Cukros italok és rák: lehet kapcsolat a kettő között

Cukros italok és rák: lehet kapcsolat a kettő között

Rák
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 22. 05:33
Egy új tanulmány azt sugallja: a cukros italok fogyasztásának csökkentése hozzájárul a rák kialakulási esélyének mérsékeléséhez.

Számos rákos betegséget válthatnak ki az üdítők?

Egy új tanulmány azt sugallja: a cukros italok fogyasztásának csökkentése hozzájárul a rák kialakulási esélyének mérsékeléséhez.

Meglepő tanulmányt közöltek a minap a kutatók a BMJ szaklapban – eszerint lehetséges kapcsolat mutatható ki a nagyobb mennyiségű cukros ital-fogyasztás és a rák megnövekedett esélye között.S miközben óvatos értelmezésre van szükség, tény, hogy az új tanulmány az egyre növekvő bizonyítékhalmazt támogatja, mely szerint a cukros italok bevitelének csökkentése – a marketing szigorításával és az adózás növelésével együtt – hozzájárulhat a rák megbetegedések mérsékléséhez.

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt évtizedekben világszerte meredeken megemelkedett a cukros italok fogyasztása – s meggyőzően kapcsolható az elhízás kockázatához, melyről immár ismert, hogy komoly rizikófaktor számos rákbetegség kialakulásában. A cukros italok és a rák kapcsán készült tanulmányokból azonban még mindig viszonylag kevés van.A francia kutatók így elhatározták, hogy összevetik a cukros italok fogyasztását– beleértve azokat, amelyeket édesítenek cukorral és a 100 százalékos gyümölcsleveket, valamint a mesterséges édesítővel készülteket is – a rákos esetek esélyével, így a mellrákéval, prosztatarákéval, vastagbélrákéval.

A tanulmány 101.257 francia felnőttön alapult – 21 százalékuk férfi, 79 százalékuk nő volt, akiket maximum 9 éven át követtek nyomon, s az általában szokványos, 3 300 különböző élelmiszer- és italkészítmény bevitelét vizsgálta. Az átlagosan 42 éves felnőttek online kérdőíveket töltöttek ki.A cukros italok (köztük az édesített és 100 százalékos gyümölcslevek), valamint a mesterségesen édesített italok napi fogyasztását a kutatók összevetették az orvosi nyilvántartások alapján a rákos megbetegedésekkel. Számításba vették az egyéb, rákot okozó rizikófaktorokat is, így a kort, nemet, képzettségi szintet, a rák családban előforduló eseteit, az esetleges dohányzást, a fizikai aktivitás szintjét.

Fotó: 123rf.com

Az átlagos napi cukros ital-fogyasztás a férfiaknál magasabb volt, mint a nőknél. A nyomonkövetés során 2193 első rákos esetet diagnosztizáltak és validáltak (693 mellrákos, 291 prosztatarákos, 166 vastagbélrákos eset). A rák átlagosan 59 éves korukban támadta meg az alanyokat.Az eredmények alapján a napi 100 milliliter növekedés a cukros italok fogyasztása terén 18 százalékkal növelte a rák kockázatát, ezen belül 22 százalékkal a mellrákét. Amikor a cukros italok csoportját felosztották gyümölcslevekre és egyéb cukros italokra, mindkét típus emelte a rák valószínűségét. Nem találtak összefüggést a prosztata- és vastagbélrák esetében, ezen rákos esetek száma azonban korlátozottabb volt.

Figyelemreméltó, hogy a mesterséges édesítővel készült italok fogyasztását nem tudták összefüggésbe hozni a rák kockázatával – ám a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, óvatosságra van szükség ezen felfedezések értelmezése terén, a mintában tapasztalható, viszonylag alacsony fogyasztás miatt.Az eredmények lehetséges magyarázatai közé tartozik egyébként, hogy a cukortartalmú italokban levő cukor hatása a zsigeri zsírra (a létfontosságú szervek, így a máj és a hasnyálmirigy körül), a vércukorszint, illetve és a gyulladásos markerek, amelyek mindegyike kapcsolódik a fokozott rákkockázathoz. Szerepet játszhatnak azonban a rák kialakulásábban a különféle adalékanyagok is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.