten” – mondta dr. Topiwala. Ekkora mennyiség rendszeresen fogyasztva tehát már válthat ki hanyatlást.
Hozzátette: egy külön tanulmányban azonban találtak lineáris káros összefüggéseket, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy nulla alkoholegység felett biztonságos a fogyasztás.
A magasabb vasszinttel rendelkezőknek nagyobb valószínűséggel voltak kognitív problémái – mutatott rá az elemzés.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.