Népbetegség a fogzománckopás

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2014. május 07. 17:44
A megkérdezett mintegy félszáz fogorvos egybehangzó véleménye szerint manapság a fogzománckopást okozó saverózió tünetei csaknem minden olyan embernél tetten érhetők, akinek természetes foga van. A tájékoztatón elhangzott, hogy a saverózió megfordíthatatlan folyamat: ha a fogzománc elkopik, soha nem fog újraképződni. A fogorvosok véleménye szerint a fogkopás megelőzésének egyik legfontosabb módszere, hogy megfelelő fogkrém használatával étkezések után erősítsük a fogzománcot. A kutatásból kiderült, hogy a kétezres évek elején a magyar fogorvosok praktizálásuk során tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel, mára azonban ez a szám megduplázódott és átlagosan minden negyedik betegnél észlelik a problémát. A jelenség leginkább, korunkra jellemzően a felgyorsult életmóddal járó, megváltozott táplálkozási szokásokra vezethető vissza a legjobban. Ugyanis a kialakult népbetegség a fogzománc eróziója (fogkopás) elsősorban a magas savtartalmú ételek és italok gyakori fogyasztásából ered. Ha a fogak gyakran vannak kitéve savas hatásnak, a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata.

A belvárosban található Fogasházban ismertették a Magyar Fogorvosok Egyesület a legfrissebb Pronamel - Fogkopás kutatásának eredményeit. A felmérésből kiderült, hogy leginkább a 30 évnél fiatalabb korosztály érintett a leggyakrabban savas ételek és italok fogyasztása miatt fellépő saverózió okozta fogzománckopás problémával.

A megkérdezett mintegy félszáz fogorvos egybehangzó véleménye szerint manapság a fogzománckopást okozó saverózió tünetei csaknem minden olyan embernél tetten érhetők, akinek természetes foga van. A tájékoztatón elhangzott, hogy a saverózió megfordíthatatlan folyamat: ha a fogzománc elkopik, soha nem fog újraképződni. A fogorvosok véleménye szerint a fogkopás megelőzésének egyik legfontosabb módszere, hogy megfelelő fogkrém használatával étkezések után erősítsük a fogzománcot.

A kutatásból kiderült, hogy a kétezres évek elején a magyar fogorvosok praktizálásuk során tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel, mára azonban ez a szám megduplázódott és átlagosan minden negyedik betegnél észlelik a problémát. A jelenség leginkább, korunkra jellemzően a felgyorsult életmóddal járó, megváltozott táplálkozási szokásokra vezethető vissza a legjobban. Ugyanis a kialakult népbetegség a fogzománc eróziója (fogkopás) elsősorban a magas savtartalmú ételek és italok gyakori fogyasztásából ered. Ha a fogak gyakran vannak kitéve savas hatásnak, a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata.

alma1

A saverózió legvalószínűbb okai az étrend, és az a mód, ahogy a savas ételeket is italokat fogyasztjuk. A fogorvosok közel kilencven százaléka egyetért abban, hogy legtöbb esetben a szénsavas üdítőitalok fogyasztása az erózió oka. A válaszadók fele a citrusféléket is igen károsnak ítélte meg. Az alma, a bor és a kávé szintén eróziót okoz. Fogeróziót okozhatja a szájba kerülő gyomorsav is, amely betegségből adódhat, ilyen például a bulimia, emésztési zavarok vagy a reflux.
A kutatás eredménye egybevág a hazai táplálkozási szokásokkal, a magyar konyha savas alapanyagainak felülreprezentáltságával. Ezért is érdekes és tanulságos az a látlelet, amit a Nosalty oldalain fellelhető, a saveróziót elősegítő alapanyagokhoz kötődő adatok mutatnak. „A népszerű receptoldalon található kipróbált és ellenőrzött receptek közel 20%-a tartalmaz olyan saveróziót elősegítő alapanyagot, mint a kávé, a bor, az ecet, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma”- mondta el Bodon Judit, a Nosalty dietetikusa.


„Kizárólag a fogászati szakemberek képesek a saverózió korai jeleinek azonosítására: ilyenkor a fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A fog érzékennyé válik, ami súlyos fájdalmakat okozhat. Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás. Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre.” - ismertette Dr. Gera István a Magyar Fogorvosok Egyesület elnöke.

A kutatásban megkérdezett fogorvosok többsége szerint a páciensek egyáltalán nincsenek tisztában a savas ételek-italok fogzománcra gyakorolt hatásával. A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan, ezért különösen fontos, hogy a lakosság a problémával tisztában legyen, és megtegye a megfelelő óvintézkedéseket.

A négy legfontosabb fogkopás-megelőzési szabály:


1. Naponta kétszer mossunk fogat olyan jól beépülő fluoridot tartalmazó fogkrémmel, amely segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.
2. Az egészséges ételek, különösen a gyümölcsök, saláták fogyasztását nem szabad abbahagyni, de változtatni kell az evési szokásokon: csökkenteni kell azt az időtartamot, amikor az ételekben található savak közvetlen kapcsolatban vannak a fogakkal, valamint meg kell próbálni elkerülni a savas italokkal való öblögetést és kortyolgatást - lehetőleg szívószálat használjunk - és a lehető leghamarabb nyeljük le őket.
3. Közvetlenül étkezés és ivás után lehetőleg ne mossunk fogat, és lágy sörtéjű fogkefét használjunk.
4. A még hatékonyabb védelem érdekében a fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás mellett használjunk fluoridtartalmú szájvizet is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.