A szezonális gyümölcsök, zöldségek vásárlása éri meg mindig a legjobban – hiszen olcsóbban hozzájuk lehet jutni és igen finom, sőt, rákellenes ételek készíthetők belőlük. Lássuk az őszi listát!
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egész évben fontos egy egészséges szervezet fenntartása érdekében. Minden évszakban megvannak azonban közülük azok, melyeket olyankor lehet bőségesen és olcsóbban kapni – érdemes élni a lehetőséggel.
Nemcsak vitaminokkal és ásványi anyagokkal látjuk el szervezetünket, hatékony rákellenes ételek is készíthetők a zöldségek és gyümölcsök felhasználásával. Tudnivaló, hogy az egészségtelen táplálkozással csak hozzájárulunk a daganatok kialakulásához. Míg ha megfelelően étkezünk, sokat teszünk a megelőzésért.
Daganatellenes hatóanyagnak számít az indol vagy a szulforafán, e természetes ellenszereket leszámítva azonban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával olyan enzimek erejét támogatjuk, melyek harcolnak a daganatot kiváltó vegyületek ellen. Olyan hatóanyagokat juttatunk szervezetünkbe, melyek antioxidánsok és védenek bennünket a DNS károsodásától, semlegesítve az oxidatív folyamatok hatását. Mérsékelik a gyulladást és tesznek a rákot kiváltó történések ellen.
Lássuk azonban azokat az őszi zöldségeket, gyümölcsöket, melyekkel kiváló rákellenes ételek készíthetők.
1.Bab, hüvelyesek: ezekkel az élelmiszerekkel elérjük, hogy a zsírsav butirát szintje emelkedjen, s ha sokat eszünk belőlük, gátoljuk a daganatok kialakulását.
2.Sütőtök: az egyébként is tipikus őszi kedvenc díszként és rákellenes ételek készítéséhez is kiváló. Kumarin növényi vegyületet találunk benne, mely hatékony a rákos sejtekkel szemben.
3.Cékla levél: salátaként is ehető a cékla levele, amely ún. betalain pigmentet tartalmaz és igen jelentős antioxidáns.
4.Káposzta: többféle káposztát fogyaszthatunk a zöldségek sorában, ám a vöröskáposztában találunk leginkább festékanyag antioxidánsokat – megkötik a károsító szabad gyököket. Ezzel igazi rákellenes ételek kitűnő összetevői, mivel a szabad gyökök felelősek a rákos sejtek megjelenéséért.
5.Szilva: a gyümölcsök közül a szilva is igen ajánlott, mivel a benne levő kvercetin és klorogén sav olyan rákok ellen veszi fel a harcot, mint az emlőrák és egyéb hormonális betegségek. Nagyszerű élelmiszer a megelőzésben.
6.Fehérrépa: a népszerű zöldség szulforafánt tartalmaz, melyet kutatók már azonosítottak a daganatok számának és méretének csökkentésében.
7.Alma: nagy kedvenc egész évben, ráadásul ideális rákellenes ételek közé sorolható. Az almában pektin van, de flavonoidtartalma is sokat tesz azért, hogy az egészséges sejtek membránjába ne jussanak be rákosak.
8.Vörös- és fokhagyma: kénvegyületekkel vannak tele, mellyel a hagymák akadályozzák a rákos folyamatok kialakulását, de a tumornövekedést is.
9.Spenót: e finom zöldségnek semlegesítő hatása van a rákkeltő anyagokra nézve. A spenót flavonoidtartalma a sejtek oxidatív károsodását is mérsékeli.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.