A New York-i Egyetem Fogorvostudományi Karán tehenek fogaival végeztek kísérleteket. Félbevágták a fogakat, és népszerű sportitalokban helyezték a darabokat 90 percre. A másfél óra ázás hasonló hatással lehet a kutatók szerint, mint a napközbeni üdítőiszogatás.
A 90 perc elteltével a fokat zománcborításának egy része egyszerűen kioldódott, ami lehetővé tette, hogy az ital a zománc alatti csontszerű anyaghoz hozzáférjen, és ezzel vékonyítsa és gyengítse a fogakat.
A fogak eróziója (mely a fogszuvasodással ellentétben nem egy ponton, hanem a károsító anyagnak kitett egész fogfelszínen érinti a fogat) súlyos fogkárosodáshoz és fogvesztéshez vezethet kezeletlen esetben.
„Most először sikerült kimutatni összefüggést a sportitalok citromsavtartalma és a fogak eróziós károsodása között” - jelentette ki a kutatás vezetője, Dr. Mark Wolff a kariológia és komprehenzív ellátás elnöke. Az eredményekről a Fogászati Kutatások Nemzetközi Szövetségének konferenciáján pénteken a floridai Miami Beach-ben számoltak be
Talán meglepő, hogy a sportitalok utáni közvetlen fogmosás tovább fokozhatja a fogkárosodást, mivel a felpuhult zománc sérülékenyebb, ezért többet árthat neki a fogkrém dörzsölő hatása, magyarázta Wolff.
A fogkárosodás megelőzése érdekében Wolff mérsékelt sportitalfogyasztást, valamint legalább 30 perces várakozást ajánl az italfogyasztás és a fogmosás közt. Egyeseknek savközömbösítő remineralizáló (ásványianyag újraépítő) fogkrémre is szükségük lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.