Mi van a fejfájás mögött? Kedvenc ételeink és stressz is okozhatja

vörösbor
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 05. 12:00
Fejfájás számtalan okból kialakulhat: állhat a hátterében szervi probléma, stressz, de akár az olyan kedvencek is, mint a vörösbor vagy a csoki.

Fejfájás számtalan okból kialakulhat: állhat a hátterében szervi probléma, stressz, de akár az olyan kedvencek is, mint a vörösbor vagy a csoki.

A fejfájás egy olyan jelenség, mellyel mindenki találkozott - van, akit gyakrabban kínok, mások szinte alig szenvednek tőle. A szakértő elárulta, milyen típusai vannak, és melyek a leggyakoribb okok, amelyek kiváltják.

Típusai

A fejfájást két nagy típusra oszthatjuk: van primer és szekunder fájdalom. Előbbinek a hátterében nem áll semmilyen szervi (agyi vagy belgyógyászati) elváltozás, betegség, hanem pusztán a fájdalom jelentkezik. Ide tartozik többek között a migrén vagy a tenziós fejfájás.

A szekunder fejfájáskor komoly agyi vagy neurológiai betegségek állnak a háttérben: ilyen lehet azagyvérzés, mely hirtelen keletkező fájdalommal jár.

Mi okozhatja még a fájdalmat?

Élelmiszerek is okozhatnak fejfájást: érett sajtok, csokoládék és a vörösbor is elősegítheti például a migrén kialakulását. De fények és illatok is közrejátszhatnak a fájdalom létrejöttében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.