Korábban mindig azt hallhattuk, hogy az egészséges étrend napi három főételből áll. Egy új kutatás eredménye ugyanakkor azt jelzi, hogy a vércukorszint, valamint a megfelelő testsúly szinten tartása legjobban két főétel elfogyasztásával működhet a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.
A két főétel jobb, mint ha hagyományos reggelit eszünk, ebédet, vacsorát vagy többször kis adagokban fogyasztjuk el a napi szükséges betevőnket. A Diabetologia szaklapban megjelent tanulmány arra világít rá, hogy csak egy bőséges reggeli és egy ebéd megfelelőbb, mint ha akár 6-szor eszünk kisebb ételeket egy nap, melyek összességében ugyanannyi kalóriát tartalmaznak.
Dr. Hana Kahleová prágai orvos, vezető kutató összesen 54 pácienst tesztelt, köztük 29 férfit és 25 nőt - arra kérte őket, hogy kövessék egyik vagy másik diétát a szigorúan korlátozott kalóriatartalmú étrendből - mindegyik 500 kalóriával kevesebbet tartalmazott, mint a javasolt napi mennyiség. Az egyik diéta 6 kisebb adag ételt foglalt magába, a másik pedig 2 főételt. Mindkét diétának ugyanaz volt a tápanyag- és kalória tartalma.
Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét étrend segített a résztvevőknek súlyt veszíteni és lejjebb vinni a vércukorszintet, ám a 2 főételt tartalmazó étrend határozottan drámai eredményeket hozott. A csupán reggeli és ebéd fogyasztásából álló étrend csökkentette a kilók számát, a máj zsírtartalmát, az éhgyomri plazma glükózt, a C-peptidet és a glukagont - jobban, mint az azonos kalóriaértékkel bíró, 6 kisebb ételt magába foglaló étrend.
Vagyis az eredmények alapján a 2-es típusú diabétesszel küzdő páciensek, akik kalóriaszegény diétán élnek, a nagyobb reggelikből és ebédekből profitálnak majd jobban, és nem attól, ha a nap folyamán időnként megesznek egy kisebb adag élelmiszert.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.