Ezt teszi a túl sok só a beleinkben

probiotikum
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 11. 09:06
Nem ajánlott a túl sok só fogyasztása – a figyelmeztetést bizonyára nem először halljuk. Egy új tanulmány szerint a magas sómennyiség pusztító a bélben levő jó baktériumokra nézve – s ez még nem minden.

A magas sótartalom megöli a jó baktériumokat

Nem ajánlott a túl sok só fogyasztása – a figyelmeztetést bizonyára nem először halljuk. Egy új tanulmány szerint a magas sómennyiség pusztító a bélben levő jó baktériumokra nézve – s ez még nem minden.

A túl sok só egészségtelen – mint azt már valószínűleg sokszor hallottuk. Kutatók új felfedezése szerint azonban a magas sómennyiség nemcsak a magas vérnyomás kialakulását idézi elő, hanem hozzájárul olyan betegségekhez is, melyek az immunrendszert érintik.Vagyis, a túl sok só fogyasztása felgyorsítja az autoimmun betegségek kialakulását, így például a szklerózis multiplexét (MS). Az új tanulmány leírja a mechanizmust, mely az összefüggés mögött állhat.A kutatást a berlini Kísérleti és Klinikai Kutatóközpont, valamint a Max Delbrück Molekuláris Orvostudományi Központ vezette.

A lactobacillus szerepe

A lactobacillus nevű baktérium típus, mely egyes fermentált ételekben megtalálható – így a sajtban, joghurtban, káposztafélékben – jó baktériumnak számít. Bizonyos betegségekkel szemben védelmet is jelentenek.A Medical News Today 2017-ben beszámolt egy tanulmányról, mely szerint a Lactobacillus meggátolta többszörös rezisztens bakteriális kórokozók növekedését. De segít csökkenteni a vesegyulladást is a lupusszal küzdő nőknél.A brit szív- és érrendszeri konferencián bemutatott tanulmány azt sugallta: a túl sok só fogyasztása elpusztíthatja a lactobacillust, vagyis növelheti a betegségek esélyét.

A kutatók felfedezése szerint a lactobacillus egy típusa az egerekben megszűnt, amikor túl sok sóval etették őket. A magas sómennyiség az egerek várnyomását is megemelte, s gyulladást okozó immunsejtek aktiválódását segítette elő – ezek az ún. TH17 sejtek.Az egerek emellett a szklerózis multiplexhez hasonló tüneteket mutattak, melynek neve encephalomyelitis.A kutatók szerint az encephalomyelitis tünetek és a TH17 sejtek száma csökkenthető, ha az egereknek lactobacillus probiotikus kezelést adnak, melyek stabilizálták az állatok vérnyomását.

A szerzők megismételték a kísérletet embereken is - 12 egészséges férfi önkéntessel, akiknek minden nap 6 extra gramm sót adtak 2 héten át, megduplázva sófogyasztásukat. A két hét végére a legtöbb résztvevőnél a lactobacillus eltűnt a mikrobiomból, vagyis az emésztőrendszerünkben élő organizmusok ökoszisztémájából. S az egerekhez hasonlóan a férfiaknak is felment a vérnyomása, valamint megemelkedett a TH12 sejtszáma.A kutatók eddig is tudták, hogy a TH17 sejteket befolyásolja a bél mikrobiomja, a só ilyen mértékű hatása számukra is meglepetés volt.

Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék, miként hat a bél egészsége a szervezet egyéb rendszereire, így a szív- és érrendszerre, s azt is szeretnék kideríteni, mely probiotikumok lehetnek hasznosak olyan állapotok kezelésére például, mint a magas vérnyomás.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.