20 dolog, ami vércukorszint ingadozást okoz – 1.rész

vércukorszint
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 01. 14:00
A vércukorszint ingadozása nem a legkellemesebb érzés – egyik percben még jól vagyunk, a következőben szinte rosszul leszünk. Cukorbetegeknél kardinális kérdés, hogy a vércukorszint mindig kiegyensúlyozott legyen. Milyen ismert élelmiszerek és italok okozhatnak vércukorszint ingadozást?

A vércukorszint ingadozása nem a legkellemesebb érzés – egyik percben még jól vagyunk, a következőben szinte rosszul leszünk. Cukorbetegeknél kardinális kérdés, hogy a vércukorszint mindig kiegyensúlyozott legyen. Milyen ismert élelmiszerek és italok okozhatnak vércukorszint ingadozást?

A vércukorszint ingadozása egészséges embereknél is okozhat problémát – a diabétesszel élőknek viszont különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne váltsák ki ezt az egyensúlytalan állapotot. Sajnos, sokszor nem is tudjuk, mivel okozunk ingadozást. Pedig bizonyos ételek és italok – köztük egyik kedvencünk, a kávé – nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy vércukorszint ingadozás történjen.

Lássuk a legfőbb „bűnösöket”!

1.Koffein: a vércukorszint emelkedik, miután kávét iszunk – még a kalória nélküli kis fekete hatására is. Az ok ugyanis a koffein. A fekete teára, zöld teára és az energia italokra ugyanez vonatkozik. Egészségeseknél a kávé megelőzheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását, de cukorbetegség esetén minden ételre, italra másként reagálhatunk, vagyis jó, ha tudjuk, miként hat ez a mi saját szervezetünkre.

2.Cukormentes élelmiszerek: közülük sok megemeli a vércukorszintet. Az oka az, hogy sok szénhidrát kerül beléjük keményítőből. Érdemes ellenőriznünk, mennyi szénhidrátot tartalmaznak ezek az ételek. Fontos figyelnünk a cukor alkoholokra is, mint amilyen a szorbit és a xilit. Kevésbé édesek, mint a szacharóz, de a vércukorszintet emelhetik.

3.Kínai ételek: nemcsak a fehér rizs okozhat vércukorszint ingadozást – a magas zsírtartalmú ételek elérik, hogy a vércukorszint hosszabb ideig magas maradjon. Ugyanez a helyzet a pizzával, sült krumplival és más finomságokkal, amelyek sok szénhidrátot és zsírt tartalmaznak. Ha ilyesmit eszünk, a vércukorszintet meg kell mérnünk 2 órával evés után, hogy tudjuk, miként reagálunk rá.

4.Bagettek: van különbség egy szelet fehér kenyér és a bagettek között, mivel utóbbiakban általában több szénhidrát van, mint egy szelet kenyérben – több kalóriát is tartalmaznak. Ha nagyon megkívánunk egyet, szavazzunk a mini változatra.

5.Sport italok: azért készültek, hogy gyorsan újra feltöltsenek bennünket, ám közülük néhány igen sok cukrot és üdítőt tartalmaz. Ha rövidebb ideig edzettünk, a sima víz nagyobb segítséget jelent nekünk. Hosszabb, intenzívebb sportolás esetén jól jöhet a sportital – de konzultáljunk mindig orvosunkkal arról, hogy egy adott italban levő kalória-, szénhidrát- és ásványi anyag mennyiség mennyire biztonságos számunkra.

6.Szárított gyümölcsök: egészséges választás, de érdemes vigyáznunk - a vércukorszint ingadozás szempontjából ezek a szárított gyümölcsök is tartalmazhatnak a kelleténél jóval több szénhidrátot, kis mennyiségben is. Két evőkanálnyi mazsola, áfonya vagy aszalt meggy ugyanannyi szénhidrátot tartalmazhat, mint egy kis gyümölcsdarab.

7.Joghurt: a vércukorszint ingadozás szempontjából csökkentő hatású a joghurt. Egészséges baktériumokat tartalmaz, probiotikumnak számít. Javítja az emésztést, segít kontrollálni a vércukorszintet. Egyes joghurtokban hozzáadott cukor és gyümölcs lehet, legyünk óvatosak a szénhidrátmennyiség tekintetében. A legjobb, ha egyszerű vagy könnyű, cukormentes változatokat fogyasztunk.

8.Vegán étrend: tanulmányok szerint a 2-es típusú diabétesz esetén könnyebb a vércukorszint ellenőrzés alatt tartása vegán vagy vegetáriánus étrenddel. Feltölti a szervezetet rosttal a teljes kiőrlésű gabona vagy akár a bab, s lassul a szénhidrátok emésztése. Több tanulmányra van azonban még szükség, hogy a kutatók biztosak legyenek abban: segít a vegán étrend a cukorbetegségen.

9.Fahéj: ígéretes ez a finom fűszer is a vércukorszint ingadozás kiküszöbölés tekintetében. Egy hintés a fahéjból és szénhidrát, kalória, só nélkül sokkal ízesebbé varázsoljuk ételeinket. Egyes tanulmányok szerint segít a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában, s csökkenti a 2-es típusú diabéteszesek vércukorszintjét. A fahéj esetében azonban szintén több kutatásra van szükség a bizonyossághoz – a nagy dózisban alkalmazott kiegészítők mellékhatásokat is okozhatnak, tehát a fahéj használata előtt is fontos megbeszélnünk orvosunkkal, előnyünkre válhat-e.

10.Alkohol: az alkoholfogyasztás azért rizikós, mert ezekben az italokban sok szénhidrát található. Első körben tehát emelik a cukorszintet, de az 12 órával az ivás után le is esik. Legjobb, ha az italhoz eszünk is és ellenőrizzük vércukorszintünket. Jó tanács, hogy napi 1 italnál többet ne fogyasszanak a nők, a férfiak pedig a napi 2-őt ne akarják felülírni.

11.Soha többet cukrot? Ha diabétesszel küzdünk és szeretjük az édességet, nem kell örökre lemondanunk róla – igaz, hogy gyorsabban emeli a vércukorszintet, mint más szénhidrát, de a cukorbetegség-szakértők szerint a lényeges a teljes szénhidrát mennyisége naponta. Az édességet is számoljuk tehát bele a napi engedélyezett mennyiségbe – és válasszuk a kis adagokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.