Egy kávéskanál ecet. Mindössze ennyi elegendő ahhoz, hogy csökkentsük a vércukorszintünket.
Az ecet jótékony hatásával a természetgyógyászok és a néphagyomány már régóta tisztában van, de eddig tudományosan nem tudták alátámasztani a meggyőződést. A kutatók most azt találták, hogy az ecet az étkezési utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést előzi meg az által, hogy fékezi a cukor felszívódását elősegítő enzimet.
Az almaecet és a vércukorszint
Miközben azonban az almaecettől talán nem leszünk biztosan vékonyak, úgy tűnik, a cukorbetegség és a vércukorszint ellenőrzése kapcsán segítséget jelenthet. Carol Johnston, PhD, az Arizonai Állami Egyetem táplálkozásprogramjának vezetője több mint 10 éve tanulmányozza az almaecetet. Úgy gondolja, annak hatásai a vércukorszintre hasonlóak bizonyos gyógyszerekéhez.
Az almaecet antiglikémiás hatása igen jól dokumentált. Az ecet blokkolja néhány keményítő emésztését: nem blokkolja 100 százalékban, de határozottan megelőzi, hogy a keményítő néhány formáját megemésszük és ez felvigye a vércukorszintet – magyarázza a szakember.
Ugyanakkor nem minden szakértő ennyire biztos az almaecet erejében. „A cukorbetegség kezelésében használni az almaecetet körülbelül olyan, mint elkezdeni kimeregetni egy elárasztott pincét kiskanállal” – vélekedik Michael Dansinger orvos, a Tufts egyetem diabétesz- és életmód programjának coach szakembere.
Azt javasolja a betegeknek, hogy inkább a teljes étrendre figyeljenek, ez a stratégia mögött sokkal több kutatás áll.
A gastroparesis esetén, mely gyakori probléma diabétesznél, lassul a gyomor ürülése – ilyenkor óvatosnak kell lenni. Korai kutatások szerint az almaecet ezt a gondot csak súlyosbíthatja.
„Aggódom, hogy az almaecet fogyasztása, még vízben oldva is, növeli a savat a szervezetben, mely terhet ró a vesére és a csontokra” – hangsúlyozza Dr. Dansinger.
Amennyiben tehát cukorbetegek vagyunk és ki szeretnénk próbálni az almaecetet, közöljük ezt orvosunkkal és tartsuk a szemünket vércukorszintünkön.
Johnston azt is hangsúlyozza, hogy ha a diabéteszre gyógyszert szedünk, nem szabad leállnunk vele és bevetni helyette az almaecetet. Mindig beszéljünk először orvosunkkal a felhasználás kapcsán.
Almaecet és emésztés
Amikor keményítőtartalmú ételhez fogyasztunk almaecetet, a keményítő, melyet nem emésztünk meg, táplálja a jó baktériumokat a bélben - emeli ki Johnston. Davis azt is hozzáteszi: érdemes szűretlen almaecetet használni, a „zavaros” kinézetűt, ugyanis az tele van probiotikummal és egyéb hasznos baktériummal. Ez az ecet támogathatja az immunrendszert és néhány embernél a székrekedés ellen is használhat.
Ne igyuk azonban higítás nélkül, túlságosan savas és árthat a fogzománcnak, sőt a nyelőcsőnek is. Jó tanács még, hogy ne használjunk belőle sokat. Higítsunk fel 1-2 teáskanálnyit egy nagyobb pohár vízben és kortyoljuk el ételeinkhez napi egy-két alkalommal!
Mindez alátámasztja a természetes gyógymódokat értők véleményét arról, hogy mérsékelt mennyiségű ecet fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.