A szőlő alkotóelemei csökkentik a fogkő, illetve a fogszuvasodás keletkezésének esélyét: a préselt szőlőben lévő, úgynevezett polifenol nevű antioxidánsok, ártalmatlanná teszik a fogszuvasodást okozó streptococcus mutans baktériumot -, állítja tanulmányában Hyun Koo, a rochesteri egyetem kutatója. Koo szerint ez a hatóanyag, a szájápolás és a fogszuvasodás elleni harc szolgálatába állítható a jövőben.
Ragadós réteg védi a baktériumokat
A baktériumok kétféle módon támadják a fogakat: savat termelnek (ebben savas közegben érzik jól magukat), valamint egy biofilmréteget képeznek, mely egyfajta védőfalként ellenáll a külső behatásoknak, s részben az antibiotikumoknak is.
A szőlőből nyert kivonat, hatásosnak bizonyult ezen baktérium-védőréteg ellen: a hatóanyag baktériumokkal való kapcsolatba lépése után, 85 százalékkal kevesebb volt a foglerakódás, ezenkívül a baktériumok sokkal kevesebb savat termeltek.
A kutatók szerint, a polifenol, megakadályozza a baktérium energia-előállítását (pl. cukorból), és savtermelését.
A vörös szőlő jobb, mint a fehér
A kutatás során, érdekes dologra lettek figyelmesek a kutatók: a polifenol nem öli meg a baktériumokat, hanem csak káros hatásukat fékezi le erősen.
Ezen a módon befolyásolható, akadályozható a biofilmréteg képződése. A különböző szőlőfajták, eltérő hatásfokot mutatnak: avörös szőlőfajtáktöbb polifenolt termelnek, mint a fehérek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.