Egy új tanulmány azt sugallja: a cukros italok fogyasztásának csökkentése hozzájárul a rák kialakulási esélyének mérsékeléséhez.
Meglepő tanulmányt közöltek a minap a kutatók a BMJ szaklapban – eszerint lehetséges kapcsolat mutatható ki a nagyobb mennyiségű cukros ital-fogyasztás és a rák megnövekedett esélye között.S miközben óvatos értelmezésre van szükség, tény, hogy az új tanulmány az egyre növekvő bizonyítékhalmazt támogatja, mely szerint a cukros italok bevitelének csökkentése – a marketing szigorításával és az adózás növelésével együtt – hozzájárulhat a rák megbetegedések mérsékléséhez.
Az elmúlt évtizedekben világszerte meredeken megemelkedett a cukros italok fogyasztása – s meggyőzően kapcsolható az elhízás kockázatához, melyről immár ismert, hogy komoly rizikófaktor számos rákbetegség kialakulásában. A cukros italok és a rák kapcsán készült tanulmányokból azonban még mindig viszonylag kevés van.A francia kutatók így elhatározták, hogy összevetik a cukros italok fogyasztását– beleértve azokat, amelyeket édesítenek cukorral és a 100 százalékos gyümölcsleveket, valamint a mesterséges édesítővel készülteket is – a rákos esetek esélyével, így a mellrákéval, prosztatarákéval, vastagbélrákéval.
A tanulmány 101.257 francia felnőttön alapult – 21 százalékuk férfi, 79 százalékuk nő volt, akiket maximum 9 éven át követtek nyomon, s az általában szokványos, 3 300 különböző élelmiszer- és italkészítmény bevitelét vizsgálta. Az átlagosan 42 éves felnőttek online kérdőíveket töltöttek ki.A cukros italok (köztük az édesített és 100 százalékos gyümölcslevek), valamint a mesterségesen édesített italok napi fogyasztását a kutatók összevetették az orvosi nyilvántartások alapján a rákos megbetegedésekkel. Számításba vették az egyéb, rákot okozó rizikófaktorokat is, így a kort, nemet, képzettségi szintet, a rák családban előforduló eseteit, az esetleges dohányzást, a fizikai aktivitás szintjét.
Az átlagos napi cukros ital-fogyasztás a férfiaknál magasabb volt, mint a nőknél. A nyomonkövetés során 2193 első rákos esetet diagnosztizáltak és validáltak (693 mellrákos, 291 prosztatarákos, 166 vastagbélrákos eset). A rák átlagosan 59 éves korukban támadta meg az alanyokat.Az eredmények alapján a napi 100 milliliter növekedés a cukros italok fogyasztása terén 18 százalékkal növelte a rák kockázatát, ezen belül 22 százalékkal a mellrákét. Amikor a cukros italok csoportját felosztották gyümölcslevekre és egyéb cukros italokra, mindkét típus emelte a rák valószínűségét. Nem találtak összefüggést a prosztata- és vastagbélrák esetében, ezen rákos esetek száma azonban korlátozottabb volt.
Figyelemreméltó, hogy a mesterséges édesítővel készült italok fogyasztását nem tudták összefüggésbe hozni a rák kockázatával – ám a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, óvatosságra van szükség ezen felfedezések értelmezése terén, a mintában tapasztalható, viszonylag alacsony fogyasztás miatt.Az eredmények lehetséges magyarázatai közé tartozik egyébként, hogy a cukortartalmú italokban levő cukor hatása a zsigeri zsírra (a létfontosságú szervek, így a máj és a hasnyálmirigy körül), a vércukorszint, illetve és a gyulladásos markerek, amelyek mindegyike kapcsolódik a fokozott rákkockázathoz. Szerepet játszhatnak azonban a rák kialakulásábban a különféle adalékanyagok is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.