Új bizonyíték támasztja alá azt az ajánlást, mely szerint 2-es típusú diabétesz esetén érdemes a dió fogyasztása – segíthet ugyanis megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat és a korai halált.
A dió igen értékes élelmiszerünk: alapvető fontosságú tápanyagokkal van tele, mely fenntartja az általános egészséget. Találunk benne rostot, E-vitamint, ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, folsavat, valamint nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat.
Egy, új tanulmány kimutatta, hogy a diófogyasztás segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A Journal of the American College of Cardiology szaklapban megjelent tanulmány összefüggést talált a dió evés és a szív- és érrendszeri betegségek kisebb rizikója között.
A 2-es típusú diabétesz krónikus állapot, mely azt a módot érinti, ahogyan a szervezet metabolizálja a glükózt – az elsődleges „üzemanyag”- forrást. A cukorbetegség lehetséges komplikációja a vesekárosodás, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2015-ben megállapította, hogy csak az USA-ban 30 millió ember küzd a diabétesszel. Abban az évben az elhalálozások 7. legfőbb oka volt.
Az évek során számos tanulmány kapcsolta össze a diófogyasztást a szívkoszorúér-betegség megelőzésével. 2010-ben a kutatók rámutattak, hogy eredményeik a diófélék alkalmazását a diabétesz tüneteinek és szövődményeinek kezelésére is indokolják.Egy új tanulmány, melyet a Circulation Research szaklap közölt, további bizonyítékkal szolgál arra, hogy a diófogyasztás javasolt – alátámasztja a dió étrendbe iktatását, hogy kiegyensúlyozott táplálkozást érjünk el, amely csökkenti a szívbetegség esélyét a cukorbetegek körében.
A legutóbbi tanulmány során a kutatók az alanyok által kitöltött kérdőíveket használtak a diófogyasztás felmérésére. Közel 16 ezer felnőtt vett részt benne, akik a kérdőíveket azelőtt és az után töltötték ki, hogy 2-es típusú diabéteszt azonosítottak náluk.A kutatók felfedezték, hogy a dió minden típusa egészségügyi előnyökkel szolgált, különösen a fán termő diófélék. Ide a mandula és a dió tartozik – a földön például a földimogyoró terem. Az előbbiek a jelek szerint nagyobb előnyökkel szolgálnak, ugyanis a földi társaikhoz képest nagyobb mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat.
Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők – akiknek heti diófogyasztása 5 adag volt -, 17 százalékkal csökkentették a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, s 34 százalékkal a korai halál esélyét, ami ebből az okból következik be.Azok, akik a cukorbetegség megállapítását követően több diót ettek, 11 százalékkal mérsékelték a szív- és érrendszeri betegség rizikóját, s 25 százalékkal annak valószínűségét, hogy emiatt idő előtt meghaljanak – azokhoz képest, akik nem növelték a diófogyasztást.
Már a kis mennyiségnövelés is sokat segít – a kutatók szerint minden további adag, amit hetente fogyasztunk, 3 százalékkal csökkenti az érrendszeri betegségek valószínűségét, s 6 százalékkal a szívbetegségét.A felfedezések alapján a diófogyasztás javítja a vérnyomást, segíti a vércukor kordában tartását, csökkenti a gyulladást, növelheti a zsírok anyagcseréjét és elősegíti a véredények működését.
"Az érrendszeri betegségek pedig vezető okai a szívrohamnak, a stroke-nak és a 2-es típusú diabéteszben szenvedők kialakuló fogyatékosságainak" – emelte ki dr. Prakash Deedwania, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem Egészségügyi Iskolájának professzora.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.