Kávézó az ételallergiásoknak

ételallergia
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 30. 15:45
Míg a tejallergiások, tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre - derül ki egy hazai portál felméréséből.

Az ételallergiások, étel-intoleránsok 76 százaléka otthoni főzéssel oldja meg mindennapi étkezését, pénztárcájukat így sem kíméli a betegség.

Míg a tejallergiások, tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre - derül ki egy hazai portál felméréséből.

Az ételallergiások száma évről évre nő, a kutatások szerint jelenleg az 1-3 éves gyermekek 8-10 százalékát érinti a probléma, míg a felnőttek 1-2 százaléka szenved valamiféle élelmiszer eredetű allergiában. Az étel-intoleranciások száma ennek többszöröse. A felnőttek 43 százaléka glutén-érzékenységről számolt be, míg a gyermekeknél a tejallergia, tejcukor-érzékenység szerepelt az első helyen (39%) - derült ki a kutatásból.

„A leggyakoribb tévhit az ételallergiával kapcsolatban - főként, ha az adott élelmiszer nem okoz rögtön tüneteket, panaszokat -, hogy elég, ha csak kevesebbet eszünk az allergiát okozó ételből, s mindez már diétának számít.”- magyarázza Herczeg Szilvia, a dietetikus.

A másik elterjedt tévhit, hogy gyógyszerrel gyógyítható az ételallergia, sajnos a tudomány mai állása szerint azonban ez egyik ételallergia esetében sem lehetséges. „Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy van olyan gyerekeknél előforduló ételallergia, amely a helyes diéta hatására kinőhető a kor előrehaladtával.” - tette hozzá a szakértő.

Kovács Andrea, a hazai portál alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ételallergiával, intoleranciával élők többsége gyakran főz otthon, egyelőre ugyanis kevés olyan kávézó, étterem van, ahol felkészültek a diétázó vendégekre.

kave6

Dr. Dudás Mária, az oldal jogásza hozzátette, hogy gyakran a technikai feltételek sem adottak az éttermek esetében. „Bár a tej- és cukormentes ételeket kínáló vendéglátó egységekre nem vonatkoznak külön szabályok, a gluténérzékenyeknek szánt ételeket azonban elkülönítve, külön edényekben, szigorú tisztítási feltételek mellett szabad csak elkészíteni. Nélkülözhetetlen a személyzet oktatása, mert az étellel dolgozóknak - az előkészítéstől kezdve az elkészítésen, szervírozásán át a mosogatásig - be kell tartaniuk a speciális előírásokat.”

Salgó Andrea, a hazai blog társalapítója kiemelte, hogy a céljuk minél több olyan partnert találni, akikkel együttműködve választási lehetőségeket tudnak teremteni a mentes ételeket fogyasztók számára, ezáltal pedig megkönnyíthetik mindennapjaikat.

Az információs portál elsőként egy budapesti kávézóval indít közös projektet, melynek keretében a budai reggeliző a napi menüjét kiegészítve dietetikus által összeállított tej- és cukormentes ételeket is kínál egy hónapon keresztül, június 4-től.

Az egy évvel ezelőtt nyílt reggeliző-kávézó, a kezdetektől ügyel arra, hogy kézműves és bio termékek szerepeljenek a kínálatában, és a mentes ételektől sem zárkóznak el. A kácézó séfje azt mondja: "nyitottak az új dolgokra, tájékozódtak már gluténmentes mélyhűtött termékekről és azok megfelelő tárolásáról, elkészítéséről is, laktózmentes- és szójatejet pedig a kezdetektől tartanak."

Ugyanakkor hangsúlyozza: "menüket is készítő bisztróként akkor tudnak hosszú távon mentes ételeket az étlapon tartani, ha a vendégek igénylik, keresik azokat."

Emellett a honlap jótékonysági akciót is szervez, melyre június 1. és szeptember 15. között pályázhatnak azok a családok, akiknek a gyermeke ételallergiás és a plusz kiadások megterhelik a családi kasszát. A jelentkezők között mentes ajándékcsomagokat sorsolnak ki az akcióhoz csatlakozó gyártók, forgalmazok, üzletek, éttermek felajánlásaiból.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.