Egyél fogadra való harapnivalót!

fogápolás
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 12. 09:00
A fogazat általános állapota fontos tényező a táplálék felaprításában, előkészítésében és az emésztésben egyaránt. Ugyanakkor a táplálkozás, az ételek minőségi és mennyiségi összetétele meghatározó a fogak fejlődésében és a fogak épségének megőrzésében. Helyes táplálkozás nélkül nincsen egészséges fogazat, egészséges fogazat nélkül pedig nincsen helyes táplálkozás, szép mosoly, és önbizalom.

A fogazat általános állapota fontos tényező a táplálék felaprításában, előkészítésében és az emésztésben egyaránt. Ugyanakkor a táplálkozás, az ételek minőségi és mennyiségi összetétele meghatározó a fogak fejlődésében és a fogak épségének megőrzésében. Helyes táplálkozás nélkül nincsen egészséges fogazat, egészséges fogazat nélkül pedig nincsen helyes táplálkozás, szép mosoly, és önbizalom.

Anya a „fogszabályzó”

A táplálkozás fogakra gyakorolt hatásában meg kell különböztetnünk két nagy szakaszt. Az egyik a fogak megjelenése előtti szakasz, amikor táplálkozásunk a fogcsírák normális fejlődésében játszik szerepet. A tejfogak csírái még az anyaméhen belül indulnak fejlődésnek, vagyis védett körülmények között, anyuka pocakjának biztonságában növekednek. Általában az édesanya szervezete minden szükséges fehérjét, ásványi sót és vitamint biztosít a fogak normális fejlődéséhez. Ezért nagyon fontos, hogy a várandós kismamák egészségesen táplálkozzanak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszanak.

A maradó fogak kezdeményei azonban már csak a születés után jelennek meg az állcsontokban, épp ezért döntő tényező, hogy a csecsemő, illetve kisgyerek megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, ásványi anyagot és vitamint fogyasszon. A súlyos fehérjehiányos táplálkozás rendellenes fogfejlődést és fogágybetegséget eredményezhet, hiszen a fehérjének lényeges szerepe van a szervezet gyulladás elleni védekezésében is. Ugyanakkor a táplálkozás fizikai folyamata is meghatározó a rágószerv és a fogak fejlődésében. A szopás és a kiadós rágás okozta izomfunkció jótékony hatással van az állcsontok és rágóizmok fejlődésére és működésére is. Ezért 4-5 éves kortól érdemes a kisgyermekeket rászoktatni, hogy a sok gyümölcs és zöldség mellett napi szinten fogyasszanak cukormentes rágógumit is. Ami amellett, hogy erősíti a gyerekek rágóizmait, segít az étkezések között tisztán tartani a fogakat, és nem utolsó sorban könnyen kiváltja a cukros nassolnivalókat.

Étkezés anyai védelem nélkül

A második szakasz a már előtört fogakra és azok állapotának megőrzésére vonatkozik, amelyben táplálkozásunk szintén meghatározó. A szénhidrátok és a fogszuvasodás például szoros kapcsolatban állnak egymással. A fogszuvasodás oka a szájüregbe bevitt szénhidrátok bomlásából származó savak okozta károsodás, amely kioldja a zománcot. A táplálék rosttartalma is fontos tényező. A kemény rostos étel rágása kevesebb lepedéket képez, így előnyös az egészséges fogazat szempontjából.

fogorvos

A fogak ábécéje

A B-vitamin-komplex minden tagja (B1, B2, B6, B12) fontos a szervezet fejlődésében és anyagcseréjének szabályozásában. Ezért direkt vagy indirekt módon meghatározók a teljes rágószerv állapotában is. A C-vitamin elsősorban az íny és fogágy állapotára van hatással, hiánya esetén pedig ínygyulladás, ínyduzzanat alakulhat ki. Az ásványi sók mellett a csontok, így a fogazat elmeszesedésben elsősorban a D-vitamin játszik irányító szerepet. Súlyos hiánya gyermekkorban angolkórhoz vezethet, amely fogfejlődési zavarral társul.

Ma a civilizált országok lakosságának étrendje elvileg minden fontos fehérjét, ásványi anyagot és vitamint biztosít a fogak fejlődéséhez és az egészséges fogak állapotának megőrzéséhez. Azonban a savanyú ételek, savas üdítőitalok, valamint a nagymértékű édesség fogyasztás nagyban hozzájárulnak a fogak általános állapotához. Ezek kellemetlen hatásai nagyon jó szájhigiéniával mérsékelhetők, de teljes mértékben ki nem védhetők. Ezzel szemben a rágógumi étkezések utáni használata jótékony hatású, mert stimulálja a nyáltermelést. A bőséges nyál pedig közömbösíti a lepedékben képződő savakat.

Ennek fényében egyértelműen kimondható, hogy a jó szájhigiénia és az ép fogazat nem csupán esztétikai érték a gyermekek esetében sem, fontos szerepe lehet a szervezet általános egészségi állapotának megőrzésében is. A gondos szájhigiénia érdekében rendszeres, naponta legalább két alkalommal végzett fogmosás ajánlott, napközben pedig háromszor 20 perc (étkezések utáni) cukormentes rágógumi használata a legcélravezetőbb.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.