Mentőöv lehet a probiotikum laktózérzékenyeknek?

probiotikum
PUBLIKÁLÁS: 2016. november 13. 15:27
Egy évtizeddel ezelőtt még nem foglalkoztatott annyi embert a laktózérzékenység, mint ma – csak hazánkban az emberek 30 százaléka laktózintoleráns, ezért sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetik tüneteiket és – megközelítőleg – hétköznapi módon étkezhetnek. Ennek egyik megoldása a probiotikum lehet.

Egy évtizeddel ezelőtt még nem foglalkoztatott annyi embert a laktózérzékenység, mint ma – csak hazánkban az emberek 30 százaléka laktózintoleráns, ezért sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetik tüneteiket és – megközelítőleg – hétköznapi módon étkezhetnek. Ennek egyik megoldása a probiotikum lehet.

Ha valakinek megfelelően működik a szervezete, meg sem fordul a fejében, hogy valamit nem ehet meg, nem kortyolhat bele, mert rá nézve kellemetlen tünetekkel járhat. A laktózérzékenységben szenvedő embereknek azonban jól meg kell gondolniuk, mit fogyasztanak a mai, bőséges étel- és italválasztékból. Mivel ha rosszul választanak, hasmenésre, hasi görcsökre, émelygésre, puffadásra számíthatnak.

tejtermék, probiotikum

De mi is a laktózérzékenység?

Laktózérzékenység vagy laktóz intolerancia esetén a szervezetben egyáltalán-, vagy nagyon kis mennyiségben termelődik laktáz enzim, amely a tejcukor (laktóz) lebontását végzi. A folyamat tehát nem megy végbe megfelelően. Normális esetben a vékonybélben bomlik le és szívódik fel a laktóz, ám ha nincs elegendő laktáz enzim a szervezetben, a vastagbélbe kerül, ahol zsírsavvá és gázokká alakul, a bélbaktériumoknak köszönhetően. A laktózérzékenységben szenvedő ember ennek következtében émelygést, puffadást, görcsöket, hasmenést tapasztal.

Hogyan segít a probiotikum a laktózérzékenyeknek?

A laktózérzékenységgel kapcsolatban a kutatók évtizedek óta tanulmányozzák a probiotikumok alkalmazásának lehetőségeit.

A Lactobacillus bulgaricus (LB), a Streptococcus thermophilus (ST), de a Bifidobacterium és egyéb, Lactobacillus fajok esetében is, ám elsősorban az első kettőt tartalmazó joghurtokat vizsgálták: megemészthető-e a bennük levő laktóz, szemben a tejjel és az élő baktériumokat nem tartalmazó joghurtokkal? A kutatók szerint bizonyos probiotikumok, ha jól adagolják őket, valóban mérsékelhetik a laktózérzékenység tüneteit. Hogy milyen mértékben hatékonyak, az a törzstől és a dózistól is függ.

A laktózérzékenységet a bélnyálkahártya károsodása is okozhatja, de akár az érzékenység következményeképpen is jelentkezhet az intolerancia. Hasmenéses állapotot követően a hámsejteknek pár nap alatt újra kell képződniük– ilyenkor is nagy szükség lehet a probiotikumok alkalmazására, melyekkel segíthetjük ezt a folyamatot. Olvasd el hogyan segít a probiotikum a hasmenés megoldásában!

A probiotikumok több módon játszhatnak szerepet a laktóz könnyebb megemésztésében: megváltoztatják a vastagbélben a mikroflóra ún. fermentációs mintázatát, vagy a mikrobiális laktáz felszabadul a vékonybélben, esetleg mindkettő megtörténik.

probiotikum

A laktózintolerancia nemcsak babakorban jelentkezik

Van, aki gyermekkorától fogva nem bírja a laktózt, másoknál azonban csak később alakul ki a probléma. Amennyiben valakinél már kisbabaként is jelen van a laktózérzékenység, az hibás gén következménye – a gyermek az anyatejet sem tolerálja megfelelően, s ha nem kezelik, a fejlődésében is zavart okozhat. Az ilyen babákat laktózmentes tápszerrel kell etetni.

Később is kialakulhat azonban a laktózérzékenység. Ha primer (elsődleges) laktózintoleranciáról van szó, évről-évre csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben, s mire az illető felnőtt lesz, már csupán 10 százalékos. Szekunder (másodlagos) laktózintolerancia esetén pedig kóros bélrendszeri folyamat eredményezi a problémát – bélgyulladás, fertőzés az emésztőrendszerben, lisztérzékenység vagy allergia valamilyen étel(ek)re.

A laktózérzékenységgel élőknek természetesen minden olyan táplálékot kerülniük kell, amelyben előfordulhat laktóz. Helyettük ma már kaphatók a tejet, tejtermékeket helyettesítő, laktózt nem tartalmazó élelmiszerek és italok. A laktózmentes étrend mellett ugyanakkor a laktáz enzim pótlása is szóba jöhet – ha esetleg egyszer-egyszer megennénk egy magasabb tejcukortartalmú ételt. Az enzimpótlás hatása csak addig tart, amíg elfogyasztjuk azt.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.