Ezek a reumás ízületi gyulladás rizikófaktorai

Ezek a reumás ízületi gyulladás rizikófaktorai

stressz
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 25. 05:07
A betegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a genetika, ám azt, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e betegség, befolyásolhatja az életmódunk.

A betegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a genetika, ám azt, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e betegség, befolyásolhatja az életmódunk.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz) megjelenésében.

Amire nem tudunk hatni

Habár az autoimmun betegség kialakulásának pontos okai a mai napig nem ismertek, a szakemberek előtt világossá vált, hogy bizonyos tényezők elősegíthetik a reumás ízületi gyulladás kialakulását. Ilyenek például a hormonális változások – menopauza idején a már meglévő betegség tünetei is romolhatnak -, a kórokozók, különböző fertőzések. Ezek ellen valójában nem sokat tehetünk, de fontos tudni róla és a kezelőorvosnak jelezni, ha a tüneteink erősödése összefügghet valamelyik kiváltó okkal.

Amit megtehetünk

Akinél az öröklött hajlam miatt magasabb a kockázat, különösen fontos az életmódját úgy alakítani, hogy kerülje a betegség kialakulásának kockázatát növelő tényezőket. Amit egyértelműen fontos kerülni, az a dohányzás, aktív és passzív formája is. Számos súlyos betegség kialakulásának esélyét növeli, és rontja a már meglévő betegség esetén a kezelés hatékonyságát is.

Az elhízás egy állandó gyulladásos állapotot idéz elő a szervezetben, ami többek közt a reumás ízületi gyulladás kialakulásának rizikóját is növeli. Ezzel összefüggésben az étrend szerepe is lényeges, egyrészt fontos a normál testsúly elérése, kiegyensúlyozott étrenddel, de kialakult betegség esetén az alapanyagok megválasztása is lényeges.

A gyulladáscsökkentő étrend hatását vizsgáló kutatás a Frontiers in Nutrition folyóiratban jelent meg. A főként nyers vagy éppen csak főzött-párolt hüvelyesek és zöld zöldségek fogyasztásán alapuló étrend mellett ajánlott a szezonális gyümölcsök, probiotikumok és például a kurkuma és a gyömbér gyakori fogyasztása. Nem javasolt viszont az állati eredetű élelmiszerek rendszeres, nagymértékű fogyasztása, sem a túlzott só-, vagy olajok, zsírok használata. A vizsgálat alapján ez a magas antioxidáns tartalmú étkezés nem csökkentette ugyan a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát, de meglévő esetén enyhítette a tüneteket.

Érdemes ezért mindenkinek megtalálni a saját maga számára legmegfelelőbb stresszcsökkentő technikát és azt a napirendbe építeni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.