Szénanáthás tüneteket okozhat a hisztamin intolerancia?

hisztamin
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 26. 08:51
Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig a tünetek hátterében az egyre gyakoribb hisztamin intolerancia is állhat.

Tüsszögés, orrfolyás és köhögés – kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek, pedig a tünetek hátterében az egyre gyakoribb hisztamin intolerancia is állhat.

Pollenek vagy ételek?

"Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszaink vannak, akkor nagy valószínűséggel, pollenallergiával van dolgunk. Márciusban a nyár-, éger-, szil-, juhar- és fűzfára allergiásoknál jelentkezhet szénanátha, de már a ciprus- és fenyőfélékre érzékenyeknél is megkezdődhetnek az allergiás tünetek. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke" – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.

Mi a hisztamin intolerancia?

Bizonyos ételek hisztamin tartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Ha a szervezetünkben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen, akkor a hisztamin intoleranciás beteg, ha ezeket az ételeket elfogyasztja, kellemetlen tünetek megjelenését fogja tapasztalni: a légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás, gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek: kiütések, bőrpír, de fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.

Hogyan deríthetjük ki, mi okozza a tüneteket?

Hisztamin intolerancia esetén tüneteket okozhat többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok (különösen a vörösbor) a csokoládé, paradicsom és a hal fogyasztása is. A tünetek erőssége attól is függ, hogy esetünkben milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez ugyanis egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb. Az azonban biztos, hogy a tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni, amiben feljegyezzük, hogy milyen ételek után milyen tüneteket tapasztaltunk.

A diagnózis vérvizsgálattal történik, ez alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO-enzim szintjét. A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO-enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt 1-2 órával javasolt bevenni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.