Teszteljük a bacikat!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 02. 13:38
Az új eljárás során szövetmintát vesznek a nyílt sérülés közvetlen környékéről, amit az MRSA felismerésére képes elektromos szenzorok segítségével analizálnak. A kutatók reményei szerint a közeljövőben pár pillanat alatt meg lehet állapítani majd az MRSA fertőzést, aminek köszönhetően a gyógyszeres kezelés is jóval hamarabb elkezdődhet.

Az Edinburghi Egyetem kutatói egy teljesen új tesztelési módszert dolgoztak ki, amivel könnyebben meg lehet állapítani, hogy egy nyílt seb megfertőződött-e a húsevő MRSA baktériummal, vagy nem.

Az új eljárás során szövetmintát vesznek a nyílt sérülés közvetlen környékéről, amit az MRSA felismerésére képes elektromos szenzorok segítségével analizálnak. A kutatók reményei szerint a közeljövőben pár pillanat alatt meg lehet állapítani majd az MRSA fertőzést, aminek köszönhetően a gyógyszeres kezelés is jóval hamarabb elkezdődhet.

bakterium17

A szövetmintákat egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tudják analizálni az orvosok, de remélhetőleg rövid időn belül a háziorvosok, vagy maguk a páciensek otthonaikban is könnyedén alkalmazhatják az új baktériumtesztet.
A hagyományos technikával végzett laboratóriumi tesztelés egy teljes napot igénybevett, míg az új módszer alkalmazásával mindössze néhány percre van szükség. Az MRSA korai felismerése rendkívül fontos, ugyanis ha későn diagnosztizálják a fertőzést, hiszen az MRSA terjedése miatt a pácienst sok esetben csak valamelyik testrészének amputálásával lehet megmenteni a biztos haláltól, mondta Dr. Till Bachman, az Edinburghi Egyetem kutatója, aki a skóciai Bioérzékelés és Bioszenzorok konferencián mutatta be az új fejlesztés részleteit.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.