Ezekre kell figyelned, ha ételallergiás vendégnek főzöl

laktóz
PUBLIKÁLÁS: 2017. november 22. 10:50
A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete reakciójával.

A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete reakciójával.

Az érintett, aki addigra már alaposan körbejárta a témát, nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok, vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően. Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszaka kapcsán Sasvári-Szekeres Anitával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával a speciális diétát tartók nehézségeiről beszélgettünk.

Az egészséges átlagember nem tudja, melyik szó mit takar

Ételallergia, ételintolerancia, tejfehérje, laktóz és glutén – az átlagember szótárában ritkán előforduló kifejezések, ám annál többet mond annak, akinek valamilyen okból kifolyólag kerülnie kell egy vagy több összetevőt. Ezeket valóban csak akkor tanuljuk meg, ha a diéta miatt szükségünk van rá, hogy akár a készételek csomagolásáról, akár a főzéshez alapanyagok vásárlása során tájékozódni tudjunk, hogy mi az, amit fogyaszthatunk. Ilyenkor az ember teljesen más szemmel válogat a boltok polcain, mint korábban. Már nem a régi kedvenc, vagy az éppen megkívánt, esetleg akkor épp akciós termék fog a kosárba kerülni, hanem kizárólag az, amit a diéta megenged, a számunkra tiltott összetevőt nem tartalmazó termék.

evés2

Szegény, akkor te semmit nem ehetsz!

A család részéről jólesik ilyenkor minden támogatás, elsőként az, ha nem sajnálattal, hanem érdeklődéssel fordulunk a diétázó felé. Javasolni szoktam, hogy a diétás tanácsadásra hozzák magukkal azt a családtagjukat is, akiről úgy gondolják, hogy fontos, hogy ő is részletes képet kapjon a diéta részleteiről – mondja Sasvári-Szekeres Anita. Ő lehet a férj, feleség, de gyerekek esetében például a felügyeletbe besegítő nagymama, akinek szintén fontos tudnia, hogy miért nem eheti mostantól uzsonnára a kedvenc kekszét az unokája, vagy miért kell mostantól bizonyos szabályokat betartani a konyhában. A közelgő ünnep kapcsán ezek a kérdések még inkább előkerülnek, az alábbiakban ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tévedéseket.

  1. Nem csak a tejben van tej

A tejmentes diéta nemcsak a dobozos tej lecserélését jelenti növényi „tejekre”, hanem mindent mellőzni kell az étrendből, ami tejet, vagy tejszármazékot tartalmaz. Tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefírt, vajat sem használhatunk a sütés-főzés során, sőt a margarinok közül is csak azt, aminek az összetevői közt nem szerepel tejszármazék. Ezeket növényi készítményekkel – kókusz-, rizs-, zabtejszín – lehet helyettesíteni. Fontos tudni, hogy a késztermékek: pékáruk, kekszek, ropi, csokoládék, felvágottak is tartalmazhatnak tejet!

  1. Az is gond, ha csak egy kicsi van benne

Ha a recept szerint mindössze 2dl joghurtot használtunk is fel a 12 szeletes tortához, amiből az allergiás egy szeletet eszik, vagy csak 2 kanál búzaliszttel készítjük a rántást, az számunkra kevésnek tűnhet, az ő szervezete azonban nem így érzi, ezt fogadjuk el. „Enyhébb” esetben órákig-napokig tartó hasfájást, görcsöket és puffadást okozunk neki, súlyosabb esetben akár életveszélyes, sürgősségi ellátást igénylő reakció is kialakulhat.

  1. „Nyomokban tartalmazhat”

Vannak, akiknek nemcsak azokat a termékeket kell kerülniük, ahol az allergén (amit a diétában mellőznie kell) az összetevők között szerepel, hanem még a „nyomokban tartalmazhat” feliratú készételeket sem fogyaszthatják, mert attól is tüneteik vannak. Ilyen kényes kérdés az elkészített ételek tálalása is. Ha végig odafigyeltünk: allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, amik a főzés során sem érintkeztek a család többi tagjának készített ételekkel, akkor a tálalásnál se kövessük el azt a hibát, hogy egy tálcán, egymás mellé téve szervírozzuk például a mentes és a sima panírral készült rántott húst. A nagy gonddal készített mentes étel a tálalás során is szennyeződhet (allergén kerülhet rá) és sajnos ez is épp olyan tüneteket okozhat, mint a normál panírral készült hús elfogyasztása.

  1. Nem eszel liszteset? De te is lisztből sütöd a kenyered!

Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia: más a nevük, de a diéta azonos: az érintettek nem fogyaszanak glutént, pontosabban olyan gabonát, amiben ez a fehérje megtalálható. A diétában kerülendő a búza, a rozs és az árpa, zabból csak az igazoltan gluténmentes változat fogyasztható. Emellett ugyanúgy sütnek-főznek, például rizs-, kukorica-, hajdina-, cirok-, mandula, kókusz vagy köleslisztből, de léteznek gluténmentes céllisztek is, ezek már eleve olyan összeállításban kerülnek a polcokra, hogy viszonylag egyszerűen (víz, tojás, cukor hozzáadásával) sütemény, nokedli vagy kenyér készíthető belőlük.

  1. Ez nekem túl bonyolult!

Akinek a speciális étkezés nem a mindennapok része, nincsenek meg a jól bevált receptjei vagy nem érzi biztonságosnak – allergénmentesnek – a konyhát a főzéshez és úgy dönt, hogy inkább nem kockáztat, akkor vegyen bátran kész terméket! Ma már a legtöbb boltban elérhető – vagy webshopokból rendelhető – az adott diétának megfelelő allergéntől mentes sütemény, keksz, nassolni való. Biztos lehet benne, hogy a mentesen étkező vendégnek ez a figyelmesség is jól fog esni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.