A nyelőcsőrák kockázatát fokozza a forró tea?

reflux
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 08. 07:56
Meghökkentő összefüggést talált a forró tea fogyasztása és a nyelőcsőrák között egy új kutatás – eredménye szerint a magas hőfokon megivott tea hozzájárulhat a daganatos megbetegedéshez.

Megdöbbentő, de jobb hűsebben inni

Meghökkentő összefüggést talált a forró tea fogyasztása és a nyelőcsőrák között egy új kutatás – eredménye szerint a magas hőfokon megivott tea hozzájárulhat a daganatos megbetegedéshez.

Számos problémánkra szokás azt tanácsolni: igyunk meg egy forró teát! Úgy tűnik azonban, jobban tesszük, ha forró tea helyett csak meleget vagy hűvöset iszunk, ugyanis egy új kutatás összefüggést talált a magas hőfokon fogyasztott tea és a nyelőcsőrák kockázata között.Az Amerikai Rák Szövetség felmérése szerint 2019-ben az Egyesült Államokban közel 17.650 új nyelőcsőrákos esetet diagnosztizáltak, több mint 16 ezer ember hal meg ebben a betegségben, s 20 százalékuk él tovább, mint 5 év, a diagnózist követően.

Számos tényező növelheti egy ember esélyét a nyelőcső rák kialakulására. Először a nem: a férfiaknál gyakoribb; a kor is számít, 55 év felett sűrűbben fordul elő; akkor is, ha valaki refluxos, vagy olyan étrendet folytat, amely feldolgozott húsokban gazdag, gyümölcsökben és zöldségekben viszont szegény.Egyes kutatók azt is állítják, hogy a forró italok fogyasztása szintén növeli a nyelőcsőrák előfordulásának kockázatát. A legtöbb e témában készült tanulmány arra kérte a résztvevőket, emlékezzenek vissza, mennyi teát isznak átlagosan és milyen hőfokon. Ez a megközelítés azonban nem feltétlenül hoz valós eredményt – a visszamenőleg történő becslés érintheti a válaszokat. Az új tanulmány célja az volt, hogy objektíven mérje a forró tea ivást. Olyan módon, amely nem az egyén memóriáján, érzésein vagy véleményén alapszik.

A kutatók, élükön dr. Farhad Islamival, az Amerikai Rákkutató Kutatóközpont stratégiai igazgatójával szintén nem visszamenőlegesen szerették volna tanulmányozni a forró tea fogyasztásának hatásait.Dr. Islami és kollégái több mint 50 ezer ember adatait használták, akik egy, populáción alapuló prospektív tanulmányban vettek részt s átlagosan 40-75 évesek voltak.A kutatók klinikai módszerekkel követték a résztvevőket, átlagosan 10 éven át, 2004 és 2017 között. Ez idő alatt 317 embernél fejlődött ki a nyelőcsőrák.

A szakemberek két külön csoportban kezelték a nagyon meleg (60 Celsius fok feletti) és a hideg vagy langyos teát, amely 60 fok alatti. Elemzésükben külön választották a rövidebb idő elteltét a tea kiöntésétől a megivásáig, ez a 2-6 perces idő volt, és azt az esetet, amikor az emberek még forró tea formájában fogyasztották el az italt.Összességében a tanulmány kiderítette, hogy 700 ml megivása a „nagyon forró” teából naponta 90 százalékkal növelte a nyelőcsőrák valószínűségét összehasonlítva azt az ugyanakkora mennyiség langyosan vagy hidegen fogyasztásával.

„Eredményeink lényegesen megerősítik a meglévő bizonyítékokat a forró ital fogyasztás és a nyelőcső rák kockázata között” – következtettek a kutatók.

Dr. Islami és kollégái folytatják a kutatást, véleményük szerint ugyanis ésszerű lenne ugyanilyen elemzést lefolytatni minden forró itallal kapcsolatban, s azt is előnyösnek tartanák, ha minél szélesebb körben nyilvánosságra kerülne: egészségesebb a meleg italokat langyosan vagy lehűtve fogyasztani – 60 Celsius fok alatt igyuk ezeket.Számos ember élvezi a tea, kávé vagy egyéb forró ital fogyasztását – ezért a fenti tanácsot valóban érdemes lenne megfogadni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.