Ételek, amelyekkel elérhető a mellrák megelőzése – 1.rész

mellrák megelőzés
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 03. 09:00
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra nyolc nőből egynél fennáll majd a mellrák esélye, azaz életében egyszer valószínűleg kitör rajta a betegség. A napjainkban sajnos oly gyakori emlőrákot el lehet kerülni, ha helyesen táplálkozunk és bizonyos szokásokat mellőzünk. Mit tegyünk a mellrák megelőzése érdekében?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra nyolc nőből egynél fennáll majd a mellrák esélye, azaz életében egyszer valószínűleg kitör rajta a betegség. A napjainkban sajnos oly gyakori emlőrákot el lehet kerülni, ha helyesen táplálkozunk és bizonyos szokásokat mellőzünk. Mit tegyünk a mellrák megelőzése érdekében?

Az emlődaganat az egyik leggyakoribb súlyos betegség a nők körében. Világszerte több mint 1 millió hölgyet diagnosztizálnak mellrákkal évente, leginkább az 50 feletti korosztályban. Miközben azonban számos tényező növelheti a betegség kockázatát, így a kor és a családi kórtörténet, ma már tudunk módszerekről, melyek csökkentik a kialakulás esélyét.

Ha a mellrák megelőzése érdekel bennünket, tudnunk kell: az elsődleges okok között vannak a táplálkozás hiányosságai, a környezetszennyezésnek való kitettség, gyulladás, ösztrogén dominancia, a genetika, valamint az elégtelen immunválasz – főként az 50 éves kor felettiek körében, ám a környezeti mérgek természetesen a fiatalokat is elérik.

Melyek azok a dolgok, amiket megtehetünk a mellrák megelőzéséért?

Elsődleges a táplálkozás: bizonyos ételek és tápanyagok igenis sokat tesznek a betegség elkerüléséért – amelyben jelentős szerepet játszik, mit is viszünk be szervezetünkbe. Bizonyos élelmiszerek erősítik az immunrendszert, vagy segítenek a kezelés mellékhatásainak mérséklésében, hatékonyabbá teszik a kúrát s egészségünket is fenntartják.

Más ételek azonban akár veszélyesek is lehetnek, befolyásolva a kezelést és a felépülést.

Fontos tudni azt is, hogy az egészséges testsúly fenntartása kiemelkedő szerepet játszik a mellrák megelőzésében – ez adja az elsődleges védővonalat számunkra. Sajnos, a túlsúly a betegség visszatérésében is ludas lehet. A túlsúly hozzájárul az alábbi rákfajtákhoz és egyéb kórok kialakulásához: nyelőcsőrák, hasnyálmirigyrák, gyomor- és végbélrák, endometrium rák (a méh belső borításának rákja), vese, pajzsmirigy-rák, epehólyagrák. Ezen felül fontos a testmozgás! 3-4 óra séta legalább egy héten.

Top ételek a mellrák megelőzéshez

-Rost

A rost fogyasztás és a mellrák kisebb rizikója között már számos tanulmány kimutatta az összefüggést. Az oldható és oldhatatlan rost egyformán csökkenti a kór előfordulásának esélyét, különösen, ha napi 30 grammnál többet eszünk belőle. A nem oldódó rostok kapcsolódnak a szabad ösztrogénekhez a gyomorban és kisodorják őket. Összességében a rostoknak köszönhetően e hormonokból kevesebb mennyiségnek vannak a nők kitéve, s ez jelentősen hozzájárul a mellrák megelőzéséhez. Fogyáshoz szintén a napi 25-35 gramm rost ajánlott.

-Fokhagyma

A fokhagyma a sejtciklusra van befolyással, azaz a folyamatra, melyben egy egészséges, normális sejt rákossá válhat. A hagymában levő allil-szulfid szabályozó szerepet tölt be, vagyis sokat teszünk a mellrák megelőzésért, ha gyakran fogyasztjuk.

-Áfonya

A szeder, málna, áfonya, eper színt és változatosságot visz táplálkozásunkba, de tökéletes rákellenes étrendet is biztosít. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, antioxidánsaik szintén hatékonyak a mellrák megelőzésben.

-Zöld tea

A zöld- és a fehér teában katekin található, olyan kivonat, melyről már kimutatták: előnyös, ha el akarjuk kerülni az emlődaganatot.

-Omega-3

Elengedhetetlen a fogyasztása, ugyanis szervezetünk nem termeli. Olyan ételekből szerezhetjük be, mint a hal, magvak, dió és olajok. Felveszi velük a versenyt az Omega-6 zsírsav is. Érdemes azonban az Omega- zsírsavakra fókuszálnunk, s kevesebb Omega-6-ot fogyasztanunk. Az Omega-3-ra szükségünk van a gyulladáscsökkentésben, mivel utóbbi károsítja az egészséges szöveteket és így szabaddá teheti a rákos sejtek útját. Az Omega-6 zsírsav növeli a gyulladás esélyét – ezért nem tanácsos erre hagyatkozni.

A halban levő két Omega-3 zsírsav a leghatékonyabb egészségünk megóvásában, a DHA és az EPA. Zsíros halak, chia magvak, lenmag és dió fogyasztásával kellő mennyiségű ilyen zsírsavhoz jutunk. A teljes élelmiszerek mindig jobb választások, mint a kiegészítők. Együk őket 3-4-szer hetente!

-Keresztes virágú zöldségek

Ilyenek a rukkola, a brokkoli, karfiol, (vörös)káposzta, kelbimbó, a bok choy, zsázsa, kelkáposzta szulforafánban gazdagok – vagyis olyan fitokemikáliában, amely védő hatású, megtalálható a növényekben és segít megelőzni a rákot. Sőt, képes szelektíven megcélozni és elpusztítani a rákos sejteket, a normál sejteket pedig nem érinti. Együk őket bátran!

A cikket folytatjuk – azokkal az ételekkel, amelyeket ne együnk mellrák esetén, vagy ha meg szeretnénk előzni a betegséget!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.