Infuelnza ellen D-vitamin

influenza
PUBLIKÁLÁS: 2013. január 30. 12:35
Talán kevesebb hangsúlyt kapnak a prevenció olyan területei, mint a cseppfertőzési helyzetek csökkentése, vagyaz immunrendszer erősítése, amely olcsóbb és egészségesebb is lehet, mint maga az oltás.

Ahogy az idei influenza terjed a világon, sokféle tanács lát napvilágot a megelőzésről. Az oltás a legismertebb és a nemzetközi járványügyi szolgálatok által kiemelten ajánlott eszköz.

Talán kevesebb hangsúlyt kapnak a prevenció olyan területei, mint a cseppfertőzési helyzetek csökkentése, vagyaz immunrendszer erősítése, amely olcsóbb és egészségesebb is lehet, mint maga az oltás.

A Health Centralban januárban közzétett tanulmány arról számol be, hogy az emelt dózisú D-vitamin jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának a kockázatát. Elsősorban azoknál a betegeknél, akik korábban hajlamosabbak voltak a légúti fertőzésekre. A közismert C-vitamin mellett mostanában a D-vitamin is a gyógyítók érdeklődésének a fókuszába került. Valójában nem is vitaminról van szó, hanem egy hormonszerű anyagról, amely hozzájárul az aktív hormon termelődéséhez a szervezetben.

A magyar lakosság közel kétharmada D-vitamin hiányos a téli időszakban, sőt, nagyon sokan nemcsak télen, hanem egész évben. Pedig a D-vitamin hiány számos súlyos betegség kialakulásában játszik szerepet. Különösen figyelni kell a gyerekekre, hat hónapostól ötéves korig, a terhes és szoptató nőkre, a 65 év felettiekre, valamint azokra, akiket nem ér túl sok napfény (például helyhez kötötten, zárt térben élnek)!

A D-vitamin egyébként a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A téli időszakban azonban szinte semmi napfény nem jut el a bőrünkhöz, a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni.

A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) is növelik a D-vitamin szükségletét. Ezért a gyakran borús hónapokban táplálkozással kellene magunkhoz venni a kívánt mennyiséget! Kitűnő D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a margarinok. A szakemberek szerint sokkal több D-vitamint kellene fogyasztanunk! Ezért is van különös jelentősége annak a szakmai ajánlásnak, amely tavaly született Magyarországon.

halolaj3

A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen elfogadott, úgynevezett D-vitamin konszenzus a korábban ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban.

bok_vervetel_labor_1801Csecsemőknél 400-1000 NE/nap, gyermekeknek (1-6 év) 600-1000 NE/nap, gyermekek (6 év felett) 600-1000 NE/nap, serdülőknek 800-1000 NE/nap, felnőtteknek: 1500-2000 NE/nap, kövér felnőtteknek 3000-4000NE/nap, terhes nőknek 1500-2000 NE/nap. Különösen fontos tehát a folyamatos pótlás, mivel a hiánya a csontritkuláson kívül számos más betegség kialakulásában is szerepet játszhat úgy, mint szívelégtelenség, érelmeszesedés, daganatos megbetegedések, cukorbetegség.
A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, a csontok növekedéséhez, szerepet játszik a modulációs sejtnövekedésben, a gyulladások csökkentésében, és erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a D-vitamin túladagolásnak lehetnek veszélyei.
Hogy mennyi a megfelelő D-vitamin szükségletünk, ezt laboratóriumi vizsgálattal lehet megtudnunk. Erre vonatkozó beutalót azonban Magyarországon háziorvos nem adhat, legfeljebb szakorvostól kérhetünk, vagy magánlaboratóriumi vizsgálatot lehet igénybe venni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.