Diabétesz: javítja az inzulin-érzékenységet a növényi alapú étrend

glükóz
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 14. 07:46
Több előnyt is tartogat cukorbetegek számára a növényi alapú étrend: aktiválja az inzulin receptorokat, elősegíti a glükóz felvételt a szövetekben. Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. A hormon inzulin fontosságát csak diabétesz esetén tudjuk meg igazán.

Érdemes a cukorbetegeknek áttérni

Több előnyt is tartogat cukorbetegek számára a növényi alapú étrend: aktiválja az inzulin receptorokat, elősegíti a glükóz felvételt a szövetekben. Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt. A hormon inzulin fontosságát csak diabétesz esetén tudjuk meg igazán.

Érdemes áttérnie egy cukorbetegnek növényi alapú étrendre? Ha valaki nem szenved diabétesztől, aligha tudja, mennyire fontos a hormon inzulin a szervezetünkben. Ezen hormon hiánya okozza, hogy a vércukorszint emelkedik, s a cukorbetegség problémáival kell szembenéznünk. Amikor a testben nő a vércukorszint, a hasnyálmirigy több inzulint különít el a glükóz anyagcsere segítéséhez, ám idővel hasnyálmirigy sejtjei is túlterheltté válhatnak és károsodhatnak – ez pedig csökkenti az inzulintermelést.

Ez vezet olyan állapothoz, melyben a magas vércukorszint már a fontos szerveket és a vérereket is érinti. Jellemzően ez történik a 2-es típusú diabétesz során. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy béta-sejtjei már károsodtak vagy nem tudtak inzulint termelni, a vércukorszint magas marad, ezért mesterséges inzulinra van szükség a szint stabilizálásához. Akkor, amikor az inzulin hiánya vagy a glükóz anyagcseréhez nem megfelelő kiválasztás miatt a glükóz felszívódása akadályoztatva van (vagyis a sejtek nem tudják felszívni), inzulinrezisztenciáról beszélünk.Az étrend változtatás ezért játszik kulcsfontosságú szerepet diabétesz esetén.

A cukorbetegeknek kerülniük kell az olyan ételeket, melyek tovább növelik vércukorszintjüket és súlyosbítják az inzulin-rezisztenciát.A legújabb kutatások szerint diabétesz esetén előnyös a növényi alapú étrend. Segít javítani az inzulin-rezisztenciát és fenntartani a megfelelő vércukorszintet.Az inzulin érzékenység olyan állapot, melyben a test sejtjei reagálnak az inzulin beáramlására, s készek a glükóz molekulák felszívására, használják vagy energiaként tárolják azokat későbbre.Hogy valakinél kialakul-e diabétesz vagy sem, az nagymértékben függ a genetikától, ám az életmód és az étrend ugyanúgy fontos.

Azok, akik már a cukorbetegség „előszobájában” vannak, vagy hajlamosak a betegségre, még meg tudják változtatni a helyzetet, amennyiben inzulin-rezisztensek.Egyszerűnek hangzik, de az étrend változtatás nagyon sokat segít. A növényi alapú étrend kutatók szerint képes visszafordítani a szituációt és javítani az inzulin-érzékenységet.Az ilyen étrend legfőképpen teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldségeket, diót, magvakat foglal magába – kiválóan alkalmasak arra, hogy a vércukorszintet kordában tartsák.

A legtöbb növényi alapú étrend rostban gazdag, s lényeges szerepet játszik az étkezés után kialakuló glükóz válaszban – előmozdítja az inzulin-érzékenységet és segít a súlyvesztésben is.Külön haszon, hogy ezek az étrendek sok zöldséget és gyümölcsöt foglalnak magukba, ezért antioxidánst is bőségesen tartalmaznak – különösen polifenolokat, melyek a zöldségekben és a bogyókban találhatók meg leginkább és hatással vannak a szénhidrát anyagcserére.Az antioxidánsok aktiválják az inzulin receptorokat, segítik a szövetekben a glükóz felvételét, csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt.Mindezek miatt a növényi alapú étrend tehát igencsak javasolt diabétesz esetén – a nem túl nehéz életmód-váltással elejét vehetjük egy olyan, akár életveszélyessé is váló állapot kialakulásának, mint a cukorbetegség.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.