11 étel tipp IBD, Crohn-betegség és vastagbélgyulladás fellángolása esetén

vastagbélgyulladás
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 15. 07:48
Aki szenved ezektől a betegségektől, tudja, hogy a Crohn-betegség, a gyulladásos bélbetegségek vagy a fekélyes vastagbélgyulladás fellángolását követően nincs igazán étvágy – kalóriára és tápanyagokra azonban szükség van. Milyen ételekből érdemes ezeket beszerezni?

Mit együnk, hogy megfelelő tápanyagokhoz jussunk?

Aki szenved ezektől a betegségektől, tudja, hogy a Crohn-betegség, a gyulladásos bélbetegségek vagy a fekélyes vastagbélgyulladás fellángolását követően nincs igazán étvágy – kalóriára és tápanyagokra azonban szükség van. Milyen ételekből érdemes ezeket beszerezni?

Az IBD, azaz gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás tüneteinek súlyosbodása elveszi az ember étvágyát. Tápanyagokra és kalóriára azonban szükségünk van, ezért érdemes lassan újra elkezdeni enni – de nem mindegy, mivel próbálkozunk, kímélnünk kell magunkat.

Lássunk néhány tippet

1.Gyümölcsök és zöldséglevek: ha nincs étvágyunk, jó szolgálatot tesznek. Vitaminokkal látnak el és hidratálnak, de nem nehezek. Olyat válasszunk viszont, amelynek nincs bele, a rost ugyanis puffadást vagy görcsöt okozhat. Ha cukortartalma magas, hasmenést válthat ki, ezért fontos sok vizet inni utána.

2.Almaszósz: biztonságos, ha ezt az ételt fogyasztjuk egy fellángolás után. Könnyű megemészteni és oldhatatlan rost is kevés van benne, amely a tüneteket súlyosbíthatja. Ráadásul sok tápanyagot tartalmaz – így káliumot és C-vitamint.

3.Főtt tojás: a rántottát és a főtt tojást is egyszerű megemészteni, telítő fehérjében gazdagok, vasat és D-vitamint is tartalmaznak. Az IBD, a Crohn-betegség vagy vastagbélgyulladás fellángolása esetén ez az első, amit tanácsos enni. Szakemberek szerint először kisebb ételeket kell fogyasztani, 3-4 óránként, mielőtt nagyobb reggeliket, ebédeket és vacsorákat is megeszünk.

4.Főtt répa és zöldbab: okos stratégia minden nap eggyel több élelmiszert adni az étrendünkhöz. Először lágyabbakkal kezdjük, majd haladjunk a szilárdabbak felé. Figyeljük, hogyan reagál a szerveztünk. Lassan és óvatosan kell visszatérnünk a rostok fogyasztásához. A puha, főtt zöldségek, melyekben nincs mag, így a sárgarépa és a zöldbab jó kezdésnek számítanak.

5.Egyszerű csirke: ez a húsétel puha, sokoldalúan elkészíthető és fehérjegazdag – B-vitamint, cinket, ásványi anyagokat tartalmaz, mely segít az immunrendszer megfelelő működésében. Jó választás az IBD, a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás fellángolásakor. De győződjünk meg róla, hogy nincs számunkra ártalmas páccal vagy szósszal ellátva. A fűszerek különösen ártalmasak lehetnek.

6.Párolt vagy grillezett zsíros hal: a zsíros ételektől egyébként távol kell tartanunk magunkat IBD, Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás esetén, de az olyan halak, mint a lazac, szardínia, makréla nyugodtan ehetők. Legegyszerűbb grillezni vagy párolni őket. Omega 3-zsírsavban gazdagok, amely harcol a gyulladás ellen. Ráadásul fehérje és D-vitamin is van benne.

7.Krémes mogyoróvaj: a ropogós típust kerüljük, a darabok irritálóak lehetnek. Olyat válasszunk, amely egyszerű és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. A mogyoró, a mandula vagy a kesudió vaj is jó, ha proteinhez akarunk jutni. Egyszerű kekszre vagy fehér kenyérre kenhető, ezek biztonságosak a betegség súlyosbodása esetén.

8.Fehér tészta: fontos, hogy fehér lisztből készüljön és ne legyen adagonként 1 grammnál több rost benne. Kerüljük az ételhez a paradicsomos szószt, mivel magvakat rejthet és ez rosszabbá teheti a tüneteinket. Egy kis olívaolajjal ízesítsük inkább, ami a gyulladást is enyhíti.

9.Érett sárgadinnye: a görögdinnyét vagy a sárgadinnyét könnyű emészteni, oldhatatlan rost kevés van bennük, vagyis egyszerűen meg lehet enni őket. A sárgadinnye C- és A-vitaminban is gazdag, 90 százaléka pedig víz. Hozzájárul a hidratáltsághoz is.

sárgadinnye

10.Burgonya: a rostdús héját le kell vennünk, de egyébként remek étel az IBD, Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás tünetrosszabodása ellen. Különösen püré formában. A krumpli egészségesebb, mint gondolnánk: sok kálium, magnézium és C-vitamin van benne.

11.Avokádó: lágy textúrájú, egészséges zsírokban gazdag és harcol a gyulladás ellen, plusz adagonként kellő mennyiségű kalóriával szolgál. Segíthet akkor is, ha túl sok súlyt veszítettünk a bélproblémáink miatt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.