Mediterrán diéta

Mediterrán diéta

mediterrán diéta
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 23. 16:30
Miért lehet a hosszú élet titka?

A mediterrán diétáról már régóta ismert, hogy számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és az összes diéta közül ennek a folytatásával érhető el leginkább az egészséges táplálkozás és életmód. Számos kutatás irányult már annak kiderítésére, hogyan is hat a diéta szervezetünkre, és a legújabb eredmények alapján egy kutatócsoport rátalálhatott, melyik összetevője felelős leginkább a fiatalító hatásáért.

Fotó: pixabay.com

A mediterrán diétával kapcsolatos korábbi kutatások eredményei arra a feltételezésre jutottak, hogy a vörösborban található resveratrol nevű vegyületnek, kiváltképpen erős antioxidáns hatásának köszönhetőek a diéta előnyös tulajdonságai. A legújabb kutatási eredmények azonban egészen más összetevőnek tulajdonítják a diéta hatásosságát.

A University of Minnesota professzora, Doug Mashek és munkatársai az egyetem orvosi karának több tanszékéből született együttműködése során arra a felfedezésre jutottak, hogy a mediterrán diéta szerves részét képező olívaolaj felelhet a diéta élethosszra, valamint életkorral összefüggő betegségekre gyakorolt hatásaiért. Eredményeiket a Molecular Cell című tudományos folyóiratban publikálták.

A kutatás eredményei alapján az olívaolajban található zsírsavak képesek beindítani a sejtekben egy olyan folyamatot, mely lassítja az öregedést, valamint csökkenti az életkor előrehaladtával kialakuló betegségek előfordulását. Ezen útvonal aktivációját egyébként eddig a már korábban említett resveratrolnak tulajdonították.

Az olívaolaj azonban önmagában nem elegendő – a kutatók megfigyelései alapján fogyasztása akkor fejti ki leginkább hatásait, ha mellette rendszeres testmozgást végzünk, böjtölünk időnként, valamint csökkentjük a teljes kalóriabevitelünket.

Mi is az a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta elnevezés onnan származik, hogy a Földközi-tenger partvidékén tradícionálisan folytatott étrendet veszi alapul – ezeken a területeken ugyanis a megfigyelések alapján sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás. A diéta legfőbb jellemzői:

  • Sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű termékek, valamint egészséges zsiradékok (pl. olívaolaj) fogyasztása.
  • Heti rendszerességgel halak, szárnyasok, hüvelyesek, valamint tojás fogyasztása.
  • Tejtermékek mértékletes fogyasztása.
  • Vörös húsok fogyasztásának mérséklése.

A mediterrán diéta részét képezheti továbbá 1-1 pohár étkezések mellé elfogyasztott vörösbor, valamint fontos, hogy az étrend mellett az életvitelre is odafigyeljünk, és rendszeresen mozogjunk.

A legújabb kutatási eredmény szerint tehát a mediterrán diéta öregedés elleni, valamint az életkor előrehaladásával járó megbetegedések csökkentését eredményező hatásának hátterében az olívaolajban található egészséges zsírok állhatnak. Önmagában azonban nem csodaszer: az olívaolaj fogyasztása mellett érdemes a mediterrán diéta irányelveit betartanunk, valamint az étkezés mellett nagy hangsúlyt helyezni a rendszeres testmozgásra is!

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2020-02-mediterranean-diet-ingredient-life.html

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.